Τα «αόρατα» σπίτια της Ικαρίας

«Να πάτε οπωσδήποτε στην Λαγκάδα» μας είπε ο κύριος Τίτος που συναντήσαμε στο χωριό Χριστός στις Ράχες Ικαρίας.  «Στο χωριό αυτό, έζησαν άνθρωποι που δεν είδαν ποτέ τη θάλασσα από κοντά, παρότι ζούσαν σε νησί» συμπλήρωσε και συνέχισε: «Την εποχή που η πειρατεία ανθούσε στο Αιγαίο, οι Ικαριώτες είχαν φτιάξει τον οικισμό της Λαγκάδας, ο οποίος δεν φαίνονταν από πουθενά.  Έτσι επιβίωσαν».

Πως είναι δυνατόν να ζεις σε ένα νησί και να μην έχεις δει από την θάλασσα από κοντά, είναι ένα από τα περίεργα της Ικαρίας.  Όχι το μοναδικό βέβαια. «Έχετε σχέσεις με την Κρήτη, το όνομα σας είναι από τον Άγιο Τίτο;» τον ρωτάω; «Όχι. Είναι από τον Τίτο της Γιουγκοσλαβίας.  Μου το έδωσε ο πατέρας μου.  Εκείνο τον καιρό, πολλά παιδιά έπαιρναν ονόματα Κομουνιστών ηγετών. Ο πατέρας μου ήταν αριστερός.  Τον είχαν πάρει από την Ικαρία και τον είχαν στείλει εξορία στους Παξούς. Τότε, όταν ελευθερώθηκε η Ελλάδα, πιστεύανε ότι θα επικρατούσε ο κομουνισμός και σε πολλά παιδιά, εδώ στην Ικαρία, δίνανε ονόματα, όπως Στάλιν, Ζούκοφ, Τιμοσένκο».


 


 

Ο κύριος Τίτος ζούσε σε ένα όμορφο πέτρινο σπίτι λίγο έξω από τον Χριστό.  «Όταν γκρέμισαν έναν τοίχο για να κάνουν επισκευές, βρήκανε μέσα στον τοίχο χτισμένα όπλα» μου είπαν λίγες μέρες μετά, σε μια συζήτηση, όταν εξέφρασα την απορία μου για το όνομα Τίτο.  «Να πάτε οπωσδήποτε στην Λαγκάδα» μας τόνισε πολλές φορές ο συνονόματος του δημιουργού της Γιουγκοσλαβίας. «Εκεί τα σπίτια είναι πέτρινα και δεν φαίνονται από την θάλασσα.  Τότε υπήρχαν πειρατές και οι άνθρωποι ήθελαν να περνάνε απαρατήρητοι.  Μάλιστα στο χωριό δεν υπήρχαν ούτε σκυλιά, ούτε γαϊδούρια, για να μην κάνουν θόρυβο και τους ακούσουν οι πειρατές.  Δεν άναβαν φωτιά ποτέ την ημέρα, προκειμένου να μην φανεί ο καπνός από μακριά. Παρότι ζούσαν σε νησί, τρέφονταν από την γεωργία.  Δεν κατεβαίνανε στην θάλασσα».

 

 

Δυστυχώς δεν καταφέραμε να πάμε στην Λαγκάδα, όμως είδαμε ένα τυπικό Ικαριώτικο σπίτι, στην Ιερά Μονή της Οσίας Θεοκτίστης.  Λιτό και λειτουργικό.  Στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να δείτε πως είναι το τυπικό σπίτι της Ικαρία καθώς και οι δύο ναοί στην Ιερά Μονή της Οσίας Θεοκτίστης.

 


Δείτε τα Βιντεάκια

 

#ΙΚΑΡΙΑ #HUMANSTORY #ICARIA #HUMANSTORIESGR

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin