Τα χρήματα της Προίκας και ο παλιός νερόμυλος

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν δύο νέοι που ζούσαν στην Αθήνα. Εκείνος, είχε γεννηθεί στον  Βόλο,  αλλά είχε μεγαλώσει στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Πολλοί άνθρωποι από την περιοχή του Πηλίου είχαν ζήσει στην Αίγυπτο, μέχρι να φύγουν επί Νάσερ για να επιστρέψουν πάλι πίσω στην Ελλάδα. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας, γνωρίστηκαν στην Αθήνα και παντρεύτηκαν το 1970. Με τα χρήματα της προίκας τους, αγόρασαν έναν παλιό νερόμυλο στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας για όσους δεν τον γνωρίζουν, είναι ένα ορεινό χωριό του Πηλίου. Ο νερόμυλος ήταν ένα γκρεµίδι µε τέσσερις φαρδύς πέτρινους τοίχους. Εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχε  έντονα η φιλοσοφία του τουρισμού και  οι ντόπιοι αποκαλούσαν το ζευγάρι «οι  τρελοί από την Αθήνα». Χρειάζονταν βλέπεις 8-10 ώρες  ταξίδι οδικώς, από την παλιά Εθνική Οδό (µέσω Μπράλλου) για να φτάσουν στο χωριό. Εκείνοι όμως δεν το μετάνιωσαν ποτέ. Παρέμειναν αφοσιωμένοι και ερωτευμένοι µε τον τόπο αλλά και μεταξύ τους.

 

 

Ερχόντουσαν τα Σαββατοκύριακα και φτιάχνανε τον παλιό νερόμυλο σιγά σιγά. Τους πήρε 20+ χρόνια να τελειώσει. Μάλιστα, κατά την διαδικασία αυτή, προσκαλούσαν πολλούς φίλους και συγγενείς οι οποίοι µε την σειρά τους κι εκείνοι ερωτεύτηκαν αυτόν τον μαγικό τόπο.  Αγόρασαν απο ένα παλιό σπίτι και μπήκαν και εκείνοι στην διαδικασία να φτιάξουν ένα εξοχικό. Έτσι, δημιουργήθηκε µία καλή παρέα. Μια γειτονιά από φίλους και αγαπημένους.  Η γειτονιά ζωντάνευε κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα αλλά και όλους τους μήνες του καλοκαιριού στο βουνό των Κενταύρων, θυμάται μέχρι σήμερα με νοσταλγία ο Στάθης Καταρόπουλος γιός του επίμονου ζευγαριού μας.  «Θυμάμαι από μικρό παιδί να περνάω όλα τα καλοκαίρια µου µε την παρέα µου στις παραλίες, το δάσος, τα χωριά. Ένας παράδεισος για τα παιδιά! Ακόμη είναι ευτυχώς…» μας λέει ο Στάθης .

Ο Στάθης σπούδασε και έζησε στο Λονδίνο για 10 χρόνια. Κι ύστερα από ένα οδοιπορικό στη Λατινική Αμερική για σχεδόν 2 χρόνια, αποφάσισε να επιστρέψει στην Αθήνα για να ανοίξει το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο. Παράλληλα, ο πατέρας του επένδυσε στις αρχές του 2000 στο Πήλιο και αγόρασε κάποια αγροτεμάχια. Είχε αρχίσει να χτίζει πολύ προσεκτικά και µε σεβασμό στο περιβάλλον και την τοπική αρχιτεκτονική, µία σειρά από εξοχικές κατοικίες. Οι κατοικίες  προορίζονταν για πώληση. Το 2009 όμως, ήρθε η οικονομική κρίση και οι οκτώ  οικοδομές έμειναν ημιτελείς. «Τότε, είναι που σκεφτήκαμε ότι αν είναι να ολοκληρωθούν τα σπίτια αυτά θα πρέπει να τολμήσουμε να τα ολοκληρώσουμε και να τα τροποποιήσουμε σε κατοικίες προς ενοικίαση. Τότε το AirBnb δεν υπήρχε. Ξεκινήσαμε το 2013 και σιγά σιγά, µε προσεκτικά βήματα, μέσα σε 4-5 χρόνια αναπτύξαμε αυτό που είναι τώρα το Pelion Homes».

 

 

Τι είναι το Pelion Homes

Tο Pelion Homes είναι ένα ‘ongoing project’, µία συνεχής διαδικασία ανακάλυψης και επαναπροσδιορισμού των υπηρεσιών φιλοξενίας. Δεν πρόκειται απλά για µία ξενοδοχειακή επένδυση µε ένα συγκεκριμένο ύφος και στιλ. «Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι οι καλεσμένοι να νιώθουν σαν στο σπίτι τους.  Με την άνεση και φιλοξενία που μπορεί να έχει το σπίτι ενός φίλου που σου έδωσε τα κλειδιά του σπιτιού του να πας µε τους φίλους ή αγαπημένους. Φροντίζουμε να µην λείπει τίποτα. Κι αν κάτι λείπει να ενημερωνόμαστε για να διορθωνόμαστε. Είναι δια δραστική κάπως οι σχέση µας µε τους φιλοξενουμένους µας». Μας εξηγεί ο Στάθης. Και συνεχίζει: «Αυτή τη στιγμή έχουμε έξι ιδιόκτητες κατοικίες που όλες διαφέρουν µμεταξύ τους. Κι άλλες τρείς που ανήκουν σε άλλους ιδιοκτήτες. Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών, µας έχουν προσεγγίσει τα τελευταία χρόνια για να εντάξουμε τα σπίτια τους στο δίκτυο µας. Όμως εμείς κάνουμε πολύ προσεκτική επιλογή και διαλογή σε αυτά που θα µπουν στον στόλο µας. Δεν θέλουμε να ανταγωνιστούμε το Airbnb. Και ούτε είναι αυτή η φιλοσοφία µας. Θα έλεγα πιο πολύ ότι είμαστε ένα reception less boutique Accommodation µε πολύ concierge και προσωπική επικοινωνία µε τους πελάτες µας, που απαρτίζεται από κάποια σπίτια µε συγκεκριμένα standards και λογική. Η θεμελιώδης αρχή για κάθε σπίτι είναι να έχει μοναδική πανοραμική θέα στη θάλασσα του Παγασητικού».

 

Κάθε εξοχική κατοικία έχει θέα τη θάλασσα

 

Που βρίσκονται τα Pelion Homes

Τα περισσότερα σπίτια βρίσκονται στο χωριό του Αγίου Γεωργίου Νηλείας.  Ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας είναι ένα παραθεριστικό χωριό, ακόμη και για τους ντόπιους. Καθώς όλη η κοινότητα τον χειμώνα κατεβαίνει στη Γατζέα για να ξεχειμωνιάσει και να ασχοληθούν µε τις ελιές τους.  Έτσι το χωριό δεν έχει εδραιωμένες υποδομές όπως μαγαζάκια, μπακάλικο, κρεοπωλείο κλπ. Υπάρχουν μόνο 2-3 ταβέρνες. Μία από αυτές είναι η ταβέρνα της πλατείας. Η οποία δεν κλείνει ποτέ. Ούτε όταν έρχεται ο δύσκολος χειμώνας. «Ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας είναι το χωριό µε την καλύτερη πανοραμική θέα στο Πήλιο προς τον Παγασητικό, Απορώ πως ακόμη δεν το ανακαλύψαν οι ‘καρχαρίες’ του τουρισμού. Ευτυχώς. Με οδηγό αυτές τις βασικές ελλείψεις παροχών από το χωρίο, εμείς προσφέρουμε µια σειρά από υπηρεσίες όπως το καθημερινό καλάθι πρωινού µε τοπικά σπιτικά προϊόντα.  Γεμίζουμε το ψυγείο µε φρούτα, λαχανικά και ότι άλλο θελήσει ο επισκέπτης να βρει πριν την άφιξή του. Έχουμε μπαξέδες στα σπίτια για να μαζεύουνε τα δικά τους λαχανικά. Παράλληλα, οργανώνουμε δράσεις και εξορμήσεις στην φύση. Είτε ομαδικές για την κοινότητα του PELION HOMES, είτε ιδιωτικές. Περπάτημα στη φύση για όλα τα επίπεδα – εννοείται και µε παιδιά – βόλτες µε ιστιοπλοϊκά ή ταχύπλοα, τροφοσυλλογή, πρακτική yoga στα σπίτια. Οργανώνουμε και Yoga Retreats, στο τελευταίο είχαμε 30 άτομα και προσφέραμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο διαμονής και χορτοφαγικής διατροφής υψηλών προδιαγραφών. Τώρα ολοκληρώνουμε και ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τα σεμινάρια µας. Μέσα σε ένα κτήμα µε κερασιές, μηλιές και άλλα δέντρα. Σε ένα deck 100µ² και µία τέντα βεδουίνων 130µ². Θέλουμε να οργανώσουμε εκπαιδευτικά σεμινάρια και retreats που θα προσελκύσουν κόσμο από όλη την υφήλιο και θα συνδεθούν µε την φύση και αυτόν τον τόπο.  Οι επισκέπτες µας είναι πάντα πολύ ικανοποιημένοι από αυτό που παίρνουν πίσω, είτε από εμάς, είτε από το Πήλιο. Έχουμε πάνω από 25% returning customers και πολλοί είναι σταθεροί επισκέπτες κάθε χρόνο». Μας λέει με καμάρι ο Στάθης.

 

Δραστηριότητες στη φύση

 

Yoga Retreats, με την υπογραφή του Pelion Homes

 

Το Πήλιο παραμένει μέχρι και σήμερα, «ένας τόπος ευλογημένος». Μοναδικός όπως πολύ σωστά προσθέτει στα λόγια μας ο Στάθης. Η επαρχία όμως πρέπει να γίνει ένα μέρος ευκαιριών. «Το Πήλιο έχει μεγάλη  ποικιλομορφία στα τοπία του. Στην χλωρίδα και την πανίδα.  Με έντονες και διακριτές εναλλαγές στις τέσσερις εποχές, την θάλασσα και το βουνό να συνδιαλέγονται, να ερωτοτροπούν θαρρείς.  Και τη θάλασσα να βάφεται σε άπειρες αποχρώσεις από τον ήλιο ή το φως του φεγγαριού, σαν σε εναλλασσόμενους πίνακες ζωγραφικής που χαράζονται στην µνήµη σου για πολύ καιρό. Αγαπημένος τόπος από όλους – μικρούς και μεγάλους» μας λέει ο Στάθης και συνεχίζει: «Οι ντόπιοι, αν και είναι περήφανοι για το Πήλιο, νομίζω επαναπαύονται κάπως και δεν αξιοποιούν τις πολλαπλές δυνατότητες που προσφέρει ο τόπος. Η αλήθεια είναι πως η ζωή στα ορεινά χωριά είναι δύσκολη και τραχιά.  Ειδικά το χειμώνα, οι δουλείες λίγες και ο κόσμος πρέπει να αρκεστεί στα λιγοστά που μπορεί να κάνει. Όμως, εγώ πιστεύω ότι πρέπει να κοιτάξουμε την επαρχία µε άλλο µάτι. Σαν ένα μέρος ευκαιριών και δυνατοτήτων, για δημιουργία και σύνδεση µε τη φύση. Πιστεύω ότι η ανάπτυξη του Πηλίου δεν πρέπει να βασιστεί μονάχα στο τουριστικό προϊόν ούτε µόνο σε κλισέ τύπου «σπετζοφάι μπροστά στο τζάκι». Οι Έλληνες έχουν µία εικόνα για το Πήλιο ως χειμερινό προορισμό µε στιγμές μπροστά στο τζάκι ή σε κάποια ταβέρνα, όμως σιγά σιγά ανακαλύπτουν πως το βουνό αυτό δίνει απλόχερα πάρα πολλές άλλες στιγμές να θυμάσαι και να πάρεις πίσω μαζί σου. Υπάρχουν αμέτρητες ευκαιρίες και δυνατότητες να αναπτυχθεί κανείς σαν άνθρωπός και να δώσει κάτι πίσω. Απλά θέλει λίγο σεβασμό και αγάπη για την φύση. Για παράδειγμα το φθινόπωρο περπατάμε µε φίλους στο δάσος µε τις καστανιές και τις οξιές, μαζεύοντας μανιτάρια, κάστανα και µήλα, µε τα παιδιά µας να εξερευνούν μπροστά από εμάς, ακούγοντας τους ήχους τις φύσης και μελετώντας τα στάδια εποχιακής εξέλιξής της. Ο ήχος από αεράκι στο δάσος πάντα µε μαγεύει…».

 

 

Τα PelionHomes μπορεί να γίνει «Το σπίτι σας στο Πήλιο» και με  µία εφαρμογή δραστηριοτήτων ο Στάθης ενημερώνει τους πελάτες του για τις πολιτιστικές και δια δραστικές δραστηριότητες που μπορούν να συμμετάσχουν με την παραμονή τους στο Πήλιο. «Θέλουμε να τους δίνουμε τοπικές πληροφορίες και ‘tips’ ανάλογα µε αυτό που ψάχνουν να βρουν εδώ. Θέλουμε από την στιγμή που κάνουν την πρώτη τους επαφή µμαζί µας για την διαμονή να νιώθουν ότι εντάσσονται σε µία κοινότητα, αυτή του Pelion Homes. Χωρίς πραγματικές υποχρεώσεις. Οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται να ξεκουραστούν, να αδειάσουν το µυαλό τους από τις σκοτούρες.  Θέλουμε όμως να τους δίνουμε την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά σε ανθρώπους τις περιοχής, σε δρώμενα και δραστηριότητες που οργανώνουν οι διάφοροι σύλλογοι ή ατομικές πρωτοβουλίες, πράγματα που και εμείς αγαπάμε και απλά θέλουμε να μοιραστούμε.  Με αυτή τη σκέψη ξεκίνησα µια ιδέα δημιουργίας ενός δια δραστικού τοπικού οδηγού σε εφαρμογή κινητών συσκευών, όπου πέραν από τις επιλεγμένες προτάσεις µας για παραλίες, χωριά, µμουσεία και εκκλησίες, μέρη να φάει κανείς ψάρι, vegeterian ή ότι άλλο παρέχεται από τους επαγγελματίες της περιοχής, πάντα µε χρήση του GPS προτείνουμε µία μεγάλη σειρά από δραστηριότητες που είτε μπορούν να κάνουν µόνοι τους, είτε να τις οργανώσουμε εμείς για αυτούς. Από περίπατους στα χωριά µε αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον που μοιραζόμαστε και μύθους και τοπικές ιστορίες, μέχρι πεζοπορίες στο βουνό, ιστιοπλοΐα, γιόγκα στο σπίτι ή µε ομάδα στη φύση.  Βόλτες τροφοσυλλογής και αναγνώρισης μανιταριών και άγριών χόρτων κ.α. Διαθέτει επίσης ένα ημερολόγιο όπου συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο και τηλεφωνικές επικοινωνίες για δρώμενα και παραστάσεις από πολιτιστικούς συλλόγους, που γίνονται σε όλο το Πήλιο και στον Βόλο. Έτσι οι καλεσμένοι µας μπορούν πολύ γρήγορα να έχουν πρόσβαση σε συγκεντρωμένη πληροφορία για τοπικές εκδηλώσεις που μπορεί να ενδιαφέρονται και να θέλουν να παρακολουθήσουν. Τέλος, οργανώνουμε 7 ήμερα εκπαιδευτικά σεμινάρια και retreats που συνδυάζουν πάντα την ευχάριστη διαμονή και την αίσθηση διακοπών μαζί µε την εκπαίδευση. Πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος να μάθεις κάτι καινούργιο είναι να περνάς καλά και όταν το κάνεις κοντά στη φύση τότε µπορείς και να εμβαθύνεις». Τελειώνει ο Στάθης. Άλλωστε η ευτυχία του ανθρώπου όπως πίστευε και ο Διογένης βρίσκεται στη φυσική ζωή και πως μόνο με την αυτάρκεια, τη λιτότητα, την αυτογνωσία και την άσκηση μπορεί να την εξασφαλίσει κανείς.

 

 

  www.pelionhomes.com  

https://www.facebook.com/pelionhomes/


Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin