«Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν…». 200 χρόνια από την επανάσταση, με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

«Είμαστε οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ1 τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας Λέρου και μαζί με τον κύριό μας, τον Φώτη, φτιάξαμε μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν..» τη δημιουργήσαμε για να τιμήσουμε όλους τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους στο παρελθόν για να μπορούμε τώρα εμείς, όλοι, μικροί και μεγάλοι να είμαστε ελεύθεροι και να κοιτάζουμε τη σημαία μας να κυματίζει εδώ, στην ακριτική Λέρο, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, κάτω από τον ίδιο ουρανό».

Ο Φώτης Μπερδέκλης είναι ο  δάσκαλος της Γ τάξης Αγίας Μαρίνας Λέρου, και ο εμπνευστής της ταινίας μικρού μήκους. Ο Φώτης εμπνεύστηκε από τις ζωγραφιές των παιδιών. Οι περισσότερες είχαν ένα κοινό σημείο, την ελληνική σημαία. Κι έτσι απλά γεννήθηκε η ιδέα. Η ιδέα μιας ταινίας για τα 200 χρόνια από την επανάσταση.

 

 

«Να μεταδώσουμε στον κόσμο το δικό μας μήνυμα. Βγήκαμε έξω από το σχολείο. Ήταν Κυριακή. Ένα ηλιόλουστο πρωινό, με αεράκι. Πήγαμε στο εκκλησάκι που είναι πάνω σε έναν βράχο, μέσα στη θάλασσα. Τον Άγιο Ισίδωρο. Και απολαύσαμε την κινηματογραφική μας ημέρα, όλοι μαζί». Μας λέει ο Φώτης και συνεχίζει: «Μέσα από τη δημιουργία μιας κινηματογραφικής ταινίας μικρού μήκους, οι μαθητές αντιμετωπίζουν την εικόνα ως αισθητική πραγματικότητα. Ως τέχνη και εν τέλει ανακαλύπτουν το νόημά της. Στα λίγα λεπτά διάρκειάς της ταινίας, συμπυκνώνονται ιδέες, μηνύματα και νοήματα. Όταν μεταφέρεται σε σχολικό πλαίσιο, η δημιουργία της αποτελεί ένα μοναδικό εκπαιδευτικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διδασκαλία όλων των γνωστικών αντικειμένων, μιασ και η ολοκλήρωσή της προϋποθέτει γλωσσικές και μαθηματικές δεξιότητες, μουσική δημιουργία και εικαστική έκφραση, προσφέροντας πολλά πλεονεκτήματα στη μαθησιακή διαδικασία. Αρχικά κινητοποιείται το ενδιαφέρον των μαθητών, προωθείται η ερευνητική μάθηση και αναπτύσσεται η ιστορική φαντασία. Επιπλέον, καλλιεργείται η κριτική σκέψη και προωθείται η άσκηση της δημιουργικότητας. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί αποκτούν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν νέους τρόπους διδασκαλίας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η σύνδεση του σχολείου με το κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Έχοντας λοιπόν στα χέρια μας ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά εργαλεία της εποχής μας, τον κινηματογράφο, γινόμαστε άμεσα πομποί και δέκτες  ηθικών, κοινωνικών, θρησκευτικών και ιστορικών μηνυμάτων».

Σκοπός της ταινίας: «Η πληροφόρηση, η ευαισθητοποίηση, ο προβληματισμός και η ενεργοποίηση των μαθητών σχετικά με τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Η καλλιέργεια των ιδανικών της ανιδιοτελούς υπεράσπισης της ειρήνης, της ελευθερίας και της ενότητας. Το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και την αναζήτηση πηγών γνώσης σε αυτήν.

 

 

Η Ιωάννα Ασμενιάδου-Φωκά, εικονολήπτης της ταινίας μικρού μήκους, εντυπωσιάστηκε με τη συμπεριφορά των παιδιών. «Παρ’ ότι δεν είχαν πρότερη κινηματογραφική εμπειρία, ήταν συνεργάσιμα, άκουγαν προσεκτικά τις οδηγίες μας και προσπαθούσαν να κάνουν το καλύτερο. Επίσης, κανένα παιδί δεν είχε «τρακ» μπροστά στην κάμερα. Ήταν όλα τους άνετα και έδειχναν να το διασκεδάζουν.

Ο Μάρκος Σπανός, ο φωτογράφος και εικονολήπτης της ταινίας, λέει με καμάρι πως ήταν φοβερή εμπειρία για τον ίδιο να συνεργαστεί με μικρούς μαθητές. «Ήταν πολύ συνεργάσιμοι και είχαν την υπομονή να γυρίσουμε κάποια πλάνα 2-3 φορές. Κατάφεραν να συγκεντρωθούν στο ρόλο τους, παρόλο τον ενθουσιασμό τους για το drone».

 

 

Η ταινία δεν θρηνολογεί, δεν γκρινιάζει δε μιλά για το ένδοξο παρελθόν μας ως Έλληνες, απλά στέλνει με τον πιο απλό τρόπο ένα μήνυμα. Τα παιδιά αντικαταστούν όλα μαζί, την παλιά σημαία με μία καινούρια… «200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, η πίστη σε ό,τι μας έθρεψε πηγαίνει χέρι-χέρι με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Συγχαρητήρια για το μήνυμα». Είπε στην κριτική της η δασκάλα Σιμέλα Παπαγεωργίου.

 

Μία εξαιρετική, συγκινητική ταινία μικρού μήκους από τους μαθητές της Λέρου. Καλή Θέαση.  Σκηνοθεσία και μοντάζ: Φώτης Μπερδέκλης

 

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin