«Πες το με κόμικς!»

«Ιστορίες με εξωγήινους, δεινόσαυρους, καουμπόηδες, στην αρχαία Κνωσό αλλά και στην Κωνσταντινούπολη του 1600 μ. Χ.»… Μαθητές και μαθήτριες από πέντε δημόσια δημοτικά σχολεία Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, ηλικίας 10-12 ετών (Ε’ και ΣΤ’ τάξης) συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οπου, είχαν την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν μέσα από τη δημιουργία, σε κοινωνικά ζητήματα όπως τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δικαιώματα του Παιδιού, Ξενοφοβία – Ρατσισμός, Δικαιώματα κι Αναπηρία, Σχολικός Εκφοβισμός και Σχολική Βία.

Το «Πες το με κόμικς» πραγματοποιήθηκε από την «ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία» σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση ADDART, με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το έργο ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου 2015 και ολοκληρώθηκε στις 31 Μαΐου 2016.

Στα καλλιτεχνικά εργαστήρια, τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους ιστορίες κόμικς (σε σενάριο και σκηνοθεσία) ανά θεματική ενότητα, προτείνοντας τις δικές τους λύσεις για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και της βίας. Οι μαθητές προβληματίστηκαν ανέπτυξαν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες, όχι με τρόπο μοναχικό και παθητικό, αλλά μέσα από την πλήρη κι ενεργή διάδραση τους, σε ένα περιβάλλον συνεργατικής μάθησης, ελεύθερης έκφρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ενώ οι εκπαιδευτικοί ήρθαν σε επαφή με την καινοτόμo μεθοδολογία της μη τυπικής εκπαίδευσης, κάνοντας χρήση των εργαλείων της στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία. Με την ολοκλήρωση των εργαστηρίων στα σχολεία, οι ιστορίες των παιδιών προσαρμόστηκαν σε σενάριο και εικονογραφήθηκαν από 21 καταξιωμένους επαγγελματίες καλλιτέχνες σε 5 θεματικά έντυπα κόμικς. Τυπώθηκαν συνολικά 5.000 αντίτυπα για διανομή σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα “Πες το με κόμικς”, σε δημοτικά σχολεία της Β. Ελλάδας, σε παιδικές βιβλιοθήκες, σε ιδρύματα παιδιών, σε παιδιατρικά τμήματα νοσοκομείων, σε ορφανοτροφεία και σε άλλους χώρους που απευθύνονται σε παιδιά, για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση ενάντια στις δυσμενείς διακρίσεις κάθε μορφής.

 

komik1

Ξενοφοβία και ρατσισμός… Θέματα πολύ «δυνατά» κι επίκαιρα για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία μας…

 

Ο κ. Δημητρης Σαββαΐδης, Συντονιστής της AddArt αναφέρει χαρακτηριστικά στο Humanstories. « Τα παιδιά ήταν εκπληκτικά και πολύ ευρηματικά στις ιστορίες τους. Έχουμε ιστορίες με εξωγήινους, δεινόσαυρους, καουμπόηδες, στην αρχαία Κνωσό αλλά και στην Κωνσταντινούπολη του 1600 μ. Χ.» .Και συνεχίσει: «Στην αρχή, η οργάνωση Αντιγόνη πήγαινε στις τάξεις, μιλούσε κι ενημέρωνε τα παιδιά με παιχνίδια για το θέμα που θα εξερευνούσαν. Έπειτα η AddArt μαζί με όλα τα παιδιά δημιουργούσαν μια ιστορία πάνω στο θέμα. Οι δραστηριότητες αυτές πληροφόρησαν και ευαισθητοποίησαν τα παιδιά σε θέματα κοινωνικά. Τους δόθηκε η δυνατότητα να εκφραστούν και να μοιράσουν… το δικό τους μήνυμα».

Ο ρόλος των καλλιτεχνικών εργαστηρίων αποδείχθηκε θαυματουργός για τους μαθητές. Ο κ. Σαββαίδης αναφέρει: « Οι δάσκαλοι μάς ζητούσαν να συνεχίσουμε και πάνω σε άλλα θέματα, μια και τα παιδιά λόγω της δημιουργικότητας, έδειξαν περίσσιο ενδιαφέρον και προσήλωση». Και συνεχίζει: «Επίσης, η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε από την AddArt για την δημιουργία του σεναρίου από το σύνολο των παιδιών μιας τάξης, θεωρήθηκε πρωτοποριακή και από τον Σεπτέμβριο μας ζητήθηκε να διεξάγουμε σεμινάρια για δασκάλους. Να τους δείξουμε δηλαδή τη μέθοδο έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί και για άλλα μέσα όπως σενάριο για θέατρο κτλ.».

 

komik2

Σχολικός εκφοβισμός, μια σύγχρονη – σχολική μάστιγα…

 

Ποιοι Είναι όμως, η Αντιγόνη κι η ADDART

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη- Βία είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση. Σκοπός της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ είναι α) η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών αι ίσης μεταχείρισης για όλους τους ανθρώπους, χωρίς καμία διάκριση με βάση το φύλο, τη φυλή, την καταγωγή, το κοινωνικό /οικονομικό /μορφωτικό επίπεδο, την αναπηρία, την ηλικία, τη θρησκεία, το σεξουαλικό προσανατολισμό και β) η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου σε θέματα διακρίσεων, ρατσισμού, κοινωνικού αποκλεισμού, θεμελιωδών δικαιωμάτων, οικολογίας, ειρήνης και μη βίας.

Η ADDART αποτελεί αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με αντικείμενο τη συνεισφορά και προώθηση του πολιτισμού. Βασικοί στόχοι της AddArt είναι η προώθηση του πολιτισμού στο ευρύ κοινό και η δημιουργία πρωτότυπων έργων που θα φέρουν κοινωνικά μηνύματα. Για να πετύχει τους στόχους της, η AddArt διοργανώνει ποικίλες δράσεις πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου όπως εκδηλώσεις και φεστιβάλ με επίκεντρο τις εικαστικές, οπτικουαστικές και ψηφιακές τέχνες. Ακόμη, πραγματοποιεί εκπαιδευτικά εργαστήρια για μαθητές και ενήλικες που θέλουν να δημιουργήσουν, να εμβαθύνουν ή να εξειδικευτούν σε συγκεκριμένες τέχνες, συνδυάζοντας τη δημιουργία με την κοινωνική ευαισθησία. Επιπλέον, η AddArt προχωρεί σε εκδόσεις και παρουσιάσεις των έργων που ολοκληρώνονται στη διάρκεια των δράσεών της με σκοπό την μεγαλύτερη δυνατή διάχυση και την προώθηση του μηνύματος της πολιτιστικής δημιουργίας.

Αντιγόνη: info@antigone.g, www.antigone.gr

ADDART: www.addart.gr, www.facebook.com/addart.gr.

 

komik4

Κόμικς για να καταλάβουν τα παιδιά τα δικαιώματά τους…

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin