Στη σπίθα μέσα μας

Στις 25 του Μάρτη, γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Και σήμερα, 24  του Μάρτη, παραμονή της ιστορικής αυτής ημέρας για την Ελλάδα η Μαρία Τσιαλέρα, η δασκάλα του δημοτικού σχολείου Αρκιών γιορτάζει τα γενέθλια της. Η Μαρία, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έζησε στους Αρκιούς συγκινήσεις αλλά και άπειρες απογοητεύσεις. Η δασκάλα των Αρκιών, είναι ένας μικρός σύγχρονος ήρωας. Ένας ήρωας που δεν επαναπαύεται. Αντιθέτως διεκδικεί καθημερινά ένα καλύτερο μέλλον για το μαθητή της τον Χρήστο, το μοναδικό παιδί του νησιού.

Η δασκάλα των Αρκιών αυτά τα χρόνια, έφερε το δημοτικό σχολείο του μικρού νησιού, πολλές φορές στο προσκήνιο. Συμμετέχοντας σε δράσεις και διαδικτυακά εκπαιδευτικά προγράμματα, η Μαρία θέλησε με πείσμα και επιμονή να βελτιώσει το μικρό σχολείο των Αρκιών. Αλλά και το ίδιο το νησί που χάρη στο δραστήριο σχολείο του, έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο. Τηλεοπτικά συνεργεία από όλο τον κόσμο ταξίδεψαν στους Αρκιούς για να καταγράψουν τις προσπάθειες της Μαρίας Τσιαλέρα στο σχολείο με τον έναν μαθητή.

Το humanstories.gr είχε τη χαρά να βρεθεί στο σχολείο των Αρκιών. Και να δει τις προσπάθειες της ακούραστης δασκάλας του. Της δασκάλας που δέχεται θετικά κάθε πρόκληση… Όσο κουρασμένη κι αν είναι. Σαν τη Μαρία, υπάρχουν σίγουρα κι άλλοι μικροί ήρωες, που εργάζονται σιωπηλά,  χωρίς να κάνουν ιδιαίτερο θόρυβο, προσπαθώντας  να βελτιώσουν την καθημερινότητα των ανθρώπων γύρω τους. Μικροί ήρωες, που δεν φιλοδοξούν να σώσουν τον κόσμο, αλλά προσπαθούν με την δύναμη και το πάθος του ενός, να βελτιώσουν την ζωή, έστω ενός και μόνον ανθρώπου.

 

 

200 χρόνια από την Επανάσταση και οι καθημερινοί ήρωες της Ελλάδας συνεχίζουν να  διεκδικούν. Η Μαρία, διεκδικεί την ίδρυση Γυμνασίου για το μαθητή της. Πιο πέρα στα Λέβιθα, η οικογένεια Καμπόσου διεκδικεί τη θέση που τους αναλογεί στο νησί τους. Στην Ψέριμο, η Ευδοκία και ο Λευτέρης θέλουν να ζήσουν στο νησί κάνοντας ένα νέο ξεκίνημα μαζί με την οικογένεια τους. Και στην Τέλενδο, οι λιγοστοί κάτοικοι του νησιού διεκδικούν και προσπαθούν να βελτιώσουν το νησάκι τους…αλλά σίγουρα υπάρχουν ακόμη πολλοί μικροί καθημερινοί ήρωες που δεν τους γνωρίζουμε αλλά υπάρχουν ανάμεσα μας. Που έχουν την σπίθα μέσα τους. Και όπως είπε ο Μακρυγιάννης «η σπίθα που καίει αθάνατη μέσα στα σωθικά της Ελλάδας είναι το μυστικό της Ελλάδας». Χρόνια Πολλά Μαρία, Χρόνια πολλά σε όλους τους μικρούς καθημερινούς ήρωες της Ελλάδας. Που συνεχίζουν να έχουν την σπίθα μέσα τους. Που διεκδικούν και δεν τα παρατούν, στην προσπάθεια τους όχι να αλλάξουν ολόκληρο τον κόσμο, αλλά ίσως μόνον τον κόσμο έστω και ενός μόνο ανθρώπου.

 

Δημοτικό Σχολείο Αρκιών. Η Μαρία Τσιαλέρα μας αποχαιρετά.

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin