Όταν οι δάσκαλοι εμπνέουν και ο Πρωθυπουργός ξεχνά…

Το Δημοτικό Σχολείο Θύμαινας χρωστά πολλά στους εκπαιδευτικούς που τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να κάνουν το μικρό σχολείο αναγνωρίσιμο στον κόσμο. Προβάλουν τις δράσεις τους. Μετέχουν σε προγράμματα και προσπαθούν να βελτιώσουν όσο μπορούν την καθημερινότητα των μαθητών τους. Κάνοντας απλά και μικρά βηματάκια. Και όπως είπε και ο William Arthur Ward, Αμερικανός συγγραφέας: «Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει.» 

Η Στέλλα Σουτλόγλου είναι και φέτος η προϊσταμένη και η μοναδική δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου στη Θύμαινα. Η Στέλλα γνωρίζει καλά το νησί, το σχολείο και τις ανάγκες του, κι αυτό τη βοήθησε πολύ έτσι ώστε να μη ξεκινήσει φέτος η σχολική χρονιά από το μηδέν. Γνωρίζοντας καλά το περιβάλλον και τους ανθρώπους του νησιού, μπήκε πιο δυναμικά στη σχολική αίθουσα. Γνωρίζει τις ανάγκες του σχολείου αλλά κι αυτές των μαθητών της.  «Λείπει φέτος η εκπαιδευτικός του ολοήμερου. Ελπίζουμε μέχρι τέλος του μήνα να έρθει κι αυτή… Η εκπαιδευτικός του ολοήμερου είναι μεγάλη βοήθεια και για εμένα αλλά κυρίως για τη σωστή λειτουργία του σχολείου μας. Θα μπορούμε πιο εύκολα να μετέχουμε σε δραστηριότητες, σε συνδέσεις με άλλα σχολεία και νέα προγράμματα». Λέει στο Humanstories.gr, η μοναδική εκπαιδευτικός του νησιού.

 

Φέτος, το Δημοτικό σχολείο Θύμαινας έχει τρείς μαθητές. Ένα μαθητή στην πρώτη τάξη, ένα στην τρίτη και ένα στην πέμπτη. Η Στέλλα λοιπόν πρέπει να κάνει μάθημα ταυτόχρονα σε τρείς διαφορετικές τάξεις. Εξίσου δύσκολες για τα παιδιά. Ειδικά για το νέο μαθητή της που πάει στην πρώτη δημοτικού.  Το θετικό βέβαια είναι ότι μαθητές και δασκάλα γνωρίζονται, οπότε αυτό βοηθάει έτσι ώστε να εγκλιματιστούν όλοι πιο γρήγορα.

 


Κτιριακά Προβλήματα

Το σχολείο της Θύμαινας είναι ένα σχολείο που έχει κι αυτό τα δικά του κτιριακά προβλήματα. Προβλήματα που δεν είναι καινούρια αλλά δυστυχώς συνεχίζουν να ταλαιπωρούν σχολείο και μαθητές. Οι δασκάλες την προηγούμενη χρονιά δεν έμειναν απαθείς. Είχαν στείλει επιστολές στο δήμο Φούρνων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Το σχολείο μας είναι κτισμένο αμφιθεατρικά προς την θάλασσα. Έχει πολύ υγρασία, χρειάζεται θέρμανση και φυσικά βάψιμο. Πέρσι αντιμετωπίσαμε πολλές φορές και διακοπές ρεύματος. Και φέτος πρέπει να κάνω εγγράφως το ίδιο αίτημα για το κτιριακό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε. Τον Φλεβάρη του 2021 μας είχε επισκεφτεί ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης. Είδε από κοντά τα προβλήματα του σχολείου. Του τα αναφέραμε και δεσμεύτηκε ότι θα δώσει λύση. Δυστυχώς, από τότε δεν έγινε απολύτως τίποτα. Εμείς το μόνο που ζητάμε, είναι το αυτονόητο. Να είναι το Δημοτικό σχολείο της Θύμαινας, λειτουργικό και υγιές για τα παιδιά».

 

Το νησί της Θύμαινας έχει εξήντα μόνιμους κατοίκους. Ανήκει στο δήμο Φούρνων. Οι Φούρνοι, έχουν συνολικά τρία σχολεία. Ένα στους Φούρνους, που είναι Γυμνάσιο-Λύκειο, ένα στη Χρυσομηλιά Φούρνων που έχει ένα μαθητή και θα κλείσει του χρόνου κι ένα Δημοτικό Σχολείο στη Θύμαινα, όπου εδώ υπάρχουν φέτος τρείς μαθητές. Αν δεν φροντίσουμε να στηρίξουμε αυτά τα σχολεία και τους μικρούς μαθητές τους, τότε δυστυχώς η εξέλιξη τους τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι θετική. «Σε οκτώ με δέκα χρόνια δεν θα υπάρχουν άλλα παιδιά για να φοιτήσουν στο δημοτικό» μας λέει θυμωμένη η Στέλλα και συνεχίζει: «θα πρέπει τότε το σχολείο της Θύμαινας να κλείσει, αν όμως υπάρχουν παιδιά θα παραμείνει ανοιχτό». Το ερώτημα λοιπόν είναι ένα. Θα υπάρχουν παιδιά; Και πώς να μείνουν αυτά τα παιδιά όταν βλέπουν και τα ίδια ότι δεν έχουν στο νησάκι τους ούτε τα αυτονόητα, που θα έκαναν την καθημερινότητα τους λιγάκι πιο εύκολη;

 


Έλλειψη Παιδικής Χαράς στο νησί της Θύμαινας

Το δημοτικό Σχολείο Θύμαινας αλλά και γενικότερα το νησί δεν έχει παιδική χαρά. Ο πρωθυπουργός κατα την επίσκεψη του στο νησί της Θύμαινας είχε υποσχεθεί τότε στα παιδιά ότι θα φτιάξουν μαζί με την ομάδα του και την παιδική χαρά του νησιού. Μία υπόσχεση που δυστυχώς ξεχάστηκε. Ευτυχώς το θετικό είναι ότι φέτος θα έρχεται μια φορά την εβδομάδα εκπαιδευτικός για Αγγλικά και μία φορά τη βδομάδα εκπαιδευτικός για να κάνουν οι μαθητές φυσική αγωγή. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που δύο εκπαιδευτικοί πήραν την απόφαση να παίρνουν μια φορά τη βδομάδα το καραβάκι, να φτάνουν στη Θύμαινα κι έτσι τα παιδιά του νησιού μας να κάνουν Αγγλικά και Φυσική Αγωγή. Ενώ όταν ο καιρός δε θα επιτρέπει την εύκολη μετάβαση τους στο νησί, τότε το μάθημα θα γίνεται διαδικτυακά». Μας αναφέρει χαρούμενη η Στέλλα.

 

Η Iro Papakosta είναι η δημιουργός που μαζί με τους μικρούς μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Θύμαινας μεταμόρφωσαν την κτιριακή πρόσοψη του Σχολείου τους.

Η Στέλλα, οι κάτοικοι και οι μικροί μαθητές του νησιού έχουν και φέτος να δώσουν νέο αγώνα. Έναν αγώνα απέναντι στα κτιριακά προβλήματα, κι έναν αγώνα να κρατήσουν το σχολείο τους ανοιχτό σε δράσεις. Ήδη η Στέλλα οργανώνει προγράμματα και προετοιμάζει το σχολείο για την γιορτή της 28ης Οκτωβρίου. 27 Οκτωβρίου το Δημοτικό Σχολείο Θύμαινας θα παρελάσει στο νησί για όλους τους μόνιμους κατοίκους του και στις 28 Οκτωβρίου το Δημοτικό Σχολείο Θύμαινας θα βρεθεί στους Φούρνους για να παρελάσουν μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά. Στόχος της Στέλλας τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν. «Θέλω να είναι χαρούμενα» λέει.

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin