«Skoutari» η ασπίδα του Ερωτόκριτου

ο Ανάργυρος Βάρδας και η Μαρία Σγουρού μεγάλωσαν σε ένα όμορφο χωριό της Κρήτης. Την Κριτσά. Η Κριτσά είναι ένα από τα αρχαιότερα χωριά της Κρήτης και διατηρεί σε σημαντικό βαθμό μέχρι σήμερα αναλλοίωτη την παλιά αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της. «Το χωριό μας, έχει μακραίωνη ιστορία στην παραγωγή ελαιολάδου. Η ενασχόληση μας με αυτήν ήταν δεδομένη. Έστω και ερασιτεχνικά». Μας εξομολογείται η Μαρία στο Humanstories.gr

Η ερασιτεχνική ενασχόληση όμως των παιδιών, εξελίχθηκε με το χρόνο, απέκτησε βάσεις, εμπειρία, γνώσεις κι έτσι απλά ο Ανάργυρος και η Μαρία άρχισαν να χαράζουν με αργούς ρυθμούς τη δική τους προσωπική ιστορία στους οικογενειακούς τους ελαιώνες. Κρατώντας καθ’ όλη την διάρκεια αυτού του ταξιδιού τους, την πεποίθηση: «ότι το φαγητό μας πρέπει να είναι το φάρμακο μας». Αυτή η φιλοσοφία τους, καθόρισε όλο το ταξίδι τους.

 

 

«Η ιστορία ξεκινάει το 2000, όταν ενώσαμε τις ζωές μας και σύμφωνα με τους άγραφους νόμους της παράδοσης μας, ήρθε η σειρά μας να αναλάβουμε τους οικογενειακούς ελαιώνες. Με την καθοδήγηση των παππούδων, αλλά και των πατεράδων μας. Βάλαμε τότε πλώρη για το δικό μας ταξίδι, έχοντας για συνοδοιπόρους ολόκληρη την οικογένεια». Μας λέει η Μαρία και συνεχίζει: «Οι αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων σίγουρα μετατράπηκαν σε πολύτιμη εμπειρία.  Η αγάπη μας όμως για τη φύση μας ώθησε στην αναζήτηση πιο εξειδικευμένων γνώσεων σχετικά με τις ορθές πρακτικές καλλιέργειας, την εξοικονόμηση των φυσικών πόρων και τη διασφάλιση της αειφορείας».

 

Το Ταξίδι

«Παρακολουθήσαμε αρκετά σεμινάρια, μέσα από τα οποία έγιναν ξεκάθαρα τα νέα δεδομένα και οι απαιτήσεις στις οποίες αυτά οδηγούσαν. Στην πράξη, αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να αναθεωρήσουμε αρκετά από όσα μέχρι τότε γνωρίζαμε για όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας». Μας λέει ο Ανάργυρος.

Η Μεγαλύτερη Δυσκολία

«Η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσαμε ήταν να πείσουμε τους γύρω μας να ακολουθήσουν…Ακόμα θυμάμαι τις αντιδράσεις όλων όταν  άκουσαν για πρώτη φορά ότι θα ξεκινήσουμε τη συγκομιδή δύο μήνες νωρίτερα!». Συμπληρώνει η Μαρία.

 

 

Οι Εικόνες, το Πείσμα και η Δικαίωση

«Οι εικόνες της οικογένειας να μαζεύει ευλαβικά τον ιερό καρπό, η ικανοποίηση όλων κατά τη μεταφορά του στο ελαιοτριβείο και η ανακούφιση όταν παίρναμε το πολύτιμο ελαιόλαδο, όλες αυτές οι εικόνες έκαναν ακόμη πιο δυνατή τη φλόγα που από μικροί μας είχαν μεταλαμπαδεύσει, γεμίζοντας μας με υπομονή και πείσμα. Ήταν ένα στοίχημα που τότε έπρεπε να κερδίσουμε. Και τελικά ο χρόνος μας δικαίωσε». Μας λένε με περηφάνια η Μαρία και ο Ανάργυρος.

 

Το «Σκουτάρι»

«Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε μια διαρκής έρευνα με σκοπό να παράξουμε ένα ελαιόλαδο που θα ξεχώριζέ όχι μόνο για τη γεύση και τα αρώματά του, αλλά και για τις  ευεργετικές του ιδιότητες. Μετά από αρκετές αναλύσεις που επιβεβαίωναν τα υγειοπροστατευτικά χαρακτηριστικά του, θελήσαμε να μοιραστούμε με τον κόσμο το ελαιόλαδο που πρώτα εμείς δίνουμε στα παιδιά μας. Έτσι, το 2020 γεννήθηκε το «σκουτάρι», ένα βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με ιδιαίτερα αρώματα και σημαντική περιεκτικότατα σε φαινόλες, που η καθημερινή του κατανάλωση στα πλαίσια μιας ισορροπημένης  διατροφής, γίνεται μια «ασπίδα» που προστατεύει την υγεία μας, όπως εκείνη που προστάτευε τον ερωτευμένο Ερωτόκριτο στις μάχες του για την όμορφή Αρετούσα,  στο  ομώνυμο κρητικό έπος αγάπης».

 


Οι Ελαιώνες της οικογένειας καλύπτουν σήμερα μία έκταση 80 στρεμμάτων στο νομό Λασιθίου. Ξεκινούν από την Κριτσά, που είναι χτισμένη στα 350 μέτρα υψόμετρο και φτάνουν μέχρι το Καβούσι, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των υπεραιωνώβιων  δέντρων της οικογένειας.

«Κυρίαρχο μέλημα μας ήταν εξ΄ αρχής η υγεία των δέντρων μας, όπως και ο σεβασμός στη βιοποικιλότητα των χωραφιών μας. Περπατώντας σήμερα ανάμεσα στους ελαιώνες μας νιώθουμε περήφανοι που μπορέσαμε να αφουγκραστούμε τις ανάγκες των δέντρων, που προσαρμοστήκαμε και πορευτήκαμε βάση αυτών, καταφέρνοντας έτσι να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα παραλάβουν αυτό που τους οφείλουμε. Και νιώθουμε ευλογημένοι που τα δέντρα μας ανταποδίδουν την φροντίδα χαρίζοντας μας απλόχερα τον πολύτιμο καρπό τους».

 

Όραμα των παιδιών να εμπνεύσουν ακόμη περισσότερο κόσμο να αναζητήσει στη φύση το ευ ζην του, υιοθετώντας τη φιλοσοφία τους που συνοψίζεται στα λόγια του Ιπποκράτη.  «Φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας», 400 πχ.

 

http://www.skoutarioliveoil.com/

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin