Mykonos «Almond bites» by Mary Stai

Η Μύκονος είναι  το Κυκλαδονήσι  που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Κοσμοπολίτικη και γραφική, αλλά παράλληλα σοφιστικέ και γοητευτική. Συνδυάζει αρώματα, χρώματα και γεύσεις…Γεύσεις κι εικόνες,  που η Μαίρη Στάη θα κουβαλάει πάντα στην καρδιά της… Τον ήλιο να βουτά στα τιρκουάζ και τα πράσινα νερά της θάλασσας, την αίσθηση της χρυσής άμμου στα πόδια. Η βόλτα στα σοκάκια με τις γλάστρες γεμάτα πολύχρωμα λουλούδια, η μυρωδιά του ασβέστη, η  μυρωδιά του φρέσκου ψωμιού, της ζάχαρης, του ανθόνερου, αρώματα και γεύσεις  μαμαδίστικες… «Τούτος ο τόπος, ειν’ ένας μύθος από χρώμα και φως.  Ένας μύθος κρυφός, με τον κόσμο του ήλιου δεμένος»… Νίκος Γκάτσος «Λαϊκά παραμύθια των Κυκλάδων»!

Η Μαίρη κατάγεται από το πιο γνωστό και ξακουστό νησί των Κυκλάδων, τη Μύκονο. Γεννήθηκε στην Αθήνα.  Μεγάλωσε στο Χαϊδάρι , όπου είναι και το πατρικό της και τα τελευταία δέκα χρόνια ζει στα Μελίσσια. Δούλεψε στον χώρο της διαφήμισης αρκετά χρόνια. «Προωθούσα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό (ηλεκτρονικό Portal)», μας λέει στο humanstoriesgr και συνεχίζει: «Και κάποια στιγμή αποφάσισα να κάνω πραγματικότητα ένα όνειρο ζωής….». Ποιο ήταν το όνειρο της; Να ταξιδέψει τον κόσμο στα μυστικά μονοπάτια της Μυκόνου, με τη μυστική συνταγή της γιαγιάς της… Τα Αμυγδαλωτά της Μυκόνου… «Έτσι λοιπόν τον Μάιο του 2015 ξεκίνησα αυτό το γλυκό ταξίδι, δημιουργώντας  γεύσεις οικείες σε μένα, που είναι συνδεδεμένες με αναμνήσεις και συναισθήματα». Η Μαίρη μετέτρεψε την αγάπη της και το πάθος της για την παράδοση, σε επιχείρηση. Με στόχο την ανάδειξη του τόπου της. Και το όνομα αυτής «Mykonos Almond bites by Mary Stai», χειροποίητα Αμυγδαλωτά. Μυκονιάτικες μπουκιές  γεμάτες άρωμα και γεύση από Μύκονο…

 

 

«Η  αλήθεια είναι ότι η Μύκονος είναι το πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό brand  διεθνώς , αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Χρειάζεται καλή πρώτη ύλη. Τα ποιοτικά υλικά σε συνδυασμό με το brand βοηθάει έτσι ώστε να αναδεικνύεται  η πραγματική αξία του προϊόντος».

«Η αγάπη μου για την Ελλάδα και το όμορφο νησί μου με ώθησαν να ξυπνήσω τις  μνήμες των παιδικών μου  χρόνων που ήταν  γεμάτες  με χρώμα, μυρωδιές , αρώματα και καλές γεύσεις. Χαρακτηριστικά κι εικόνες  που έχουν μείνει ανεξίτηλα μέχρι σήμερα. Ένα ταξίδι γεύσεων που σώθηκε με την προφορική παράδοση, την εμπειρία και μεταφέρθηκε από την γιαγιά  στην εγγονή προσθέτοντας έναν κρίκο στην αλυσίδα του χθες ως το σήμερα».

Η Μαίρη ακολούθησε πιστά τη συνταγή της γιαγιάς της. Φτιάχνει χειροποίητα αμυγδαλωτά με αγνά-διαλεκτά υλικά (αμύγδαλο ζάχαρη & ανθόνερο), με σεβασμό στην παράδοση και τις αξίες και το μυστικό της συστατικό είναι η  πολλή αγάπη…

 

 

«Χρησιμοποιούμε πάντα Ελληνικό αμύγδαλο και το ανθόνερο είναι δικής μου παρασκευής από άνθη λεμονιάς και νεραντζιάς. Γι’ αυτό έχει  μεθυστικό  άρωμα και γεύση! Είναι νηστίσιμα, με μόλις 38 θερμίδες (περιέχει μικρή ποσότητα ζάχαρης). Τραγανά εξωτερικά γιατί εμείς στην Μύκονο τα ψήνουμε. Και ζουμερά εσωτερικά. Η περιεκτικότητα τους σε λιπαρά είναι μηδενική, καθώς το μόνο λίπος που περιέχουν είναι αυτό που έχουν τα αμύγδαλα και είναι πολυακόρεστο, δηλαδή «καλό».  Άρα δε βλάπτει την υγεία μας. Έτσι λοιπόν μπορούμε άφοβα να απολαύσουμε  ένα γλυκό, αρωματικό, γευστικό, νηστίσιμο, ελαφρύ και την ίδια στιγμή να τροφοδοτήσουμε  τον οργανισμό μας με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον έχει μεγάλη ημερομηνία λήξης, δεν επηρεάζεται από τη ζέστη και το κρύο, αρκεί να το διατηρούμε στην συσκευασία του».

Τα αμυγδαλωτά της Μαίρης αρέσουν πολύ, ακόμη  και στους πιο απαιτητικούς. Κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα. Είναι μία έκρηξη γεύσεων και αρωμάτων στο στόμα. Τα αμυγδαλωτά Μυκόνου, της Μαίρης μπορούμε να τα βρούμε σε πολλά σημεία της Ελλάδας. Είναι ήδη σε 20 σημεία στην Αττική, στο παντοπωλείο berryland στη Χαλκίδα, στο ντελικατέσεν  του Super ferry& Super ferry 2 (Άνδρο, Τήνο, Μύκονο) από Ραφήνα και φυσικά στη Μύκονο (The LibertyBreakfastRoom) αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού (Γερμανία, Γαλλία, Σλοβακία, Ελβετία, Χάγη, Λουξεμβούργο, Βέλγιο). «Φέτος τον Οκτώβριο βγάλαμε και δύο νέες γεύσεις: αμυγδαλωτά με επικάλυψη κακάο & αμυγδαλωτά με επικάλυψη μαύρη σοκολάτα. Επίσης είμαι περήφανη γιατί  βγάλαμε κι ένα μπισκοτάκι μπουκίτσα (διάφορα σχέδια) για μικρούς και μεγάλους με γεύση αμυγδαλωτού (αμύγδαλο , ελαιόλαδο, ανθόνερο)…».

 

 

Για τη Μαίρη η Μύκονος είναι έρωτας.  Την γεμίζει ενέργεια και την αναζωογονεί. Όμως  αγαπά και την Αθήνα,την πόλη που μεγάλωσε και ζει. Πιστεύει ότι πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε την Ελλάδα… «Τα πράγματα στην Ελλάδα ήταν πάντα διαφορετικά. Μόνο που τώρα δυστυχώς, οι νέοι δεν φεύγουν από το χωριό ή το νησί τους  για την πόλη, αλλά για μία άλλη χώρα. Σε αυτούς τους νέους που έφυγαν ή σκέφτονται να φύγουν θα τους έλεγα «επιστροφή στις ρίζες». Να αγαπήσουν την Ελλάδα μας γιατί ότι αγαπάμε το κάνουμε καλύτερο και πιο δυνατό.  Και ξαφνικά τι; Όλα είναι καλύτερα από την Ελλάδα; Το μετρό που έρχεται στην ώρα του, η τέλεια οργάνωση, οι καλοί μισθοί, η σύνταξη…… Και λοιπόν; Η αξία του τόπου μας μετριέται μόνο σε υλικά αγαθά; Αυτά που μας κάνουν  χαρούμενους και ευτυχισμένους δεν κοστολογούνται… Όταν λοιπόν σκέφτονται ότι, μένοντας στην Ελλάδα «περιορίζουν τους ορίζοντές του», τους απαντώ ότι τους ορίζοντές σου τους περιορίζεις αν πιστέψεις ότι δε μπορείς να αναπτυχθείς και να κάνεις δημιουργικά πράγματα στην πατρίδα σου».

Δεν υπάρχει μυστική συνταγή της  Επιτυχίας για τη Μαίρη. Το μυστικό της είναι τα καλά υλικά που θα σε βοηθήσουν να έχεις επιτυχία στην ‘’συνταγή’’ σου αλλά κυρίως η Αγάπη και το μεράκι για τον τόπο σου και την παράδοση. Το πάθος για δημιουργία, όραμα και αξίες, επιμονή και υπομονή. Η προσπάθεια για το καλύτερο, θετική σκέψη, αποφασιστικότητα, ειλικρίνεια, συνεχής γνώση, εξειδίκευση κι αλληλοϋποστήριξη για την επίτευξη κοινού στόχου. «…Αξίζει  εδώ να αναφέρω την πολύτιμη βοήθεια και υποστήριξη του δήμου Μυκόνου & της ΚΔΕΠΠΑΜ (Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου) που προβάλει και προωθεί τα Μυκονιάτικα προϊόντα και τους παραγωγούς τους.  Η ΚΔΕΠΠΑΜ πραγματοποιεί εκδηλώσεις και ενισχύει την τοπική γαστρονομική ταυτότητα, όχι μόνο της Μυκόνου αλλά και όλων των Κυκλάδων».

 

 

«Στα άμεσα σχέδια μου είναι να δημιουργήσω νέα προϊόντα και γεύσεις. Ο επόμενος στόχος …θα είναι έκπληξη…μέχρι να τον πραγματοποιήσω. Φιλοδοξώ τα αμυγδαλωτά να «κατακτήσουν» το γαστρονομικό γίγνεσθαι της Ελλάδας, της Ευρώπης, του κόσμου….».

https://www.facebook.com/amygdalotamykonou/?pnref=lhc

http://www.amygdalotamykonou.gr/el/

 

 

Καθόλου σχόλια

    18 + 8 =

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Subscribe To Our Newsletter
    Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin
    Subscribe To Our Newsletter
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin