Η Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου μέσα από το φακό του humanstories.gr

Η Παλαιά πόλη του Ρεθύμνου μοιάζει με λαβύρινθο. Στο εσωτερικό της υπάρχουν παλάτια κι αρχοντικά 14ου -15ου αιώνα, αλλά και 16ου και 17ου αιώνα. Η πόλη συνδυάζει την ανατολίτικη όψη της Τουρκοκρατίας με την Ενετική αρχιτεκτονική αναγεννησιακού χαρακτήρα. Η παλαιά πόλη του Ρεθύμνου σε ταξιδεύει στο παρελθόν μέσα από τα κτίρια της, ενώ παράλληλα ζει το σήμερα. Είναι μία φοιτητούπολη το χειμώνα, κι ένας τουριστικός παράδεισος τη θερινή περίοδο. Ελάτε να Ταξιδέψουμε φωτογραφικά στις Γειτονιές της Παλιάς πόλης του Ρεθύμνου.

 

Μετά την κατάκτηση της Κρήτης από τους Βενετούς τα κτίρια της πόλης του Ρεθύμνου κατασκευάζονται με βάση την ενετική αρχιτεκτονική. Και σε αντίθεση με το Ηράκλειο και τα Χανιά, στο Ρέθυμνο επικρατεί ο ελληνικός χαρακτήρας, καθώς οι περισσότεροι ευγενείς ήταν Έλληνες, οι λεγόμενοι “Αρχοντορωμαίοι”. Με τον ερχομό των Τούρκων στην πόλη του Ρεθύμνου, οι Τούρκοι πήραν τα παλιά αρχοντικά και έκαναν σε αυτά προσθήκες. Το λεγόμενο Καφασωτό. Ο πάνω όροφος σχεδόν πάντα προεξέχει (σαχνισί) και ντύνεται με ξύλο αυτή η προσθήκη ονομάζεται καφασωτό, δηλαδή πλέγμα ξύλου.

 

 


Η παλιά πόλη του Ρεθύμνου αποτελεί ζωντανό μουσείο μνημείων. Παρά τις καταστροφές που υπέστη πολλά ενετικά και τούρκικα μνημεία διατηρήθηκαν καθώς η πόλη του Ρεθύμνου είναι η μόνη πόλη στην Ελλάδα που δεν έχει πληγεί από σεισμούς.

 

 

Η Μεγάλη Πόρτα στην Εθνικής Αντιστάσεως αποτελεί τη βασική είσοδο της Πόλης σε αυτήν γινότανε το μεγαλύτερο Παζάρι. Ενώ στην δεύτερη Πύλη βρίσκεται η Πλατεία Μικρασιατών. Η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης, όπου εκεί συγκεντρώνεται ο φοιτητόκοσμος του Ρεθύμνου.

 

το αρχαιολογικό Μουσείο του Ρεθύμνου, στεγάζεται στην βενετσιάνικη εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου στην Παλιά Πόλη.

 

Η Κυρία των Αγγέλων και η Πλατεία Μικρασιατών

 

Ένας αξιόλογος αρχιτεκτονικός ναός της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου είναι «η  Κυρία των Αγγέλων». Η Κυρία των Αγγέλων κτίστηκε με το τέλος της ενετοκρατίας από το τάγμα των Δομινικανών, και  ήταν αφιερωμένη στη Μαρία Μαγδαληνή. Οι Τούρκοι την μετέτρεψαν σε τζαμί. Από το 1917 λειτουργεί ως ορθόδοξη εκκλησία αφιερωμένη στην «Κυρία των Αγγέλων», την Παναγία. Μάλιστα στο Ρέθυμνο είναι γνωστή και ως «Μικρή Παναγία» για να την διαχωρίζουν από τον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας.

 

 

Κι αν επιθυμείτε να ξαναγυρίσετε στο Ρέθυμνο, τότε να μη ξεχάσετε πριν φύγετε από αυτήν την πόλη μνημείο να πιείτε νερό από την πηγή «Κρήνη Ριμόντη». Τρεις Πηγές με κεφάλι λιονταριού. Η κρήνη Ριμόντι χτίστηκε το 1626 από τον ενετό Ρέκτορα του Ρεθύμνου Α. Ριμόντι, από τον οποίο πήρε και το όνομά της. Και σύμφωνα με το μύθο όποιος πίνει νερό από εδώ δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξαναεπιστρέψει στο Ρέθυμνο.

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin