Κόκκινη κλωστή δεμένη… στην Εργάνη τυλιγμένη

Ένα από τα προσωνύμια της θεάς Αθηνάς είναι «Εργάνη». Σαν Εργάνη, η Αθηνά είναι η εφευρέτρια όλων των τεχνών και βοήθησε τους ανθρώπους στον εκπολιτισμό τους. Η παρουσία της Αθηνάς ήταν απαραίτητη σ’ όλα τα μεγάλα έργα. Η ίδια όμως ήταν και θεά της υφαντουργίας, γι΄ αυτό συχνά τη βλέπουμε σε παραστάσεις να κρατάει αδράχτι. Από την θεά Αθηνά, της τέχνης και του πολιτισμού, την Αθηνά Εργάνη πήρε το όνομα του και το εργαστήριό ΕΡΓΑΝΗ του Βαγγέλη και της Ελένης. 

Το «Ergani weaving workshop» βρίσκεται στον Πόρο, κι αποτελεί μέχρι σήμερα ένα επιτυχημένο project. Που εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια μεγαλώνει και αναπτύσσεται μεθοδικά. Κινητήρια δύναμη, η αγάπη.

 

 

Ο Βαγγέλης Παπαθυμιόπουλος και η Ελένη Παύλου είναι ζευγάρι και δημιουργοί του ERGANI. O Βαγγέλης κατάγεται από το Γαλατά, που βρίσκεται απέναντι από τον Πόρο. Και η Ελένη από τον Πόρο. Η Ελένη και ο Βαγγέλης ήταν συμμαθητές στην πρώτη Λυκείου. Τότε, ο Βαγγέλης επειδή δεν υπήρχε Λύκειο στο Γαλατά, πήγαινε στον Πόρο. Την επόμενη χρονιά, ο Βαγγέλης έφυγε στην Αθήνα για να συνεχίσει στο τεχνικό Λύκειο. Η ζωή όμως για τους δύο νέους είχε άλλα σχέδια.  Η ιστορία τους έκανε «restart» μετά από τέσσερα χρόνια.

 

Το Νέο Ξεκίνημα

«Εγώ σπούδαζα στη φιλοσοφική, παρακολουθούσα και διάφορα εργαστήρια πιο καλλιτεχνικά (μαριονέτες, μουσικοκινητική και άλλα). Κατά αυτόν τον τρόπο γνώρισα και την υφαντική, που με κέρδισε αμέσως. Με τον Βαγγέλη βρεθήκαμε ξανά μετά από 4 χρόνια, όταν εγώ ακόμα σπούδαζα και ο Βαγγέλης είχε τελειώσει και το στρατιωτικό του και δούλευε στην Αθήνα. Η ιδέα για το εργαστήριο γεννήθηκε ταυτόχρονα με την επιθυμία μας να ξεκινήσουμε μια κοινή ζωή στον Πόρο. Ήταν ουσιαστικά το πρώτο μας «παιδί».

 

 

Μας λέει η Ελένη και συνεχίζει: «Ο Βαγγέλης, καθώς ζωγραφίζει αλλά  γνωρίζει και από υπολογιστές, από τη αρχή συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία του εργαστηρίου…».

 

Ο πρώτος Χρόνος

«Το πρώτο καλοκαίρι που λειτούργησε το ΕΡΓΑΝΗ, που ήταν και ο πρώτος χρόνος της ζωής μας στον Πόρο, έρχονταν οι φίλοι μας από την Αθήνα να μας δουν και στήναμε μικρά γλέντια με τραγούδια, όπου συμμετείχε και η γειτονιά. Αυτό συνεχίζεται ακόμα στον νέο χώρο του εργαστηρίου, όπου με την ευκαιρία των μεγάλων γιορτών και τη συμμετοχή των επαγγελματιών του πεζόδρομου, στήνονται υπαίθριες γιορτές ανοικτές, στον καθένα που θα περάσει από το στενό μας». Και κάπως έτσι,  από μία ιδέα και μία αγάπη, αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε το «ERGANI weaving workshop».  Και μαζί του μια οικογένεια.  Μια κοινή πορεία με πέντε παιδιά που έγιναν έμπνευση για τον Βαγγέλη και την Ελένη.

 

Η ανταπόκριση του Κόσμου

«Είναι πραγματικά πολύ όμορφο και συγκινητικό πόσο μεγάλη εμπιστοσύνη μας έδειξαν από την αρχή και οι ντόπιοι και οι επισκέπτες του νησιού μας. Έργα μας,  βρίσκονται σε πάρα πολλά σπίτια αλλά και επιχειρήσεις και μας γεμίζει ικανοποίηση, όταν έρχονται άνθρωποι και μας λένε ότι χρησιμοποιούν ακόμα δικά μας υφαντά, που έχουν φτιαχτεί εδώ και 25 χρόνια. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει χτιστεί, γύρω από το εργαστήριο,  μια κοινότητα ανθρώπων, που δεν είναι απλά πελάτες, αλλά θα έρθουν να μας χαιρετήσουν κάθε φορά που θα βρεθούν στον Πόρο. Αυτό το μοίρασμα μας δίνει μεγάλη χαρά και έμπνευση.

 

Οι γάτες του Πόρου

«Από αυτά που φτιάχνουμε, πιο αγαπητές είναι οι υφαντές γάτες  ( οι γάτες του Πόρου) καθώς και οι μπλούζες που είναι στολισμένες  με σχέδια από υφαντό ύφασμα, ένα προϊόν  που ήταν έμπνευση του Βαγγέλη».

 

 

Οι κούκλες στο Ergani έχουν να αφηγηθούν η κάθε  μία τη δική της ιστορία. Κι αυτό από μόνο του τις κάνει ξεχωριστές


Η κούκλα, ως αντικείμενο παιχνιδιού αλλά και ως σύμβολο, μας είναι πολύ αγαπητή. Κάποιες κούκλες φτιάχτηκαν για τα δικά μας παιδιά ή ξεπήδησαν από τη φαντασία άλλων παιδιών.  Κάποιες κούκλες, όπως ο ΧΟΡΕΥΤΗΣ ή η ΕΡΓΑΝΗ, λειτουργούν περισσότερο ως αρχέτυπα. Όλες, όμως, έχουν μια ιστορία να αφηγηθούν». Μας λένε ο Βαγγέλης και η Ελένη και συνεχίζουν:

«Οι κούκλες, όπως και κάθε τι που φτιάχνουμε, είναι προϊόν συνεργασίας με την Μαρία Κουλαρμάνη, την εικαστικό που βρίσκεται μαζί μας τα τελευταία δέκα χρόνια. Αφού συζητήσουμε και αποφασίσουμε τι κούκλα θέλουμε να φτιάξουμε, η Μαρία κάνει το σχέδιο σε φυσικό μέγεθος, επιλέγουμε τα χρώματα και την ποιότητα των νημάτων και εγώ υφαίνω το ύφασμα σε έναν από τους δύο βασικούς αργαλειούς μας. Στη συνέχεια κόβουμε και ράβουμε την κούκλα, κεντάμε τις λεπτομέρειες και προσθέτουμε ό,τι άλλο χρειαστεί. Γενικά, είναι μια διαδικασία που απαιτεί αρκετές ώρες δουλειάς. Όταν πρόκειται για κούκλα που θα χρησιμοποιηθεί από παιδιά, δίνουμε μεγάλη σημασία στην ποιότητα των νημάτων, στην ασφάλεια και τον εύκολο καθαρισμό του προϊόντος.

 

 

 

Το «ERGANI weaving workshop» είναι ένα επιτυχημένο project. Ένα Project που θα μπορούσε να γίνει παράδειγμα και για άλλα μικρά εργαστήρια. Δύναμη τους η αγάπη γι αυτό που κάνουν. Μπορεί όπως μας αναφέρουν και οι ίδιοι να χρειάζεται επιμονή και υπομονή σε ότι κάνουμε για να τα καταφέρουμε. Όμως να προσθέσουμε ότι δίπλα στην επιμονή πρέπει να βρίσκεται και ο σεβασμός.  Σεβασμός στην κοινότητα, σεβασμός στον άνθρωπο, σεβασμός στην προσπάθεια…  «Παρόλο που το εργαστήριο έχει περάσει όλες τις δύσκολες περιόδους, που έχει βιώσει κάθε μικρή ελληνική επιχείρηση (οικονομική κρίση, περίοδος καραντίνας), το γεγονός ότι συνεχίζουμε, πιστεύω ότι οφείλεται από τη μια στο ότι αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε και αντλούμε από αυτό δύναμη και ενέργεια και από την άλλη ότι υπάρχει μεγάλη στήριξη από την οικογένεια αλλά και την ευρύτερη κοινότητα. Γενικά  χρειάζεται υπομονή και επιμονή σε κάθε τι που κάνει κάποιος με την καρδιά του».

 

H Δάφνη εν δράση, η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας που είναι πλέον ενεργό μέλος της ομάδας.  Έχει αναλάβει τις βιτρίνες, τη διακόσμηση και την οργάνωση γενικότερα.


 

 

Στο «ERGANI weaving workshop» πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα που γίνονται σε συνεργασία με τα σχολεία αλλά και άλλους φορείς. Και δίνουν την δυνατότητα στους νέους κυρίως, να προσεγγίσουν την τέχνη και να πάρουν νέα ερεθίσματα.  «Οι σπουδές  μου ήταν πάνω στη Φιλοσοφία, τα Παιδαγωγικά και την Ψυχολογία. Αυτό με βοήθησε αφενός να προσεγγίσω  την τέχνη θεωρητικά και αφετέρου στο να μπορώ να διδάξω την τέχνη της υφαντικής στα δημιουργικά εργαστήρια, που οργανώνουμε».

 

 

 | https://erganiweaving.gr/ |

«Τη δουλειά μας, μπορεί κάποιος να τη βρει στο εργαστήριό μας στον Πόρο. Επιλεγμένα προϊόντα μας μπορεί να βρει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, καθώς έχουμε ξεκινήσει συνεργασίες χονδρικής με αξιόλογα καταστήματα. Επίσης, σιγά-σιγά εμπλουτίζεται η ιστοσελίδα μας και το ηλεκτρονικό μας κατάστημα.  Τέλος, η πορεία του εργαστηρίου μας τα τελευταία χρόνια έχει αποτυπωθεί και στις σελίδες μας στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook και Instagram), από όπου μπορεί κάποιος εύκολα να επικοινωνήσει μαζί μας.

 

 

 

 

«Έχουν περάσει από τότε πάνω από 20 χρόνια, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν τα πέντε παιδιά μας, οι αργαλειοί έγιναν δύο μεγάλοι και αρκετοί μικρότεροι, δίπλα στην υφαντική προστέθηκε το γνέσιμο και η τεχνική της τσόχας, το κέντημα και το βελονάκι.  Αναπτύχθηκαν ενδιαφέρουσες συνεργασίες, μετακομίσαμε σε μεγαλύτερο χώρο, προστέθηκαν καινούρια σχέδια και προϊόντα και το ταξίδι μας συνεχίζεται …»

 

 

 

 

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin