Τα παιδιά της Μόριας

Στις γειτονιές της Μόριας, πλάι στις λάσπες και τα σκουπίδια, τα παιδιά παίζουν ανέμελα τρέχοντας ανάμεσα στα στενά σοκάκια που δημιουργούν οι σκηνές και τα αυτοσχέδια καταλύματα.  Ίσως αυτός είναι ένας μηχανισμός που αναπτύσσουν αντανακλαστικά, προκειμένου να επηρεάζονται όσο το δυνατόν λιγότερο από αυτά που συμβαίνουν γύρω τους.  Όπως όλα τα παιδιά του κόσμου, έτσι κι αυτά τα παιδιά, θέλουν συνέχεια να μαθαίνουν καινούργια πράγματα.  Και ο καλύτερος τρόπος για να μαθαίνουν, είναι μέσα από το παιχνίδι.  Ακολουθώντας με στις γειτονιές της Μόριας, μια ομάδα μικρών παιδιών, προσπαθούσε να με προκαλέσει για να τους πω λέξεις που επαναλάμβαναν σαν παιχνίδι.  Αυτός ήταν ένας τρόπος για να παίξουν αλλά και για να μάθουν.  Από την μια χαιρόμουν να τους λέω λέξεις που επαναλάμβαναν και από την άλλη λυπόμουν που αυτά τα παιδιά με την τόσο μεγάλη όρεξη για να μάθουν καινούργια πράγματα, θα αργήσουν πάρα πολύ να πάνε στο σχολείο. «Αυτά τα παιδιά, μπορεί να είναι οι αυριανοί επιστήμονες που θα ανακαλύψουν το φάρμακο για τον καρκίνο» σχολίασε ένας φίλος γιατρός που δουλεύει στην Λωρίδα της Γάζας, όταν του έστειλα το βίντεο και τις φωτογραφίες.

 

Οι γειτονιές στη Μόρια της Λέσβου.

 


Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, αυτή τη στιγμή στην Μόρια ζουν πάνω από 4.200 παιδιά σε σχολική ηλικία και δεν έχουν πρόσβαση στο σχολείο. Το ένα τέταρτο των προσφυγόπουλων που έχουν φτάσει στα Βαλκάνια, δήλωσαν ότι δεν έχουν τελειώσει το  σχολείο,  ενώ το ένα τρίτο είχε παρακολουθήσει μόνον τον δημοτικό. 

 

 

 Τα παιδιά από το Αφγανιστάν και το Ιράκ  είχαν το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο ενώ το ένα τρίτο από αυτά, δήλωσε ότι δεν είχε πάει ποτέ στο σχολείο. Τα μισά σχεδόν παιδιά από το Ιράν, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν το Ιράν και την Συρία, δήλωσαν ότι τα τελευταία ένα με δύο χρόνια δεν είχαν παρακολουθήσει καθόλου σχολείο.  Από τα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στην ενδοχώρα της Ελλάδας, το 91% πηγαίνει σχολείο, ενώ στα νησιά, στα σχολεία πηγαίνει μόνον ένα 9% του συνολικού πληθυσμού των παιδιών. Ένας στους τρεις γονείς που ρωτήθηκαν ανάμεσα στους πρόσφυγες, δήλωσαν ότι η εκπαίδευση των παιδιών τους ήταν ένας από τους λόγους που τους οδήγησαν να φύγουν από τις χώρες καταγωγής τους.

 

 

Τα παιδιά ρουφούν την γνώση σαν σφουγγάρια.  Όσο συνεχίζουν να ζουν όμως σε καταυλισμούς όπως αυτοί στα Ελληνικά νησιά, γεμίζουν το μυαλό και την ψυχή τους με άσχημες εικόνες και συμπεριφορές.  Όσο και αν αναπτύσσουν αντανακλαστικούς μηχανισμούς για να ξεφεύγουν από την πραγματικότητα, η αγωνία, η αβεβαιότητα και το στρες που βιώνουν οι γονείς τους, τα επηρεάζει και τα τραυματίζει.

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin