Οταν με έναν χάρτη «στα χέρια» μπορείς να πεις τα πάντα!

Οι χάρτες είναι συνδεδεμένοι με τη σχολική αίθουσα… Αν και ζούμε στον ψηφιακό κόσμο, οι σχολικές αίθουσες συνεχίζουν και σήμερα να διατηρούν ένα ανεκτίμητο αξεσουάρ μιας άλλης λιγότερο ψηφιακής και περισσότερο ρομαντικής εποχής. Τους χάρτες. Με αυτούς επιτυγχάνεται ο προσανατολισμός, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να καθοδηγηθεί σε ένα ξένο για αυτόν μέρος, να εντοπίσει τη θέση του σε μια γεωγραφική περιοχή… αλλά και για να γνωρίσει καλύτερα τον τόπο του.

Ο χάρτης αποτελεί έργο τέχνης. Μας βοηθάει να μιλήσουμε για τον τόπο μας. Να θυμηθούμε τα παλιά και να επισημάνουμε τα καινούρια. Αυτό το ανεκτίμητο έργο τέχνης επεξεργάστηκε η Κατερίνα Ρότσου όταν τα βλέμματα όλου του κόσμου ήταν στραμμένα στην Ελλάδα και δημιούργησε την thegreekbag… Την ελληνική τσάντα. Την τσάντα χάρτη. Την τσάντα που απεικονίζει γεωγραφικά τμήματα του τόπου και επιμένει να φτιάχνεται στην Ελλάδα. «Κι αυτό είναι τελικά που την κάνει ιδιαίτερα ελληνική», μας λέει η Κατερίνα στο HumanStories.gr. «Σκοπός της είναι να μεταφέρει ένα μήνυμα, να μιλήσει για σένα και τις επιλογές σου, τα ενδιαφέροντά σου, τις επιθυμίες σου, τις ανησυχίες ακόμα και για τους φόβους σου…».

 

Η Κατερίνα Ρότσου σχεδιάζει πρωτότυπες τσάντες, με την Ελλάδα στο επίκεντρο…

 

Η Κατερίνα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία. Στα δεκαοχτώ της, ήρθε για σπουδές στην Αθήνα, όπου και μένει έκτοτε. Στην περιοχή του Αλίμου. Τόπος καταγωγής της είναι η Μεσσηνία με την οποία έχει μια ιδιαίτερη σχέση… «Τα καλοκαίρια τα έχω συνδυάσει με την Μεσσηνία. είναι ακριβώς αυτό που λέγεται – ένας ευλογημένος τόπος». Σπούδασε φιλολογία και εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως καθηγήτρια γερμανικών στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. «Μεγάλη μου αγάπη όμως ήταν πάντα η τέχνη, την οποία μάλιστα δεν έχανα ευκαιρία να εντάσσω με κάθε τρόπο στα μαθήματα μου. Και φυσικά στην καθημερινότητά μου. Κάπως έτσι βρέθηκα να ανακαλύπτω τον κόσμο ξανά μέσα από ένα προϊόν, την τσάντα- χάρτη. Την ονόμασα thegreekbag και αποφάσισα ότι θα την βοηθήσω να μεγαλώσει. Και πράγματι από μια totebag, έγινε shopper bag, μετά απέκτησε φερμουάρ και πήρε την επωνυμία with a zip, κάποια στιγμή έγινε γραβάτα – για τον Έλληνα πετυχημένο επιχειρηματία κι όχι μόνο. Και μετά μαντήλι και κολάν – thegreektights. Κυριολεκτικά η Αθήνα στα πόδια μας. Και εφόσον ξεκίνησα να ανακαλύπτω, βλέπω ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να ανακαλυφθούν…».

Ο χάρτης έγινε για την Κατερίνα τρόπος σκέψης, Περιπλάνηση και αναζήτηση. «…Θέλω να πω αυτά που σκέφτομαι και αυτά που υποπτεύομαι ή ξέρω πως σκέφτονται οι άλλοι. Θέλω να μιλήσω για τον τόπο στον οποίο ζω. Για το πως ήταν και για το πως είναι αυτή τη στιγμή. Και για το πως φαντάζομαι ότι θα είναι στο μέλλον. Θέλω να θυμηθώ τα παλιά και να επισημάνω τα καινούρια. Η αλήθεια είναι πως μ’ έναν χάρτη μπορείς να πεις τα πάντα».

 

Μια τσάντα – χάρτης που την έχεις συνέχεια μαζί σου!

 

Πώς ξεκίνησε όμως το ταξίδι με τους χάρτες; Ήταν ένα τυχαίο γεγονός; μια συγκυρία πραγμάτων; Η Κατερίνα ήθελε μέσα από το χάρτη να μιλήσει για την Ελλάδα. Για την τέχνη. Για τα όνειρα και τις ευκαιρίες που πρέπει να κυνηγάμε.. Γιατί αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για την Κατερίνα είναι ότι με κάθε τρόπο πρέπει να αφοσιωθούμε και να παλεύουμε καθημερινά γι’ αυτά που πιστεύουμε…

«Ήθελα να κάνω μια αλλαγή στην ζωή μου, τη στιγμή μάλιστα που όλα γύρω μου άλλαζαν . Ίσως γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, κινητοποιήθηκα κι εγώ. Έτσι στάθηκα στο χάρτη. Έτυχε να είναι ο χάρτης αυτό με το οποίο αποφάσισα να ασχοληθώ. Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε άλλο. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία τελικά, είναι να αφοσιωθείς και να παλέψεις γι’ αυτό που πιστεύεις. Όταν λοιπόν όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην Ελλάδα, οδηγήθηκα ουσιαστικά κι εγώ να εστιάσω σ’ αυτό το κομμάτι. Κοιτάζοντας, είδα κι εγώ ξανά την Ελλάδα και της ζήτησα να μου δώσει μια ευκαιρία. Χάρη στον χάρτη μου δόθηκε ένα βήμα για να μιλήσω με τον δικό μου τρόπο, για το θέμα που απασχολούσε και απασχολεί ακόμα όλους μας. Ουσιαστικά τα λέει ο χάρτης όλα από μόνος του, εγώ απλά συμφωνώ και επαυξάνω…».

«Ξεκίνησα με τις τσάντες τύπου totebag, επειδή αρχικά αρέσουν σε μένα πάρα πολύ και είναι κάτι που χρησιμοποιώ κατά κόρον. Πέρα απ’ αυτό θέλησα να εκμεταλλευτώ τον επικοινωνιακό χαρακτήρα που έχει αυτή η τσάντα. Σκοπός της είναι να μεταφέρει ένα μήνυμα, να μιλήσει για σένα και τις επιλογές σου, τα ενδιαφέροντά σου, τις επιθυμίες σου, τις ανησυχίες ακόμα και για τους φόβους σου». Και συνεχίζει. «…Επίσης ήταν το πιο εύκολο κατασκευαστικά, μιας και οι γνώσεις μου στην ραπτική ήταν και παραμένουν περιορισμένες. Κι έτσι ξεκίνησα με ένα tutorial ραπτικής στο youtube και την ραπτομηχανή της μητέρας μου…».

 

Μια εξαιρετική ιδέα για να γνωρίσεις καλύτερα τον τόπο σου…

 

Η Κατερίνα επιλέγει τους χάρτες της, ανάλογα με το τι τη συγκινεί εικαστικά και οτιδήποτε κινεί μνήμες. Επίσης, είναι ανοιχτή και σε αυτό που συγκινεί ή εκφράζει κι άλλους για να αναζητήσουνε από κοινού τρόπο να το αποτυπώσουνε σε οτιδήποτε μπορεί να τυπωθεί και είναι φιλικό στο μάτι και στο χέρι…

Τις δημιουργίες της Κατερίνας μπορείτε να τις βρείτε, σε κάποια λίγα και πολύ ωραία σημεία στο κέντρο της Αθήνα, όπως την booktique, στο Κουκούτσι στο Κολωνάκι, στο Forget me not και στην Μatalou at Ηome στην Πλάκα. Έχει φτάσει και στην Κηφησιά στο αγαπημένο βιβλιοπωλείο sporos, ενώ Το καλοκαίρι θα κάνει διακοπές στα νησιά.

Όσοι είναι μακριά μπορούν να την βρουν και να την παραγγείλουν στο eshop: http://thegreekbag.tictail.com/

Οι σκέψεις της για το μέλλον… «Να μπορέσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στην Ελλάδα. Νομίζω πως αυτό τα περικλείει όλα».

https://www.facebook.com/Thegreekbag/?fref=ts

 

Τσάντες με χάρτη κι αρκετά μεγάλη δόση design κα μόδας…

 

 

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin