Το  ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ του Καστελλόριζου

To πιο ενδιαφέρον κομμάτι στο humanstories.gr είναι ότι γνωρίζεις ανθρώπους. Ιδιαίτερους ανθρώπους. Που η διαφορετικότητα τους, τους κάνει ξεχωριστούς. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και ο Πανταζής Χούλης. Τον Δεκέμβρη του 2016 μάθαμε την ιστορία του (https://www.humanstories.gr/o-dimiourgos-4-000-diaforetikon-trisdiastaton-grifon-ine-ellinas/ ). Ένας Γριφολόγος-Μαθηματικός που ζει στο Καστελλόριζο, στον τόπο των γονιών του. Στον προσωπικό του παράδεισο. Αλλά ακόμη κι εκεί στον παράδεισο του τίποτα δεν είναι εύκολο. Όλα, ακόμη και τα πιο απλά πρέπει να τα κατακτήσεις με υπομονή και επιμονή. Κι ο Πανταζής ανήκει σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων, δεν το βάζει κάτω ποτέ. Ακολουθεί το μονοπάτι που χάραξε, το καθαρίζει όταν χρειάζεται από οτιδήποτε περιττό και συνεχίζει.

Κι εμείς από το humanstories.gr τον ακολουθούμε. Και θαυμάζουμε τα βήματα του γιατί είναι από εκείνους τους ανθρώπους που πρέπει να γίνουν παράδειγμα για τα παιδιά μας.

 

Ο Πανταζής παρουσιάζει τους γρίφους του

 


Φέτος, για πρώτη φορά στο Καστελλόριζο λειτουργεί το Μουσείο Γρίφων.  Το μοναδικό Μουσείο Γρίφων στην Ελλάδα, με μοναδικά εκθέματα και πρωτότυπα, παγκόσμιου βεληνεκούς.  Ένα όνειρό ζωής για τον Πανταζή έγινε πραγματικότητα. Σιγά σιγά, κατάφερε να στεγάσει τους γρίφους του και να δώσει στο μικρό νησί τη θέση που του αξίζει. Την πρωτοποριακή.

 

Η γειτονιά των Γρίφων

 

Η αρχή

«Το «αινιγματικό ταξίδι της ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ ξεκίνησε.  Έπειτα από μια πολύμηνη οδύσσεια, η ένωση ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ ανατέλλει, παίρνει νομική υπόσταση με σκοπό  την  εξαγωγή πολιτισμού. Είναι έτοιμη να αποδείξει με έργα το διανοητικό και επιστημονικό πνεύμα των Καστελλοριζιών. Και σαν ένας δημιουργικός καταπέλτης είναι έτοιμη για τον εκσφενδονισμό παραδοσιακών γρίφων από το Καστελλόριζο σε όλο τον κόσμο». Αυτό έγραψε ο Πανταζής σε ανάρτηση του στις 31 Ιουλίου οπότε και  δημοσιεύτηκε στον Τύπο,  η σύσταση του σωματείου τους με την επωνυμία «Ένωση Ιδεών, Γρίφων και Μαθηματικών», με το διακριτικό «EN.Ι.Γ.ΜΑ» και με έδρα το Καστελλόριζο.  Και δύο βδομάδες μετά άνοιξε το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης στα γραφεία της ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ, πίσω από την επιβλητική εκκλησία του  Αη Γιώργη του Σαντραπέ. Στο ισόγειο του αρχοντικού που κτίστηκε το 1887 και κρατήθηκε όρθιο παρά τους δύο παγκόσμιους πολέμους, το σεισμό 8 Ρίχτερ του 1926, τους βομβαρδισμούς και τη μεγάλη πυρκαγιά.

 

Το Μουσείο Γρίφων στεγάζεται σε αρχοντικό που κτίστηκε το 1887.

 

Τι όμως θέλει ένα Μουσείο Γρίφων στο Καστελλόριζο; Έ, αυτό είναι γρίφος. Που θα τον λύσει μόνο ένας ειδικός Γριφολόγος. «Η Ένωση Ιδεών Γρίφων Μαθηματικών (ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ.) έχει ως σκοπό την ενδυνάμωση του πολιτιστικού επιπέδου παιδιών και ενηλίκων κυρίως μέσω νέων ιδεών, γρίφων και μαθηματικών. Η πνευματική άσκηση, η απόκτηση μηχανικών εμπειριών και η ομαδική συνεργασία επιτυγχάνεται παράλληλα με την ψυχαγωγία και την ανάπτυξη δημιουργικών ικανοτήτων. Βάσει των παραπάνω, η ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ στοχεύει στην ύπαρξη σκεπτόμενων και ηθικών πολιτών, οι οποίοι είναι πολύτιμοι για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πραγματικών κοινωνικών προβλημάτων με σύνεση, λογική, αλλά προπάντων με στρατηγική». Μας λέει ο Πανταζής και συνεχίζει:   «Η ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ. είναι ενεργή και στην ενίσχυση και διατήρηση των τοπικών εθίμων και  παραδόσεων, στην καλλιέργεια των ιδεωδών της ελευθερίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας. Στην προστασία και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, στην προώθηση της σκέψης, του πολιτισμού και των καλών τεχνών, στοιχείων απαραίτητων για την ύπαρξη και την πρόοδο του πολιτισμού της χώρας μας. Ελπίζουμε να αποτελέσει ένα συμπαγές βήμα για να εμπνεύσουμε μικρούς και μεγάλους εν μέσω της πολυ-επίιπεδης κρίσης που βιώνουμε. Να τονίσουμε πως αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία, προσπάθεια, και όνειρο πολλών ετών. Το νησί πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά με περισσότερους επιστήμονες και καλλιτέχνες με παρόμοια όνειρα. Ειδικά όταν σχετίζονται με παραδοσιακά θέματα του Καστελλορίζου, όπως οι γρίφοι…»

 

 

Όνειρο του Πανταζή, είναι να γεμίσει όλα τα σχολεία με τρισδιάστατα αντικείμενα που διδάσκουν από μαθηματικά και φυσική, έως ιστορία και γεωγραφία. Το μάθημα να γίνει παιχνίδι, και όλα τα παιδιά να μη θέλουν να χάσουν ούτε ένα λεπτό από το σχολείο. «Ελπίζω να μπορέσω να βοηθήσω την πατρίδα μου σε αυτόν τον τομέα, και να αποδείξω έμπρακτα, πως τα μαθηματικά δεν είναι το πιο δύσκολο μάθημα, αλλά το πιο εύκολο! Διότι το 99% των γρίφων έχει σχέση με τα μαθηματικά. Άρα έχουμε αρκετά πολεμοφόδια μαζικής δημιουργίας». Είχε πει το 2016 ο Πανταζής στο Humanstories.gr και δεν το ξεχνά. Βάζει σιγά σιγά λιθαράκια και χτίζει το όνειρο του. Γιατί Η μεγαλύτερη επιτυχία είναι να ανακαλύψεις το ταλέντο σου…Όλοι έχουμε ένα. «Ο καθένας έχει ένα ταλέντο που πρέπει να το βρει, και αυτό δεν είναι εύκολο. Εγώ πιστεύω πως βρήκα αυτό που αγαπάω». Συμπληρώνει ο Πανταζής Χούλης. Ο Μαθηματικός Γριφολόγος που ζει και μεγαλουργεί στο νησί του Γρίφου.

 

 

Πληροφορίες: https://www.facebook.com/ENIGMA.MEGISTI/

Το Μουσείο είναι επισκέψιμο Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη 
5-7μ.μ. ή Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Πανταζή για να ορίσετε την προσωπική σας ξενάγηση.

 Email: museum@megisti.net

 

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin