Στη γειτονιά της Ευδοκίας

Η κ. Ευδοκία Καρατζά είναι η υπεύθυνη και η δημιουργός του ξενώνα «τα Πέτρινα της Ευδοκίας», στο νησί των Αρκιών. Στους Αρκιούς δε θα βρείτε μεγάλα ξενοδοχεία ή boutique hotel. Έχει ενοικιαζόμενα δωμάτια κι από αυτά, τα «Πέτρινα της Ευδοκίας» είναι από τα πιο προσεγμένα στο νησί. Μπλε, κόκκινο, κίτρινο και πράσινο. Τέσσερα χρώματα για τέσσερα δωμάτια. Σκαρφαλωμένα στο ψηλότερο σημείο του «χωριού» με θέα όλο το λιμάνι.

 

«Φέτος θα μείνω στο νησί και χειμώνα. Ήταν κάτι που λαχταρούσα να το κάνω εδώ και χρόνια. Και είμαι ενθουσιασμένη που τα κατάφερα». Μας λέει η κ. Ευδοκία. Η κ. Ευδοκία μέχρι τα δώδεκα της χρόνια, έζησε στο νησί των Αρκιών. Μεγάλωσε, έκανε οικογένεια, δούλεψε στην Αθήνα και σιγά σιγά κατάφερε να επιστρέψει.  «Ήμουν δεμένη πάντα με τον τόπο μου και ποτέ δεν τον εγκατέλειψα. Ούτε ένα καλοκαίρι. Κι ας έφυγα στην Αθήνα από 12 ετών.  Τα παιδιά μου έχουν δουλέψει στον «Τρύπα» και σαν μαθητές και σαν φοιτητές». Μας λέει η κ. Ευδοκία και συνεχίζει: «Τα Πέτρινα, ήταν ιδέα του συζύγου. Την απόφαση την πήραμε το 2004, τότε είχαμε ακόμη το μαγαζί στην Αθήνα. Πήραμε δάνειο γιατί το κόστος των υλικών και η μεταφορά τους κοστίζουν. Τα ξύλα και η πέτρα ήταν ακριβά υλικά. Κάπως έτσι τα ξεκινήσαμε και σιγά σιγά τα ολοκληρώσαμε. Ερχόμουν πολλά καλοκαίρια πριν το 2016, και τώρα πια θεωρώ ότι οι Αρκιοί είναι η πρώτη μου κατοικία».

 

Η θέα από τα “Πέτριανα της Ευδοκίας”.

 

Η Αθήνα…

«Δε μου λέει τίποτα πια η Αθήνα. Πέρα από το να δω φίλους, να παρακολουθήσω μία παράσταση, να πάρω ένα βιβλίο από μια βιβλιοθήκη.  Να δω κάτι διαφορετικό που δεν μπορώ  να κάνω στο νησί.  Όλα αυτά,  μπορείς να τα συγκεντρώσεις σε μερικές μέρες. Βέβαια προϋποθέτει να έχεις υγεία για να μείνεις στο νησί. Αλλά κι αυτό σχετικό είναι. Είναι πιο ευαισθητοποιημένοι εδώ οι άνθρωποι. Αλλά κυρίως είναι θέμα τύχης. Οι πιο μεγάλοι στο νησί, πεθαίνουν από γερατειά».

 

 

Το πρωί η κ. Ευδοκία αφήνει διακριτικά στην πετρόκτιστη αυλή του δωματίου κουλουράκια και κέικ για τον πρωινό καφέ. Και το απόγευμα την ώρα που πέφτει ο ήλιος οι τέσσερις αυλές είναι το πιο ιδανικό μέρος για να χαλαρώσεις. Τα τέσσερα χρωματιστά δωμάτια είναι χτισμένα με παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Λιτά, χωρίς περιττή πολυτέλεια και χωρίς τηλεόραση. Άλλωστε εδώ δεν την χρειάζεσαι. Χτιστά κρεβάτια, κουρελούδες και πεζουλάκια ολοκληρώνουν την τελειότητα. Επιπλέον tip της κ. Ευδοκίας: «Με ανοιχτό το βορινό παράθυρο για να κάνει ρεύμα, ξάπλα με θέα όλο το λιμάνι».

 

 

Στους Αρκιούς ο κόσμος έρχεται για την ηρεμία. Την απόλυτη ησυχία.

«Στο νησί δεν έρχονται για το κάλος του και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του. Το νησάκι μας είναι απλό, λιτό. Έρχονται μόνο για την φιλοξενία και την καθαριότητα.  Είναι χρέος μας να διατηρούμε το νησί περιποιημένο και καθαρό. Γιατί πάνω από όλα είναι η φιλοξενία…». Μας λέει η κ. Ευδοκία και συνεχίζει: «ο άνθρωπος που θα έρθει θα ήταν καλό να δει ένα καθαρό περιβάλλον. Να μην υπάρχουν κακοτεχνίες. Πολλές φορές καθάριζα τις παραλίες μόνη μου. Πρέπει να φροντίζουμε τη παραλία, όλοι εμείς που έχουμε επιχειρήσεις στο νησί. Κάποιοι όμως το θεωρούν υπερβολή. Είναι μικρή η κοινωνία. Δεν έχει πρόεδρο κοινότητας το νησί για να λύνονται πιο εύκολα τα καθημερινά προβλήματα.  Ακόμη και το πιο απλό, για παράδειγμα, να μπει ένα παγκάκι για να μπορούν οι τουρίστες να απολαμβάνουν το λιμανάκι. Πρέπει να προσφέρουμε και οι ίδιοι στο νησί. Να μην περιμένουμε μόνο από τους υπαλλήλους του δήμου. Κάποτε ξεκινήσαμε την διαδικασία για να δημιουργήσουμε κοινότητα στο νησί. Οι μισοί υπογράψανε και οι υπόλοιποι δεν υπογράψανε. Οπότε η διαδικασία δεν προχώρησε ποτέ. Οι άνθρωποι εδώ δεν έχουν μάθει σε κάτι διαφορετικό…». Τελειώνει η κ. Ευδοκία.

 

    Περισσότερες πληροφορίες: Τηλέφωνο επικοινωνίας 2247 031652 ,  evdokia.karatza@gmail.com

 

 

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin