Ο «ελληνικός ήλιος» ανατέλλει από την Ιαπωνία!

Ο ήλιος είναι υπεύθυνος για όλα τα δώρα της διατροφής μας. Ο Ήλιος λούζει την Ελλάδα, τη χώρα του φωτός. Αποτελεί πηγή έμπνευσης και ενέργειας…Ο Άρης Καραμπάς δεν μπορεί να φανταστεί ένα κόσμο χωρίς ήλιο. Γι’ αυτό έδωσε στην εταιρία του την ονομασία, heliosgreekproducts κι επέλεξε να ζήσει μαζί με την σύντροφό του στον τόπο (πατρίδα) του ήλιου που ανατέλλει. Στην μακρινή Ιαπωνία…

Σκοπός της εταιρίας είναι η ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής κουλτούρας. Η ανάδειξη, μιας πιο παραγωγικής, διαφορετικής Ελλάδας. Το όνειρο του Άρη, είναι τα ελληνικά προϊόντα να στολίζουν κάθε μεγάλη ή μικρή πόλη τις Ιαπωνίας. Να μπορεί οποίος το επιθυμεί να έχει στο τραπέζι του άρωμα και γεύσεις από την Ελλάδα.

Ο Άρης κατάγεται από την Εύβοια, γεννήθηκε στην Χαλκίδα και το πατρικό του είναι λίγο πιο έξω, στο Βαθύ Αυλίδας. Ενώ η σύζυγος του η Makiko Ishida, είναι από την Ιαπωνία (fukooka). Ο Άρης γνωρίστηκε με την Makiko στο Τορόντο του Καναδά, σε σχολείο για αγγλικά. Ήταν συμμαθητές. Στο Τορόντο, μετακόμισε στα τέλη του 2008 λίγο πριν την κρίση. Ένιωθε ότι το μέλλον του στην Ελλάδα ήταν αβέβαιο…

Έζησε εκεί 6,5 χρόνια. Εκεί έμαθε να ζει πραγματικά μόνος. Χωρίς την σιγουριά της οικογένειας και των φίλων. «Εκεί ήμουν μόνος μου. Έπρεπε να πάρω αποφάσεις και να κάνω τις επιλογές μου, για να μπορέσω να ανταπεξέλθω στις υποχρεώσεις», μας λέει ο Άρης και προσθέτει:«Κρίση στο Τορόντο δεν υπήρχε. Τουλάχιστον όσο έμενα εγώ εκεί, από το 2008 έως το 2015. Υπήρχαν πάντα δουλειές. Αρκετοί περίμεναν ότι η κρίση θα έφτανε και στον Καναδά, αλλά τελικά η χώρα ήταν σωστά προετοιμασμένη, προκειμένου να μπορέσει να την αποφύγει σε μεγάλο βαθμό».

Η ζωή στον Καναδά. «Στον Καναδά (Τορόντο ) η ζωή είναι πολύ διαφορετική από ότι είχα συνηθίσει. Από επαγγελματικής πλευράς, με κάλυπτε σε μεγάλο βαθμό, αλλά η ζωή δεν είναι μόνο δουλειά για εμένα. Θέλω να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής και στο Τορόντο η ισορροπία αυτή δεν ήταν η σωστή. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που μας οδήγησε στην απόφαση να μετακομίσουμε». Στο Τορόντο ο Άρης και η Makiko ήταν μόνοι, αφού η οικογένεια του Άρη είναι στην Ελλάδα και της Makiko στην Ιαπωνία. Γι’ αυτό πήραν και την απόφαση να μετακομίσουν…

 

Ο Άρης Καράμπας διαφημίζει με τον καλύτερο τρόπο τα ελληνικά προϊόντα στην «χώρα του ανατέλλοντος φωτός»…

 

Στην αρχή σκεφτόντουσαν την Ελλάδα αλλά τελικά, απομακρύνθηκε το συναίσθημα και κυριάρχησε η λογική… Μετακομίσανε στην Ιαπωνία την πατρίδα του ανατέλλοντος ηλίου…

Όταν φτάσανε στην Ιαπωνία ο Άρης ήθελε να κάνει κάτι δικό του. «Πάντα είχα στην άκρη του μυαλού μου, να κάνω κάτι δικό μου. Περίμενα απλώς το κλικ ή την ευκαιρία. Αρχικά σκεφτόμουν να ασχοληθώ με την εξαγωγή ανταλλακτικών αυτοκινήτων, αλλά οι λιγοστές γνώσεις μου σε αυτόν τον τομέα, με κρατούσαν μακριά».

Σιγά σιγά όμως ο Άρης κατάλαβε περισσότερο τους Ιάπωνες και πρόσεξε ότι δίνουν μεγάλη προσοχή στην διατροφή και στην φυσική τους κατάσταση. «Τότε η ιδέα για την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων (ήρθε ) στο μυαλό μου. Μετά από μια σχετική έρευνα αγοράς και συζήτηση με την γυναίκα μου αποφασίσαμε ότι αξίζει να δοκιμάσουμε. Κάπως έτσι γεννήθηκε η Heliosgreekproducts.

Η εταιρία βρίσκεται στην περιοχή Μίε (νομός). Δραστηριοποιείται σε προϊόντα διατροφής όπως, λάδι, μέλι και superfoods. Η εταιρία μετράει 7 μήνες ζωής αλλά υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και ζήτηση για τα προϊόντα της. Αυτό κάνει τον Άρη να βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία…«Το καλό για εμάς είναι ότι έχουμε την «πολυτέλεια» να βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο μεταξύ Οσάκα, Να Γκόγια και Τόκυο που είναι οι τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις στην Ιαπωνία». Μας λέει ο Άρης και συνεχίζει: «Δίνουμε μεγάλη προσοχή στην ποιότητα, την οποία ξέρουμε ότι έχει η ελληνική Γη. Και είμαστε χαρούμενοι γιατί οποίος δοκιμάζει τα προϊόντα μας μπορεί να την αναγνωρίσει. Τα ελληνικά προϊόντα έχουν υψηλές προδιαγραφές αλλά δύστυχος πολύ φτωχό marketing».

 

Ορισμένα από τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα της εταιρίας «HeliosGreekProducts»…

 

Πώς γίνεται η επαφή με τους παραγωγούς; «Η επαφή με παραγωγούς στην Ελλάδα γίνεται μεταξύ γνωστών και φίλων. Μας ενδιαφέρει να έχουμε κάτι παραπάνω από μια καθαρά επαγγελματική σχέση. Μιλάμε με τους παραγωγούς, τους αναπτύσσουμε το πλάνο της εταιρίας και αν και οι δυο πλευρές συμφωνούν, προχωράμε στην συνεργασία».

Τα ελληνικά προϊόντα της Heliosgreekproducts είναι διαθέσιμα σε αρκετά καταστήματα της Ιαπωνίας και στόχος της εταιρίας είναι η ανάδειξη των Ελληνικών προϊόντων και της Ελλάδας γενικότερα στο εξωτερικό. «Είμαστε χαρούμενοι που υπάρχουν Έλληνες παραγωγοί που βοηθούν σε αυτό. Για την ώρα υπάρχουν μερικά μαγαζιά στην περιοχή της Να Γκόγια που έχουν στα ράφια τους τα προϊόντα μας και με την πάροδο του χρόνου ελπίζουμε σε ανάλογη συνέχεια και σε άλλες πόλεις της Ιαπωνίας».

Η ζωή στην Ιαπωνία και ο σεβασμός τους στην Ελληνική Ιστορία… «Στην Ιαπωνία ο λαός είναι οργανωτικός κι ήρεμος. Αρκετοί είναι αυτοί που γνωρίζουν και σέβονται την Ελληνική Ιστορία. Ξέρουν αρκετά Ελληνικά νησιά. Περισσότερο γνωρίζουν την Σαντορίνη την οποία επισκέπτονται αρκετοί Ιάπωνες κάθε χρόνο. Παρακολουθούν τα διεθνή ΜΜΕ με αποτέλεσμα να γνωρίζουν και τα αρνητικά της κρίση στην Ελλάδα…»

Η παγκόσμια Κρίση. «Η κρίση όμως δεν είναι μόνο Ελληνική. Δεν ξέρω γιατί παρουσιάζεται η Ελλάδα σαν το μαύρο πρόβατο, προβλήματα υπάρχουν παντού στην Ευρώπη. Δύο από τους καλύτερους φίλους μου είναι Γάλλοι. Έχει κι εκεί μεγάλο πρόβλημα ανεργίας, όπως και στην Ισπανία και την Ιταλία. Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Κατά την γνώμη μου είναι οικονομική και κοινωνική. Γίνανε λάθη, όμως λάθη γίνονται. Το κακό είναι ότι κανένας δεν θέλει να τα παραδεχθεί. Ο ένας πετάει το «μπαλάκι» στον άλλο. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις από όλους…».

Ανταπόκριση για τα ελληνικά προϊόντα υπάρχει, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό σε σχέση με τα ιταλικά και ισπανικά προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά της Ιαπωνίας. Αυτό έχει να κάνει με το ότι δεν υπάρχουν αρκετοί Έλληνες που να ασχολούνται με την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων. Στην Ιαπωνία ζουν επίσημα καταγεγραμμένοι 280 Έλληνες. Πολύ μικρός αριθμός σε σχέση του πληθυσμού της Ιαπωνίας. «Όμως παρόλο που τα ελληνικά προϊόντα αποτελούν «μικρό κομμάτι» στην αγορά της Ιαπωνίας, παρουσιάζεται κάθε χρόνο άνοδος και ζήτηση σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και το κρασί… Και χαιρόμαστε που σαν Heliosgreekproducts βοηθάμε σε αυτό…».

 

Η σύζυγος του Άρη, Makiko Ishida, σε ώρα… δράσης, με το χαμόγελό της να φανερώνει τόσα πολλά!

 

Πώς είναι όμως ο τρόπος ζωής στην Ιαπωνία για έναν Έλληνα; « Η ζωή στην Ιαπωνία είναι διαφορετική όσον αφορά τους ρυθμούς… Και από τον Καναδά αλλά και από την Ελλάδα. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η γλώσσα. Τα Ιαπωνικά είναι λίγο δύσκολα αλλά σιγά σιγά μετά από ενάμιση χρόνο παραμονής μου στη χώρα, έχω αρχίσει να το ξεπερνάω. Η γλώσσα βοηθάει να καταλάβω μερικές από τις ιδιαιτερότητες της ιαπωνικής κουλτούρας. Σε αυτό βέβαια με βοηθάει πολύ και η γυναίκα μου που είναι κι ο «καθηγητής των ιαπωνικών μου». Μαζί προσπαθούμε να κοιτάμε μόνο τα θετικά και να περνάμε όσο καλύτερα γίνεται. Να απολαμβάνουμε το κάθε τι. Η Ιαπωνία είναι μια όμορφη χώρα με πολύ φυσική ομορφιά και πραγματικά χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να ζήσω εδώ. Δεν είναι βέβαια εύκολο να αλλάξεις τις διατροφικές συνήθειες μιας χώρας πόσο μάλλον της Ιαπωνίας. Αυτό που θέλουμε είναι να μπορέσουμε να «προσαρμόσουμε» σε αυτές τις συνήθειες, μερικά από τα προϊόντα μας. Όπως το λάδι, το μέλι, κ.α.. Είναι λαός που δοκιμάζει και πειραματίζεται. Αυτό κάνει τα πράγματα λίγο ποιο εύκολα για εμάς. Αναγνωρίζουν την ποιότητα και την αναζητάνε…».

Ο Άρης διοργανώνει events ελληνικής κουζίνας και μαθαίνει στους Ιάπωνες τα μυστικά της μεσογειακής διατροφής.

Η Ελλάδα για τον Άρη είναι η οικογένεια, το σπίτι του, η πατρίδα του. Έχει ξεχωριστεί θέση στην καρδιά του αφού, είναι η χώρα που μεγάλωσε και πήρε τα πρώτα «μαθήματα ζωής». «Πιστεύω ότι πρέπει να αφήσουμε τις αλληλοκατηγορίες. Να σταματήσουμε να ζούμε λέγοντας τι έκανε ο ένας ή τι έκανε ο άλλος. Να αρχίσουμε να υποστηρίζουμε τον διπλανό μας. Να στηρίζουμε τις ελληνικές εταιρείες, τα ελληνικά προϊόντα. Πρέπει να αρχίσουμε να δημιουργούμε ξανά, να ενωθούμε όλοι μαζί εκτός και εντός Ελλάδας. Ο κάθε ένας από εμάς να βάλει ένα μικρό λιθαράκι. Να κοιτάξουμε μπροστά και να προχωρήσουμε. Δυστυχώς οι συγκυρίες δεν είναι οι καλύτερες αλλά με το να εξαπολύουμε κατηγορίες ο ένας στον άλλον, η κατάσταση δεν αλλάζει. Το καλύτερο που μπορεί να συμβεί είναι να μείνουμε στάσιμοι… Έχουμε το μυαλό. Έχουμε την δημιουργικότητα και μπορούμε να προχωρήσουμε και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας…»

Η Ιθάκη του Άρη είναι η Ελλάδα, το σπίτι του όμως είναι η Ιαπωνία. «Η ζωή μου εκτός Ελλάδας είναι διαφορετική. Άλλοτε δύσκολη, άλλες φορές κάπως καλύτερη. Το σπίτι μου και η δεύτερη πατρίδα μου είναι η Ιαπωνία, μια και η γυναίκα μου είναι από εδώ και έχουμε την οικογένεια γύρο μας. Η Ιθάκη μου όμως είναι η Ελλάδα. Εκεί ηρεμώ, εκεί πάντα θα γυρίζω, έστω για την ώρα μόνο για διακοπές…

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin