Mursal Amiri. Ο καθρέφτης των γυναικών του Αφγανιστάν.

«Τίποτε δεν θα μείνει δίχως να το ψάξω, ειδικά αν το θέμα έχει να κάνει με τις γυναίκες στο Αφγανιστάν» υπόσχεται η Mursal Amiri.  Αφγανή δημοσιογράφος που εργάζεται ως ρεπόρτερ στην MehrTV.  Ένα τοπικό κανάλι στην επαρχία Balkh και συνεχίζει:  «Είμαι πιο κοντά από κάθε άνδρα συνάδελφο, στα προβλήματα γυναικών της χώρας μου.  Γι’ αυτό τον λόγο πηγαίνω με υπερηφάνεια στην δουλειά μου και δεν δίνω σημασία στις προειδοποιήσεις από τις ένοπλες ομάδες όπως οι Ταλιμπάν που στέκονται απέναντι στην κυβέρνηση μας. Όλο αυτό μου δίνει περισσότερη δύναμη να συνεχίσω».

Η Mursal Amiri έχει θέσει ως στόχο ζωής, να σπάσει τους περιορισμούς και τον παραδοσιακό τρόπο σκέψης των οικογενειών στο Αφγανιστάν.  Το πρώτο της άρθρο το έγραψε όταν ήταν 16 χρονών.  Ήταν μια ιστορία με τίτλο «In a moony night» και δημοσιεύτηκε σε ημερήσια εφημερίδα της Καμπούλ. Εκείνη η δημοσίευση της έδωσε κίνητρο για να συνεχίσει και να κάνει καριέρα στην δημοσιογραφία. Τα τελευταία επτά χρόνια, έχει δουλέψει σε ραδιόφωνα και εφημερίδες της περιοχής.  Αυτή την στιγμή είναι ρεπόρτερ στην Mehr TV, ενώ αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Balkh.

 

 

«Τίποτε δεν με πτοεί και τίποτε δεν με κουράζει.  Το μόνο που στέκεται ικανό να με πειράξει, είναι αν ακούσω σεξιστικά σχόλια την ώρα που δουλεύω. Όπως για παράδειγμα για το σώμα μου, ή αν μου ζητήσουν το τηλέφωνο μου.  Αυτά αποτελούν σφαίρες που μου σχίζουν την καρδιά» λέει η Mursal Amiri. Το Αφγανιστάν είναι μια χώρα του τρίτου κόσμου και οι κάτοικοι του ακολουθούν τις παραδόσεις, οι οποίες βάζουν όρια στις γυναίκες και κάνουν τον κόσμο δύσπιστο απέναντι τους. Ο παραδοσιακός τρόπος σκέψης καταστρέφει τις όποιες προσπάθειες προσπαθούν να κάνουν οι γυναίκες δημοσιογράφοι. Παρόλα αυτά, αρκετές γυναίκες στο Αφγανιστάν προσπαθούν να σπάσουν τα στερεότυπα και να ξεφύγουν από τον ρόλο που τους ορίζει η παράδοση.  Η Mursal Amiri αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα της αλλαγής αυτής.

 

 

Με την δουλειά της προσπαθεί να ξεπεράσει δύο βασικά εμπόδια της κοινωνίας του Αφγανιστάν όπως λέει η ίδια και συμπληρώνει: «Το πρώτο εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεράσω όταν αποφάσισα να ξεκινήσω να δουλεύω ως δημοσιογράφος, ήταν ότι έπρεπε να πείσω την οικογένεια μου για να μου δώσουν την άδεια τους προκειμένου να δουλέψω.  Τα κατάφερα.  Πήρα την άδεια τους κι έτσι ξεκίνησα.  Δεν ήταν εύκολο να τους πείσω να με αφήσουν. Το δεύτερο εμπόδιο, είναι η γενικότερη εικόνα στην χώρα μου όσον αφορά τους δημοσιογράφους.  Με τους Ταλιμπάν και τους απαγωγείς να βρίσκονται εκεί έξω, είναι πολύ δύσκολο και επικίνδυνο να κάνεις την δουλειά αυτή.  Όταν αρραβωνιάστηκα, έπρεπε να πείσω και τον μνηστήρα μου και την οικογένεια μου για την επιλογή μου να συνεχίζω να εργάζομαι ως δημοσιογράφος.  Έπρεπε να τους εξηγήσω και να τους πείσω για τον ρόλο που πρέπει να έχει η γυναίκα στην κοινωνία μας και πως θα μπορούσα να είμαι η φωνή και ο καθρέφτης των γυναικών αυτών. Όταν άρχισα να δημοσιεύω άρθρα και να έχω αποδοχή, και η οικογένεια μου αλλά και ο μνηστήρας μου πείστηκαν γι’ αυτά που τους έλεγα.  Άρχισαν να με εμπιστεύονται και αυτή τη στιγμή είναι περήφανοι για μένα».

Η Mursal Amiri είναι εδώ και χρόνια, ένας από τους καθαρότερους καθρέφτες στο Αφγανιστάν που αντανακλούν τα προβλήματα των γυναικών στην χώρα. Η ενέργεια της δίνει κίνητρο και σε άλλες γυναίκες του Αφγανιστάν, να σταθούν στα πόδια τους και να τολμήσουν. 
 Του Sayed Ahmad Sadat 

https://www.facebook.com/sahmadbalkh

 

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin