Πρώτη φορά στην Τέλενδο

Η Φωτεινή Τσακίρη είναι η δασκάλα του Μανώλη, του Σταύρου και της Ειρηνούλας στο δημοτικό σχολείο της Τελένδου. Το μικρό σχολείο, άνοιξε προχθές για να υποδεχτεί τρία παιδάκια. Το κουδούνι χτυπάει και το ιδιόρρυθμο μάθημα ξεκινά. Το μάθημα μέσα σε μία τάξη με τρείς διαφορετικές ηλικίες και προσωπικότητες δεν είναι πάντα εύκολο. «Πρέπει να αφιερώνεις περισσότερο χρόνο σε ένα παιδί όταν αυτό το χρειάζεται. Ο  Μανώλης που πηγαίνει Πέμπτη δημοτικού όταν εγώ είμαι απασχολημένη με ένα παιδάκι κάποιες φορές βοηθάει κάποιο άλλο παιδί,  επειδή είναι πιο προχωρημένος και καλός μαθητής. Δεν ξέρω πως θα λειτουργούσε όλο αυτό με περισσότερες τάξεις. Είναι δύσκολο χωρίς ειδικότητες, όπως και να προσέχεις τα παιδιά έξω στα διαλείμματα από τυχόν ατυχήματα». Μας λέει η Φωτεινή στο Humanstories.gr.

 

Η Φωτεινή μαζί με τα τρία παιδιά της. Την Ειρηνούλα, τον Μανώλη και τον Σταύρο.

 

Η Φωτεινή κατάγεται από τον Αρχάγγελο της Ρόδου, και το αναφέρει με ιδιαίτερο καμάρι. «Είναι η πρώτη χρονιά που επέλεξα να είμαι στην Τέλενδο. Στην Κάλυμνο όμως είναι η τρίτη χρονιά μου. Την πρώτη φορά που ήρθα στην Κάλυμνο ήταν ακόμη ενιαίος ο πίνακας στα Δωδεκάνησα οπότε βρέθηκα στην Κάλυμνο χωρίς να το έχω επιλέξει. Δεν ήταν η πρώτη μου επιλογή αλλά έκτοτε μου άρεσε σαν νησί και το επέλεγα συνειδητά. Και η Τέλενδος όμως μου αρέσει. Eρχόμουνα συχνά στο μικρό νησάκι. Το αγαπώ πολύ.  Ήθελα να κάνω κάτι ξεχωριστό φέτος, γι’ αυτό και επέλεξα την Τέλενδο.» Μας λέει με γλυκύτητα η Φωτεινή. Και συνεχίζει: «Είναι η πρώτη φορά που διδάσκω σε τρία παιδιά αν κι έχω διδάξει στον Έβρο σε μειονοτικό δημοτικό σχολείο. Είχε βέβαια άλλη δυσκολία αυτό…»

Το σχολείο της Τελένδου, έχει μια ιδιαιτερότητα σε συγκριτικά με άλλα σχολεία. Ανοίγει κανονικά τον Σεπτέμβριο και παραμένει ανοιχτό μέχρι τέλη Οκτωβρίου. Έπειτα κλείνει και τα παιδιά συνεχίζουν την εκπαίδευση τους στην Κάλυμνο. Επανέρχονται στο νησί της Τελένδου τον Μάιο όταν θα έχει ανοίξει ξανά η τουριστική περίοδος. Διότι το νησί, δεν έχει Γυμνάσιο και Λύκειο. Γι’ αυτό λοιπόν το μικρό σχολείο της Τελένδου είναι ένα παραμελημένο  σχολείο. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν γίνει εργασίες συντήρησης του. Είναι ένα σχολείο που χρήζει άμεσης  επισκευής και συντήρησης. Τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Το σχολείο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1959. Από την πόρτα του πέρασαν πολλοί μαθητές και δάσκαλοι. Αποτελεί ένα σημαντικό κτίριο για την Τέλενδο και τους κατοίκους του. Με πολλές αναμνήσεις και προσωπικές ιστορίες. «Κάναμε αίτημα στο δήμο και χθες ήρθε ο αντιδήμαρχος για να δούμε μαζί τα προβλήματα του σχολείου. Κάποια πράγματα μπορούν να διορθωθούν και επιβάλλεται να γίνει άμεσα . Το κτιριακό και θέματα υποδομών». Μας λέει η Φωτεινή ενθουσιασμένη και συμπληρώνει ότι σήμερα θα έρθει συνεργείο να καθαρίσει την είσοδο του σχολείου που έχει αγριόχορτα. «Οι υπόλοιπες εργασίες που είναι βέβαια οι πιο σημαντικές θα δρομολογηθούν. Διότι υπάρχουν ρωγμές στους τοίχους. Οπότε όλα θα μπουν σε μια σειρά να διευθετηθούν άμεσα». Μας λέει η Φωτεινή σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του αντιδημάρχου. Κι ελπίσουμε αυτή τη φορά οι εργασίες να προχωρήσουν για το καλό του νησιού. Γιατί τον επόμενο χρόνο, το σχολείο θα πρέπει να είναι έτοιμο για να λειτουργήσει όλο το χρόνο. Αφού του χρόνου ένα παιδάκι πρώτης δημοτικού θα είναι ο μόνιμος μαθητής του δημοτικού σχολείου Τελένδου για έξι συνεχόμενα χρόνια.

 

 


«Είναι ευκαιρία να μείνουμε όλο το χρόνο στην Τέλενδο…». Μας λέει η Πόππη Χαρινού μητέρα του Μανώλη. 

Η Φωτεινή είναι ένας θετικός άνθρωπος και θέλει να πιστεύει ότι όλα θα πάνε καλά. «Δεν μου φαίνεται κάτι δύσκολο αυτή τη στιγμή. Απλά υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες…θα τα καταφέρουμε». Άλλωστε  οι αρμοδιότητες του δασκάλου σε ένα τέτοιο μικρό σχολείο δεν σταματούν ποτέ.

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin