«Μιλάμε Ελληνικά τον Μάρτιο» σε όλο τον κόσμο!

«Η χώρα μας κουβαλάει μια πολύτιμη κληρονομιά από τα χρόνια της Αρχαιότητας, η οποία συνδέεται κι αντικατοπτρίζεται άμεσα με την ελληνική γλώσσα»…

«Η ελληνική γλώσσα έχει τη δύναμη μιας μακραίωνης προφορικής και γραπτής καλλιέργειας, δηλαδή το μεγαλύτερο προνόμιο που μπορεί να διαθέτει μια σύγχρονη γλώσσα. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι έχει σμιλευτεί επί 30 και πλέον αιώνες στην έφραση λεπτών εννοιών της φιλοσοφίας και της επιστήμης, αδρών εννοιών όπως αυτές του πολιτικού λόγου και των πολιτειακών θεσμών, σύνθετων εννοιών του ευαγγελικού λόγου και της πατερικής θεολογίας, καθώς και βαθιών στοχαστικών εννοιών του αρχαίου δράματος, της πεζογραφίας και της ποίησης»…

«Ολοι εμείς λοιπόν, που έχουμε γεννηθεί και κατά συνέπεια έχουμε κληρονομήσει το γονίδιο του ελληνικού πολιτισμού, ο οποίος αντικατοπτρίζει άμεσα μεγάλο μέρος της ελληνικής γλώσσας, καλούμαστε να συνεχίσουμε την προστασία, τη διαχείριση αλλά και την προβολή αυτής της παρακαταθήκης», έχει γράψει με αντικειμενικότητα, γνώση κι ιστορική αξία η Δρ. Γεωργία Νικολαΐδου, Συντονίστρια Εκπαίδευσης Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας…

Προτιμήσαμε να ξεκινήσουμε με αυτόν τον τρόπο την παρουσίαση μιας πολύ σημαντικής Πρωτοβουλίας των Ομογενών μας, στη Μελβούρνη. Από το 2015 ξεκίνησε η διαδικασία «Μιλάμε Ελληνικά τον Μάρτιο» – «Speak Greek in March» και κάθε χρόνο η εξέλιξη της ιδέας κι ο ώριμος μετασχηματισμός της, προκαλούν ευχάριστη έκπληξη ακόμη και στον πλέον δύσπιστο.

Την Humanstory της Πρωτοβουλίας, ξετυλίγει ο επικεφαλής της και πολύ γνωστός ομογενειακός παράγοντας της παροικίας στην Αυστραλία, Μάικ Ζαφειρόπουλος.

 

 

Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση παγκοσμίως για την Ελληνική Γλώσσα, χάρη στις προσπάθειες των Ομογενών μας.

 

Η «ΣΠΙΘΑ» ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΚΙ ΟΙ 46.000 ΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΡΙΖΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ!

 

«Η εκστρατεία ήταν τόσο απλή, που είχα την εντύπωση ότι δε θα γίνουν πολλά πράγματα… Ομως απευθείας τα ομογενειακά ΜΜΕ της Αυστραλίας, του Λονδίνου, της υπόλοιπης Ευρώπης, της Ελλάδας την αγκάλιασαν και την έκαναν γνωστή σε αρκετό κόσμο. Ακόμη κι από την Αργεντινή μάς τηλεφώνησαν και ρώτησαν τον τρόπο με τον οποίο θα μας βοηθήσουν στην προσπάθειά μας. Η άποψή μας είναι συγκεκριμένη: μιλάμε ελληνικά όλο τον χρόνο, απλά η Πρωτοβουλία ήθελε να επικεντρωθεί σε έναν σημαντικό μήνα για τον Ελληνισμό μας, τον Μάρτιο, με τις εκδηλώσεις για την Εθνική μας Εορτή να είναι μεγάλες και πολύ συμβολικές. Θέλαμε να ευαισθητοποιήσουμε Ελληνες και μη να γνωρίσουν τη διαχρονική αξία της ελληνικής γλώσσας», ανέφερε αρχικά ο κ. Ζαφειρόπουλος και μας υπογράμμισε την αιτία και την αφορμή που τον οδήγησαν να υλοποιήσει ένα τόσο σημαντικό σχέδιο διάσωσης της γλώσσας μας:

«Στην Αυστραλία υπάρχουν 3ης και 4ης γενιάς πλέον Έλληνες, με τον αριθμό των Ομογενών να αγγίζει το μισό εκατομμύριο! Ομως μόνο 170.000 περίπου έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και μετανάστευσαν στην Αυστραλία. Επίσης ένα άλλο στοιχείο, που δε βοηθάει στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας – όσο θα θέλαμε – στην Αυστραλία είναι ότι το 50% των Ομογενών μας δεν παντρεύονται με Ελληνες. Πάντως με την κρίση στην Ελλάδα κοντά στις 50.000 Έλληνες έχουν έρθει στην Αυστραλία την τελευταία πενταετία, κάτι που ζωντανεύει ακόμη περισσότερο την Παροικία μας και προσφέρει ένα ενθαρρυντικό στοιχείο σε εμάς.

»Εκείνο, όμως, που με κινητοποίησε για να δημιουργήσουμε την Πρωτοβουλία «Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο» ήταν μια τυχαία συνάντηση στην Τελετή Παράδοσης Απολυτηριών σε ένα Ελληνικό Σχολείο. Με εντυπωσίασε ένα Αυστραλογεννημένο κοριτσάκι, το οποίο μίλησε σε άπταιστα ελληνικά. Μου είπε ότι γεννήθηκε στην Αυστραλία, όμως έμαθε πολύ καλά την ελληνική γλώσσα από τη γιαγιά και τον παππού του. Ενιωσα, τότε, μειωμένος, διότι κι εγώ έχω μικρά παιδιά και δυστυχώς δε μιλούν την ελληνική γλώσσα όπως θα επιθυμούσα… Ισως τα σχολεία μας, οι Κυβερνήσεις Ελλάδας κι Αυστραλίας να μη δημιουργούν μεγάλο ενδιαφέρον για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Επίσης μέχρι πρόσφατα ο κόσμος στην Αυστραλία πίστευε ότι μαθαίνοντας μια άλλη γλώσσα θα επηρεαστεί αρνητικά η βασική, η αγγλική. Στην πραγματικότητα, βέβαια, συμβαίνει το αντίθετο, αφού βάσει επιστημονικών ερευνών η 2η γλώσσα εμπλουτίζει τη γλώσσα που μιλάς. Βγάλαμε κι ένα βιβλίο για όλα αυτά, που αναφέρεται στο «Αν μιλάς αγγλικά, μη νομίζεις ότι δε μιλάς κι ελληνικά» διότι 46.000 λέξεις περίπου της αγγλικής γλώσσας έχουν τη ρίζα τους από την ελληνική!».

 

 

 

Πέρυσι η δομή της Πρωτοβουλίας είχε να κάνει με 31 λέξεις (μία κάθε μέρα του Μαρτίου) ελληνικής ρίζας που χρησιμοποιούν στο αγγλικό λεξιλόγιο, όμως φέτος θα γίνει επαφή με 31 χώρες που διαθέτει σημαντικό ελληνικό χαρακτήρα…

 

Η ΦΕΤΙΝΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ «ΜΙΛΑΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ»

 

Κάθε χρόνο κι η Επιτροπή της Πρωτοβουλίας «Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο» βρίσκει έναν πρωτότυπο τρόπο για να φέρει πιο κοντά τα Ελληνόπουλα της διασποράς με την ελληνική γλώσσα… «Πέρυσι κάθε μέρα από τις 31 του Μαρτίου υπήρχε μια ελληνική λέξη που χρησιμοποιείται κι από την αγγλική γλώσσα και διεξαγόταν εκδήλωση κι ομιλία για την επεξήγησή της και την ιστορικότητά της μέσα στα χιλιάδες χρόνια. Φέτος κάθε μέρα από τις 31 του μήνα Μαρτίου θα μιλάμε για ένα από τα ισάριθμα κράτη που έχουν μεταναστεύσει Ελληνες. Κάθε μέρα στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Πολυ-πολιτισμικής ραδιοφωνίας SBS θα υπάρχουν συνεντεύξεις ανθρώπων από τα 31 συγκεκριμένα κράτη. Ενας δάσκαλος από την Αίγυπτο, ένας Έλληνας παπάς από την Αφρική, ένας εκλεγμένος Βουλευτής ελληνικής καταγωγής σε άλλη χώρα κ.α. Θα μεταφερθούμε μέσω των ραδιοφωνικών συνεντεύξεων και σε κράτη που έχουν μόλις 200 Έλληνες και θα συζητήσουμε πώς διατηρείται η ελληνική γλώσσα, ποιες προσπάθειες γίνονται… Με το μεγάλο μας στόχο να έχει να κάνει με το 2018, όπου και θα ενωθούμε αρχικά οι Έλληνες των 31 αυτών κρατών για μια Παγκόσμια Εκστρατεία. Στη συνέχεια θα προσθέσουμε κι άλλα κράτη, όπου υπάρχει ο Ελληνισμός κι αυτό θα συνεχίζεται ολοένα και με πιο γοργούς ρυθμούς».

 

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΜΕΣΩ ΕΞΥΠΝΩΝ ΕΦΑΜΟΡΓΩΝ

 

Στις σκέψεις των αρμοδίων υπάρχουν και πολύ μοντέρνες μέθοδοι για να φέρουν τα Ελληνόπουλα 3ης και 4ης γενιάς κοντά στην Ελληνική Γλώσσα, μέσω εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα και των social media. Για παράδειγμα οι αρμόδιοι θέλουν να φέρουν την εκμάθηση της γλώσσας κοντά στη νεολαία, μέσω μιας ελκυστικής μορφής. Μέσω μιας εφαρμογής ή ορισμένων διαδραστικών παιχνιδιών θα καταδεικνύεται η αξία της γλώσσας μας κι η επιρροή  της στην αγγλική γλώσσα. Τα κίνητρα θα είναι σημαντικά για τη νέα γενιά κι έτσι δε θα χαθεί αυτή η γλώσσα. Το αντίθετο θα γίνει ακόμη πιο γνωστή, σε όλη την αξία της.

 

 

Αισθάνονται μεγάλη περηφάνεια όλοι όσοι συμμετέχουν στον Μήνα της Ελληνικής Γλώσσας.

 

Η ομάδα εργασίας που δουλεύει σκληρά για να καθιερωθεί παγκοσμίως η Πρωτοβουλία «Speak Greek In March» είναι η παρακάτω: Μάικ Ζαφειρόπουλος, Χριστίνα Δεσποτέρη, Κάθι Αλεξόπουλος, Αντώνης Μπούρης, Τζον Πανταζόπουλος, Μαρία Δικαίου, Τζόρνταν Μοσχοβίτης, Δημήτρης Σέλλος, Σοφία Μπίτσα, Δρ. Γεωργία Νικολαΐδου, Μάνος Τζιμπράκος, Κυριάκος, Αντωνίου, Θεοχάρης Κουθουρίδης, Τάσος Δουβαλτζίδης.

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ «ΜΙΛΑΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ» ΤΟΥ 2016

Καθόλου σχόλια

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Subscribe To Our Newsletter
    Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin
    Subscribe To Our Newsletter
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin