Στολίσανε, χαμόγελα

Σε μερικές μέρες πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Στις μεγάλες πόλεις, οι βιτρίνες έχουν φορέσει ήδη «τα καλά τους». Οι δρόμοι στολίζονται, τα ζαχαροπλαστεία και τα καφέ μοσχοβολούν χριστουγεννιάτικες ευωδιές, και οι άνθρωποι τρέχουν να προλάβουν τη στιγμή. Φορούν ένα μεγάλο χαμόγελο και απολαμβάνουν το σκηνικό που στήθηκε στην πόλη τους.

Εμείς όμως θα τα αφήσουμε όλα αυτά πίσω και θα σας ταξιδέψουμε σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχουν βιτρίνες, αλλά άνθρωποι με πραγματικά χαμόγελα.  Στα Αντικύθηρα, οι τρεις μικροί μαθητές του σχολείου μαζί με τη δασκάλα τους, την Ευαγγελία Νικηφοράκη, έδωσαν χαρά και συγκίνηση στους κατοίκους του νησιού, με τη φετινή χριστουγεννιάτικη γιορτή τους.

 

 

Το δημοτικό σχολείο, επαναλειτουργεί για δεύτερη χρονιά και η χαρά των κατοίκων δεν περιγράφεται με λέξεις. Τα συναισθήματα είναι έντονα, ειδικά αυτές τις ημέρες. Γιατί μετά από τριάντα περίπου χρόνια, παιδικές φωνούλες και χριστουγεννιάτικες μελωδίες αντηχούν ξανά στο μικρό τους νησί.

 

Μάθημα στα Αντικύθηρα. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός του σχολείου έγινε από τη ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ

 

Η Ευαγγελία Νικηφοράκη, η φετινή δασκάλα των Αντικυθήρων κατάγεται από τα Χανιά. Σε ένα τόσο μικρό νησί, δεν είχε διδάξει ξανά στο παρελθόν. Είναι η πρώτη της φορά. «Το πιο μικρό νησί που είχα δουλέψει μέχρι τώρα ήταν τα Κύθηρα και η Μήλος». Μας λέει η Ευαγγελία. Μας μίλησε με καμάρι για τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή που έκαναν τη περασμένη Τρίτη,  παρουσία όλου του νησιού. Άλλωστε το σχολείο σε ένα τόσο μικρό τόπο αποτελεί «ηλιαχτίδα» για τους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους του. « Εδώ είμαστε μια χαρά. Κάναμε και τη γιορτούλα μας την Τρίτη. Τώρα κάνουμε κανονικά μάθημα και την Παρασκευή είναι η τελευταία μας μέρα… Είναι περίεργα τα συναισθήματα τώρα που θα φύγω για διακοπές. Θα μου λείψουν οι μαθητές μου και όλοι εδώ οι άνθρωποι που είναι σαν οικογένεια μου…».

 

 

Κλείνοντας η Ευαγγελία τονίζει τη σπουδαιότητα της σχολικής τους γιορτής:  «Η σχολική γιορτή, είναι μεγάλο γεγονός για το νησί. Μάλιστα αυτές τις μέρες φτιάξαμε με τα παιδιά δωράκια. Μαγνητάκια και καρτούλες, για να τα δώσουν τα παιδιά στους κατοίκους όταν θα πουν τα κάλαντα στα σπίτια τους…»

 

 

 •  Ευχαριστούμε πολύ την Ευαγγελία για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin