Η δύναμη της Τέχνης, στο δημοτικό σχολείο των Αρκιών

Το μάθημα  «Ιστορία Τέχνης» θα το θυμάμαι πάντα με αγάπη. Είχα την τύχη για ένα χρόνο να παρακολουθήσω στη σχολή μου σχετικό μάθημα.  Θυμάμαι με συγκίνηση αυτά τα μαθήματα στο αμφιθέατρο και το πάθος της τότε καθηγήτριας μας.  Μέσα από τα έργα των καλλιτεχνών, γνωρίζαμε τους ίδιους, τη ζωή τους, την τεχνοτροπία τους. Τις μικρές καθημερινές τους ιστορίες. Και πίσω από αυτές, που οι περισσότεροι αγνοούμε, κρύβονται όλες οι σκέψεις και τα συναισθήματα του εκάστοτε καλλιτέχνη. Κρεμόμασταν από τα χείλια της καθηγήτριας. Ο τρόπος που εξιστορούσε, έδειχνε την αγάπη της για το αντικείμενο της.  Όταν λοιπόν έμαθα ότι το σχολείο των Αρκιών παρακολουθεί φέτος διαδικτυακά το μάθημα «Ιστορία Τέχνης», συγκινήθηκα και ενθουσιάστηκα.

«Η ιστορικός Τέχνης Λύντια Πετροπούλου, είχε έναν ασίγαστο πόθο, να φέρει την Τέχνη κοντά στον μοναδικό μαθητή του Ακριτικού μας Σχολείου. Επιθυμούσε να έρθει ο μαθητής σε επαφή με την Τέχνη. Μέσα από την οποία, θα μπορέσει να αναπτύξει την προσωπική του έκφραση, αλλά και την αισθητική του κρίση και καλλιέργεια. Συμβάλλοντας στην πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του». Μας λέει η Μαρία Τσιαλέρα, η δασκάλα του μοναδικού μαθητή των Αρκιών που χωρίς την στήριξη της δε θα προχωρούσαν τα εικαστικά εργαστήρια.

 

Η χαρά της έκφρασης

 

Η κυρία Πετροπούλου σχεδίασε τέσσερα Εικαστικά Εργαστήρια, τα οποία άρχισαν να υλοποιούνται διαδικτυακά από τον Νοέμβριο του 2019. Και είναι ίσως τα Πρώτα Διαδικτυακά Εργαστήρια/Μαθήματα – Εξ’ Αποστάσεως, Εικαστικών στην Ελλάδα (και ίσως στον κόσμο) τα οποία σχεδίασε η ίδια και υλοποιούνται στο σχολείο των Αρκιών. Ήταν ένα όνειρο της Λύντια Πετροπούλου που έγινε πραγματικότητα.  Η Λύντια Πετροπούλου είναι Ιστορικός Τέχνης και Art Educator , σχεδιάζει και υλοποιεί εικαστικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια σε σχολεία, μουσεία, βιβλιοθήκες, κλπ. όπως και Mindfulness Coach. Έχει σχεδιάσει και υλοποιεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα εργαστήρια Τέχνης και Ενσυνειδητότητας. 

«Η κ. Λύντια τηλεφώνησε μια μέρα στην κυρία μου και προσφέρθηκε να κάνουμε μαθήματα. Η κυρία μου δέχτηκε με χαρά. Όταν κάνουμε μάθημα, η κ. Λύντια μου λέει τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε κατά τη διάρκεια του μαθήματος, της δείχνω το έργο μου συχνά κι αυτή με τη σειρά της μου δείχνει έργα άλλων μαθητών. Την ώρα του μαθήματος ακούμε κλασική μουσική για να συγκεντρώνομαι. Και πάντα μου λέει να αφήνω ελεύθερη την φαντασία μου. Στο πρώτο έργο δυσκολεύτηκα αρκετά αλλά τελικά το αποτέλεσμα άξιζε. Σωστό έργο τέχνης. Το έργο μου μου έδωσε χαρά και κατάλαβα πως πρέπει να έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Ευτυχώς η κυρία Λύντια είναι πολύ υπομονετική…» Μας λέει ο μικρός Χρήστος μέσα από την έκθεση που έγραψε, για όσα αποκόμισε  από το μάθημα της Ιστορίας της Τέχνης.

«Την αγαπημένη μας,  Ιστορικό Τέχνης, την  κυρία ΛΥΝΤΙΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, την ευχαριστούμε απ’ τα βάθη της καρδιάς μας.  Για την ευγενική της προσφορά, για τα ενδιαφέροντα μαθήματα Εικαστικών, για τις πολύτιμες γνώσεις που μοιράζεται μαζί μας. Για την αγάπη της αλλά κυρίως για την υπομονή της. Και συνεχίζουμε…» Μας λέει η Μαρία η δασκάλα των Αρκιών.

 

Το σχολείο των Αρκιών, μίλησε για τον ΑΛΕΞΗ ΑΚΡΙΘΑΚΗ, το έργο του, μάθανε για την ιδιαίτερη τεχνική στην ζωγραφική του και μελέτησαν την “ΒΑΛΙΤΣΑ” του σπουδαίου αυτού ζωγράφου μαζί με την ιστορικό Τέχνης ΛΥΝΤΙΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ.

 


Η τέχνη ανοίγει ορίζοντες. Μακάρι το ελληνικό σχολείο να στήριζε ένα τέτοιο μάθημα. Να το περιλάμβανε στο πρόγραμμα του. Και σίγουρα τότε οι μαθητές, θα μάθαιναν να αγαπούν την Τέχνη και να βλέπουν πίσω από τα έργα. Γιατί τι κάνει η Τέχνη; «Η τέχνη ξεπλένει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας». Μας θυμίζει ο Πάμπλο Πικάσο, Ισπανός ζωγράφος.
 • οι φωτογραφίες είναι από το φωτογραφικό αρχείο της Μαρίας Τσιαλέρα

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin