Σαββίνα Soaps: “Κάποια στιγμή θα γίνει η δουλειά σου…”

Οι άνθρωποι που επιλέγουμε να είναι κοντά μας, τις περισσότερες φορές είναι και οι άνθρωποι που άθελα τους θα μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε σε όλα αυτά που κάνουμε. Αλλά και σε αυτά που θα θέλαμε να κάνουμε και για διάφορους λόγους ίσως να μην τολμάμε. Αυτοί, λοιπόν, είναι οι άνθρωποι που θα γίνουν συνοδοιπόροι στις επιλογές μας, στα όνειρα μας. Αυτοί, που πιστεύουν σε εμάς και θα στηρίξουν τις επιλογές μας κατευθύνοντας μας με τον τρόπο τους, στο ιδανικό μονοπάτι για εμάς.

Η Σαββίνα Καραβοκύρου μεγάλωσε και ζει στο νησί της Καλύμνου. Προέρχεται από μια αγροτική οικογένεια. Οπότε ζώντας στο νησί, έζησε δίπλα στη φύση. Μεγάλωσε μέσα σε αυτήν και έμαθε να τη σέβεται και να την εκτιμά. Η Σαββίνα τελείωσε Τεχνολόγος-Γεωπόνος στην Καλαμάτα και επέστρεψε στο νησί της. Δεν ήθελε όμως να περάσει τη ζωή της πάνω από ένα γραφείο. Είναι ένας άνθρωπος που της αρέσει η επικοινωνία και η δημιουργία. Κάτι που της δίνει χαρά και έμπνευση. «Από 16 χρονών έκανα το πρώτο μου σαπούνι στο σχολείο και ενθουσιάστηκα με την διαδικασία.  Είδα, πως από μία πρώτη ύλη μπορούμε να φτιάξουμε ένα χρήσιμο προϊόν. Λόγω του ότι μεγάλωσα σε αγροτική οικογένεια, έβλεπα καθημερινά τις παρασκευές των τυριών. Και γενικότερα, η ενασχόληση με τη φύση μου έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργώ. Επίσης, η οικογένειά μου εκτός από τα αγροτικά έχει και εστιατόριο, στο οποίο χρησιμοποιούμε λάδι, τυρί και κρέας δικής μας παραγωγής.  Στο εστιατόριο μας, εργάζομαι ως σερβιτόρα.  Κι αυτή η ενασχόληση και η επαφή με τον κόσμο με βοήθησε πάρα πολύ με την προώθηση των τοπικών προϊόντων και των τοπικών γεύσεων». Μας λέει η Σαββίνα στο Humanstories.gr.

 

Η Σαββίνα παντρεύεται την άνοιξη. Μετά από μια μακροχρόνια σχέση ενώνει τη ζωή της με τον άνθρωπο που τη στήριξε στο έπακρο, όπως μας λέει και η ίδια. «Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πίστεψε σε εμένα και στα σαπούνια μου.  Όταν του είχα πει ότι τελείωσα τεχνολόγος γεωπόνος αλλά οτι παράλληλα κάνω και σαπούνια γιατί μου αρέσει σαν χόμπι, και για να έχω το δικό μου σαπούνι αλλά και για να τα κάνω δώρα σε φίλους, μου είπε:

«κάποια στιγμή, αυτό θα γίνει η δουλειά σου».  Τότε, δεν μπορούσα να το πιστέψω, αλλά μέσα σε 2-3 χρόνια όλα εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα. Απλά, η ζωή με πηγαίνει μόνη της και εκείνος είναι το στήριγμά μου».

 

 

Κι έτσι, γεννήθηκε το Σαββίνα soaps.  «Γεννήθηκε σαν χόμπι, και μετά τον κορονοϊό ήρθα σε επαφή με ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, για μία καινοτόμα επιχείρηση. Η οποία θα προάγει χειροποίητα προϊόντα και θα δημιουργεί με βάση τον τόπο».

 

 

Τα σαπούνια της Σαββίνας

«Για την ώρα χρησιμοποιώ ελαιόλαδο. Έξτρα παρθένο από την μεσσηνιακή Μάνη. Xρησιμοποιώ γάλα κατσίκας δικής μας παραγωγής, μελισσοκέρι από το νησί της Καλύμνου από παραγωγούς και τα άλλα έλαια τα οποία χρησιμοποιούνται είναι από προμηθευτές πρώτων υλών καλλυντικών τα οποία δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Όμως, προσπαθώ να χρησιμοποιήσω όσο περισσότερα αιθέρια έλαια γίνεται από Ελλάδα. Όπως αυτό του φασκόμηλου ή του θυμαριού ή της λεβάντας. Χρησιμοποιώ και μέλι σε κάποιες παρασκευές».

 

 

 

Το Εργαστήριο Σαπωνοποιίας της Σαββίνας είναι ένα πολύ όμορφος και προσεγμένος χώρος. Ένας χώρος επισκέψιμος ακόμη και από σχολεία. Στον οποίο οι μαθητές δωρεάν μπορούν να μυηθούν από την ίδια την Σαββίνα στην τέχνη του σαπουνιού και τα παράγωγα του. «O σκοπός μου με αυτή τη δράση, είναι να δείξω στους νέους πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σαπούνι σε καθημερινή χρήση για να αποφύγουμε την περίσσεια σπατάλη πλαστικών μπουκαλιών, είτε από σαμπουάν, είτε από αφρόλουτρα, είτε από σαπούνια χεριών. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με όλη τη παραγωγική διαδικασία και φτιάχνουν τα ίδια το δικό τους σαπούνι. Το οποίο παίρνουν και μαζί τους.

Επίσης, άλλος ένας λόγος για τον οποίο χαίρομαι που έρχονται τα παιδιά στο εργαστήριο είναι για να δουν ότι δεν είναι όλα τα επαγγέλματα οικονομικά ή διοικητικά. Υπάρχουν ακόμα επαγγέλματα στα οποία πρέπει να χρησιμοποιείς τα χέρια σου και να δημιουργείς. Με αυτόν τον τρόπο διεγείρεται η φαντασία των παιδιών, ανοίγουν οι ορίζοντές τους και θεωρώ ότι τους δίνουμε σωστά ερεθίσματα για το μέλλον τους». Μας λέει με ενθουσιασμό.

 

 

Ο συνδυασμός

«Όταν κάποιος πελάτης με προσεγγίζει από άλλο μέρος της Ελλάδος, προσπαθώ να προσθέσω στα σαπούνια που παραγγέλνει προϊόντα από την περιοχή τους. Και να τους δώσω ένα στίγμα από τον τόπο καταγωγής τους. Πρόσφατα που ζητήθηκαν σαπούνια για ένα κατάλυμα στο Ναύπλιο, και χρησιμοποιήσαμε αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού και μέλι από την περιοχή τους…»

 

 

 

Η Κάλυμνος, οι προοπτικές και η ποιότητα ζωής

«Αυτό που μου αρέσει στο νησί της Καλύμνου είναι ότι υπάρχει ο εναλλακτικός τουρισμός που μπορεί να μας δώσει πολλές επιλογές εάν τις καλλιεργήσουμε σωστά. Παραδείγματος χάρη πέρα από τις επισκέψεις των σχολείων που είναι πάντα δωρεάν στο εργαστήριό μου, το καλοκαίρι διοργανώνονται σεμινάρια. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει ερχόμενος στο εργαστήρι μας όλη τη γραμμή παραγωγής του σαπουνιού. Κι  εννοείται, πως όλα γίνονται με το χέρι… Κι αφού κάνουμε όλη τη διαδικασία παίρνει ένα σαπούνι όμοιο με αυτό που έχει φτιάξει. Είναι κι αυτό μία μορφή αγροτουρισμού. Κάτι που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλο τον πρωτογενή τομέα στο νησί μας.  Το νησί έχει τη δυνατότητα να προωθήσει τέτοιου είδους τουρισμό, ο οποίος σίγουρα είναι υγιής». Μας λέει η Σαββίνα και συνεχίζει:

«Στην μικρή κοινωνία μας, πρέπει να σεβόμαστε περισσότερο την ανθρώπινη υπόσταση,  πράγμα που σίγουρα εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Και αν μάθουμε να σεβόμαστε, σίγουρα θα βελτιωθούν και οι υπόλοιπες ανάγκες που έχει το νησί μας. Αρχικά, να έχουμε καλύτερη ποιότητα νερού, καθαριότητα και ίσως θα έπρεπε να αυξανόταν και η εγχώρια παραγωγή σε αγαθά. Θεωρώ, ότι πρέπει να γίνουμε αρκετά αυτόνομοι για να έχουμε μία υγιή οικονομία, και κατά συνέπεια, καλύτερη ποιότητα ζωής».

 


Η ανταπόκριση του κόσμου για την Σαπωνοποιία της Σαββίνας έχει ενδιαφέρον. Μέρα με τη μέρα οι παραγγελίες από όλη την Ελλάδα αυξάνονται. Κι αυτό που περιμένει με ανυπομονησία πια η Σαββίνα είναι να καταφέρει να βγει και στο εξωτερικό. «Θέλω να φτάσω στο σημείο να έχω μία τύπου συμβολαιακή γεωργία με τους παραγωγούς τους οποίους συνεργάζομαι».

 

Εμείς, να ευχηθούμε στη Σαββίνα να κοιτά πάντα ψηλά, και να απολαύσει κάθε στιγμή του «ταξιδιού» της. Κι όπως είπε η Περλ Μπακ, Αμερικανίδα συγγραφέας: «Το μυστικό της χαράς στη δουλειά περιέχεται σε μια λέξη: ποιότητα. Το να ξέρεις να κάνεις κάτι καλά σημαίνει να το απολαμβάνεις».

 

Τα αρωματικά Σαπούνια του Δρόσου και της Σαββίνας


 

Και το δώρο έκπληξη-μπομπονιέρα του γάμου της Σαββίνας και του Δρόσου, του καλού της, δεν μπορεί παρα να έχει άρωμα φρεσκάδας.  «Έτσι λοιπόν φτιάξαμε σφραγίδες με τα ονόματά μας και δημιουργήσαμε ένα πάρα πολύ ωραίο σαπούνι το οποίο παρότι έχουμε υφάλμυρο νερό στο νησί κάνει αρκετό αφρό. Και ετοιμάσαμε μπομπονιέρες- προσκλητήρια για τους καλεσμένους μας σε μία απλή λιτή τελετή, όπως εμείς τη θέλουμε. Και περιμένουμε πώς και πώς την ώρα και τη στιγμή που θα συμπορευτούμε μαζί. Τα  Αρώματα που επιλέξαμε για τους καλεσμένους μας έχουν φρεσκάδα καλοκαιριού, γιατί με αυτά θα αποχαιρετήσουμε την άνοιξη και θα έρθει το καλοκαίρι, με μία νέα κοινή πορεία». Τελειώνει η Σαββίνα.

 

https://www.facebook.com/savvinassoaps

 

 

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin