Όταν οι επαναστάτες, προτίμησαν τον γάμο από τα πουρνάρια…

Το χωριό Αργυρούπολη Ρεθύμνου είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, πάνω στην αρχαία πόλη Λάππα. Με την πρώτη ματιά, βλέπεις ένα χωριό πλούσιο σε βλάστηση και πηγές. Αν όμως περπατήσετε στο εσωτερικό του, και χαθείτε στις γειτονιές του, τότε θα παρατηρήσετε σε αυτό ένα κρυμμένο θησαυρό. Πανέμορφα ενετικά κτίσματα με μοναδικά θυρώματα, ρωμαϊκά κατάλοιπα και φυσικά βυζαντινές εκκλησίες.  Στο χωριό, υπάρχουν διάσπαρτα απομεινάρια δύο διαφορετικών πολιτισμών. Εξαιρετικά κτίρια που δυστυχώς με το πέρασμα του χρόνου έχασαν την παλιά τους αίγλη. Παρόλα αυτά, ξεχωρίζουν και τραβούν τα βλέμματα των επισκεπτών του.

 

 

Αναρωτιέσαι, καθώς περνάς από δίπλα τους, πόσες ανθρώπινες ιστορίες εξελίχθηκαν σε αυτές τις γειτονιές. Ιστορίες αγάπης, χαρές και λύπες, ιστορίες μίσους, ιστορίες εκδίκησης… Μία τέτοια ιστορία συναντήσαμε στη γειτονιά της Αργυρούπολης. Σε μια ρωμαϊκή πόρτα στη μέση του χωριού του οποίου οι ορθοστάτες και το πέτρινο υπέρθυρο έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση μέχρι σήμερα, εκεί είναι χαραγμένη η λατινική επιγραφή «Omnia Mundi Fumus et Umbra» που σημαίνει «Όλος ο κόσμος είναι μόνο καπνός και σκιά».

 

 

 

 

«Πριν από πέντε περίπου αιώνες, η όμορφη αρχοντοπούλα Sofia da Molin, κόρη του του τοπικού Βενετού Φεουδάρχη Francesco Da Molin, ετοιμαζόταν να παντρευτεί με τον Πέτρο Καντανολέο, γιο του Κρητικού Επαναστάτη Γιώργου Καντανολέου.  O γάμος αυτός έγινε με την πρωτοβουλία των Καντανολέων, είχε ως σκοπό να συμφιλιώσει τις δύο αντίπαλες πλευρές. Ο Francesco Da Molin, το θεώρησε πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεμπερδέψει μια και καλή από τον αντίπαλο του. Στο μεγάλο γλέντι που ακολούθησε μετά το μεγάλο γάμο φρόντισε να πιούν τόσο πολύ κρασί οι Καντανολέοι και τα τριακόσια παλληκάρια της συνοδείας τους, που στο τέλος σωριάστηκαν μεθυσμένοι στα κρεβάτια τους.

Στη συνέχεια έδωσε το συμφωνημένο σύνθημα και ένας πάνοπλος βενετσιάνικος στρατός δύο χιλιάδων ανδρών έφτασε αιφνιδιάστηκα από τα Χανιά και συνέλαβε τους επαναστάτες. Τις επόμενες μέρες τους κρέμασαν στους δρόμους και στα χωριά γύρω από τα Χανιά για παραδειγματισμό και τρομοκράτηση των υπολοίπων.

 

Από τότε οι Κρητικοί έμαθαν καλά το μάθημα τους: Όταν είσαι Επαναστάτης καλύτερα ν΄ αφήνεις το γάμο και να μένεις καλά κρυμμένος στις μαδέρες και τα πουρνάρια…

 

 

Πάνω στην Πέτρα που βρισκόταν στο υπέρθυρο της κεντρικής εισόδου του πύργου των Da Molin χαράκτηκε το κεντρικό συμπέρασμα της σκοτεινής αυτής ιστορίας, και της ανθρωπότητας γενικά: Omnia Mundi Fumus and Umbra (Τα πάντα στον κόσμο είναι καπνός και σκιά).

«ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Βενετσιάνικα Μνημεία του Νομού Ρεθύμνης».

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin