Mikrovouti στην ανθρώπινη πλευρά της μόδας

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κοριτσάκι. Το όνομα της, ήταν Κέλλυ Κουλίζου. Η Κέλλυ μεγάλωσε στην Νίκαια του Πειραιά τη δεκαετία του ΄80, αλλά είχε καταγωγή από τη Λέσβο και τη Μάνη. Τα παιδικά της χρόνια ήταν ξένοιαστα. Με πολύ παιχνίδι στις γειτονιές μέχρι να πέσει το σκοτάδι. Από μικρή είχε καλλιτεχνικές ανησυχίες. Αγαπούσε τη μόδα. Μεγαλώνοντας αποφάσισε να σπουδάσει αυτό που την έκανε δημιουργική και χαρούμενη. Σχέδιο μόδας. Όνειρο της, να ζήσει τη μαγεία της. Τα κατάφερε; Αυτό θα ήταν σίγουρα το ερώτημα σας. Η απάντηση: Κατάφερε να κάνει σήμερα αυτό που την κάνει ευτυχισμένη. Γιατί όπως λέει και ο Καβάφης , «Και μες στη τέχνη πάλι, ξεκουράζομαι απ’ την δούλεψή της».

«Είμαι παιδί του ’80, που σημαίνει ότι πρόλαβα το ξέγνοιαστο παιχνίδι στις γειτονιές μέχρι να νυχτώσει.  Χώματα στα παπούτσια, βόλτες με το ΒΜΧ μέχρι τελικής πτώσης και εφηβεία στην δεκαετία του ’90.  Οι επιρροές εκείνων των δεκαετιών ήταν καταλυτικές γι’ αυτό που θα ακολουθούσε στην ζωή μου. Τότε υπήρχε έκρηξη κοινωνικών γεγονότων, καθώς και δημιουργικότητας. Ειδικά στην μουσική και το σινεμά, και κατά επέκταση στην μόδα, και το αντίστροφο. Αν είχες καλλιτεχνικές ανησυχίες, όπως εγώ, σίγουρα θα έκανες κάτι σχετικό στην μετέπειτα ζωή σου. Αποφάσισα να σπουδάσω σχέδιο μόδας. Ήθελα να είμαι μέρος της μαγείας της! Αλλά όχι μόνο αυτό. Ήμουν αποφασισμένη πως ό, τι κι αν έκανα τελικά, θα είχε θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Έτσι λοιπόν, έγινα σχεδιάστρια βιώσιμης μόδας. Αυτό σημαίνει ότι ασχολούμαι μόνο με φιλικά προς το περιβάλλον, ανακυκλώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά» λέει η Κέλλυ στο Humanstories.gr.

Η ιστορία της Κέλλυ όμως δεν τελειώνει εδώ. Αντιθέτως, τώρα ξεκινάει το πιο όμορφο ταξίδι της. Με ένα «m i k r o v o u t i». «Το καλοκαίρι, ξεκίνησα το m i k r o v o u t i». Μας λέει με ενθουσιασμό η Κέλλυ. Τι είναι όμως το m i k r o v o u t i ; «Είναι μια σειρά πετσετών παραλίας από πιστοποιημένο οργανικό βαμβάκι, που κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Υφαίνονται με ειδικό τρόπο ώστε να είναι ελαφριές, απορροφητικές και να μην κολλά η άμμος πάνω τους. Τα χρώματα είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Το οργανικό βαμβάκι είναι πιστοποιημένο από την GOTS. Είναι ένα αμιγώς ελληνικό προϊόν, που επιπλέον έχει οικολογική και κοινωνική συνείδηση.  Πωλούνται μαζί με ένα πουγκί από ελληνικό βαμβάκι βιώσιμης καλλιέργειας, ραμμένο από το SOFFA. Ένα ελληνικό κοινωνικό εργοστάσιο, που εκπαιδεύει και απασχολεί ανέργους, πρόσφυγες και θύματα humantrafficking, εντάσσοντάς τους ξανά στην κοινωνία. Τέλος, με κάθε αγορά, 1 ευρώ δωρίζεται στον καλό σκοπό που επιλέγει ο αγοραστής και με την αγορά σου ενισχύεις και πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν συμμετάσχει στην κατασκευή τους. Μέχρι στιγμής, έχουμε ενισχύσει πολλά και διαφορετικά ιδρύματα και σκοπούς. Και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Μερικά απ’ αυτά είναι: Ο άλλος άνθρωπος Κοινωνική κουζίνα, Make-a-wish-Greece, Χαμόγελο του παιδιού, Καραϊσκάκειο Ίδρυμα (στην Κύπρο), κ.ά. Είμαι πολύ χαρούμενη όταν βλέπω θετική ανταπόκριση από τον κόσμο για να βοηθήσει. Αλλά και από τα ιδρύματα, που μόλις τους εξηγώ τί κάνουμε, αμέσως δεχόμαστε συγχαρητήρια και αναπτύσσουμε σχέσεις ειλικρινείς κι εμπιστοσύνης».

Η Ιδέα γεννήθηκε ξαφνικά. Δίπλα στη θάλασσα. Στο νησί της Σίφνου. «Έπαιζαν στην θάλασσα της Σίφνου η κολλητή μου, με την τριών ετών κόρη μου. Η «μεγάλη» είπε στην «μικρή» ότι θα της δείξει ένα μακροβούτι. Απομακρύνθηκε ελάχιστα, και απογοητευμένο το ανθρωπάκι, της είπε γελώντας: «Αυτό ήταν μικροβούτι… Αυτό ήταν! Αποφάσισα εκείνη την στιγμή το όνομα, και μετά από μερικά χρόνια, τα υπόλοιπα υλοποιήθηκαν».

Το m i k r o v o u t i σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε αρκετά αγαπητό από τον κόσμο αλλά και αναγνωρίσιμο προϊόν.Διότι έχει για λογότυπο του ένα χάρτινο καραβάκι με την ελληνική σημαία. Το αγαπημένο σύμβολο των παιδικών μας χρόνων.  «Συμβολίζει την απλότητά μας, την αγάπη μας για την θάλασσα και τα ταξίδια, και το χιούμορ που έχουμε ως λαός. Μετράμε μόλις 4 μήνες ζωής, και όμως έχουμε καταφέρει πολλά όλοι μαζί. Και θα κάνουμε ακόμη περισσότερα». Μας λέει η Κέλλυ και συνεχίζει. «Αν και το δημιουργικό κομμάτι ήταν απίστευτα διασκεδαστικό, η έρευνα για τα κατάλληλα υλικά ήταν χρονοβόρα και επίπονη. Δεν είναι εύκολο να βρεις συνεργάτες που να έχουν τις ίδιες αρχές με σένα. Κυρίως γιατί στην βιομηχανία της μόδας, οι προμηθευτές είναι συνηθισμένοι στις πρακτικές του παρελθόντος. Δηλαδή υπερκοστολογημένη, φθηνή και κακής ποιότητας πρώτη ύλη, και ερασιτεχνικές υπηρεσίες. Ευτυχώς αυτό αλλάζει. Είμαι πολύ αισιόδοξη για το μέλλον! Το made in Greece, αποκτά ξανά την παλιά του αίγλη, και ξαναγίνεται σύμβολο καλής ποιότητας, και σύγχρονης ματιάς στα πράγματα».

Πίσω όμως από μια Επιτυχημένη δημιουργία, κρύβεται πάντα μια ομάδα ανθρώπων. Που έχουν κοινά όνειρα και στόχους. Αλλά κυρίως σωστή συνεργασία. «Είμαι πολύ περήφανη για τους συνεργάτες μου. Και έχουμε μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης. Στις μέρες μας, και ειδικά στον τομέα της βιώσιμης μόδας, δεν γίνεται διαφορετικά. Προσπαθούμε να αλλάξουμε πάγιες τακτικές πολλών χρόνων, και αυτό,  μόνον ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρνουμε. Δυο από αυτούς, είναι η Φιόρη Ζαφειροπούλου και η Χριστιάννα Βασιλειάδου από το SOFFA και το Fashion RevolutionGreece. Τις θαυμάζω πολύ. Μ’ έχουν βοηθήσει απίστευτα. Επικεφαλής του SOFFA είναι η Φιόρη. Η δουλειά που κάνουν εκεί, είναι εξαιρετική. Όχι μόνο βοηθούν ανθρώπους που έχουν ανάγκη να βγάζουν τα προς το ζην αξιοπρεπώς, αλλά ψάχνουν συνεχώς για νέα βιώσιμα υλικά για τους δημιουργούς που τους εμπιστεύονται».

Τι είναι όμως τα κοινωνικά εργοστάσια που τα τελευταία χρόνια τα ακούμε συχνά; «Τα κοινωνικά εργοστάσια είναι το μέλλον. Οι επιχειρήσεις όπου ένας κρατά τα ηνία και οι υπόλοιποι ακολουθούν, με σκυμμένο το κεφάλι, είναι το παλιό μοντέλο. Μόνο με μια πρακτική συν διαχείρισης,  ισότητας, αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης μπορεί να πάει κάποιος μπροστά. Υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι εκεί έξω, που παλεύουν μόνοι τους για να τα καταφέρουν. Αν πολλά ταλέντα μαζευτούν, αναγνωρίσουν τα σημεία υπεροχής τους και αδυναμίας τους και τα συνδυάσουν, αυτόματα δημιουργείται ένας εκρηκτικός και αυθεντικός συνδυασμός. Με την καλή έννοια».

Μια ακόμη δραστηριότητα που αγαπά η Κέλλυ, είναι η δραστηριότητα της ως  συντονίστρια του Fashion Revolution Cyprus. «Τα τελευταία χρόνια, ήμουν ενεργό μέλος του Fashion RevolutionGreece και μιας και αυτή την περίοδο ζω μόνιμα στην Κύπρο, η Φιόρη, η οποία είναι η συντονίστρια της ομάδας της Ελλάδας, με σύστησε στα παιδιά της Μεγάλης Βρετανίας, οι οποίοι με εμπιστεύθηκαν και με στήριξαν. Τους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό. Συνεργαζόμαστε όλοι, πολύ στενά  για μια βιομηχανία της μόδας διάφανη, δίκαιη, δημιουργική. Θέλουμε να προκαλέσουμε όλοι μαζί θετική αλλαγή, έτσι ώστε το πρόσωπο της μόδας να ξαναγίνει λαμπερό, χωρίς να ακούμε για παιδική εργασία, ανθρώπινη εκμετάλλευση, σύγχρονη δουλεία, μόλυνση του περιβάλλοντος, και πολλών άλλων σοβαρών θεμάτων, που μας αφορούν όλους. Μέσα σε 5 χρόνια ζωής έχουμε παρουσία σε πάνω από 100 χώρες, και  έχουμε καταφέρει όλοι μαζί πολλά, με την γεμάτη ενθουσιασμό και αγάπη, εθελοντική εργασία μας».

Η Κέλλυ είναι ένας θετικός άνθρωπος. Ενθουσιώδης. Μέχρι τώρα διαπιστώνει καθημερινά στις συνομιλίες της και την συναναστροφή της με τον κόσμο, πως το φιλότιμο και η ανθρωπιά δεν χάθηκε. Υπάρχει. Και θα υπάρχει. «Το βλέπω εμπράκτως στο m i k r o v o u t i και στο Fashion Revolution. Η λαχτάρα να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο με συναρπάζει. Με καθησυχάζει και με γεμίζει ελπίδα. Το γεγονός ότι πολλοί αφοσιωνόμαστε σε διάφορους σκοπούς και ότι πράττουμε, χωρίς μεγάλες προσδοκίες λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης, αλλά με ψυχή και μεράκι, είναι περίτρανη απόδειξη ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω, που θέλουν να κάνουν την διαφορά. Με μόνο κίνητρό τους, την αγάπη και το γενικότερο καλό».

Τα ταξίδια, είναι η μεγάλη της αγάπη αλλά η θάλασσα η μεγαλύτερη. Άλλωστε όλα ξεκίνησαν από εκεί… Σε όσα μέρη όμως κι αν έφτασε, η Ελλάδα θα είναι για πάντα ο τόπος της. Ο ευλογημένος.  «Τρελαίνομαι για ταξίδια, εκδρομές και οτιδήποτε αφορά στην φύση. Η σχέση μου, όμως, με την θάλασσα είναι μαγική… Το όνειρό μου ήταν να γυρίσω τον κόσμο με καράβι. Και το μισό μου όνειρο κατάφερα να το ζήσω. Πέρασα 4 μήνες σε πλοίο, όπου ταξιδέψαμε από την Βόρεια Ευρώπη, και μέσω της Μεσογείου, φτάσαμε μέχρι την Σιγκαπούρη.  Αυτά που δεν θα ξεχάσω ποτέ, είναι να αγκαλιάζω την ομίχλη στον Ατλαντικό, πηγαίνοντας για Γιβραλτάρ, τους πειρατές στον κόλπο του Άντεν στην Σομαλία, αλλά κυρίως την μυρωδιά της  θάλασσας όταν βγαίναμε από την διώρυγα του Σουέζ, και περνούσαμε κάτω από την Κρήτη. Ζούμε στην πιο ευλογημένη χώρα του κόσμου. Το φρέσκο, θαλασσινό μας αεράκι, δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Η θάλασσα έχει χρώμα βαθύ μπλε, κι ο ουρανός μας είναι καταγάλανος. Αρκεί μόνο να κλείσεις τα μάτια σου, και να σταθείς μπροστά στο κύμα για να χαλαρώσεις απίστευτα. Υπάρχουν πολύ όμορφα μέρη στον πλανήτη μας. Αλλά εδώ είναι ο τόπος μας. Και θα ήμουν αχάριστη να μην το αναγνωρίζω. Η Ελλάδα είναι η χώρα του ήλιου, της θάλασσας και του καλοκαιριού. Πώς γίνεται να μην είναι πάντοτε μέσα στην καρδιά μου;».

Ένα χάρτινο καραβάκι έγινε η αφορμή να γνωρίσουμε το Mikrovouti και τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από την ιδέα. Γιατί όπως ορθά μας λέει και η ίδια η Κέλλυ. «Όταν έχεις τα αυτιά σου και κυρίως το μυαλό σου ανοιχτό, μαθαίνεις πάρα πολλά, και γνωρίζεις καταπληκτικούς ανθρώπους».

www.mikrovouti.com

https://www.facebook.com/mikrovouti/

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin