«KALIMERA»… Λονδίνο!

Η λέξη «καλημέρα» είναι μια λέξη απλή, ειλικρινής, γεμάτη από Ελλάδα. Αυτήν τη λέξη πήρε κι ο Τηλέμαχος  Αργυρίου και της έδωσε γεύση, χρώμα, αγάπη… την έβαλε πάνω σε ρόδες και σαρώνει γαστρονομικά το Λονδίνο. Ο Τηλέμαχος έχει καταγωγή από Εύβοια κι από Λακωνία. Γεννήθηκε όμως και μεγάλωσε στην Αθήνα. Στην Βρετανία ζει τα τελευταία 7 χρόνια. Ο Τηλέμαχος δούλευε για 16 χρόνια στον τραπεζικό κλάδο και βρέθηκε στο Λονδίνο μέσω της προηγούμενης δουλειάς του.  Η οποία τον έστειλε από το Παρίσι στην Βρετανική πρωτεύουσα γιατί έγινε μια συγχώνευση της δικής του τράπεζας με μία Ολλανδική Εταιρία στον τομέα των αμοιβαίων κεφαλαίων.

 

Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΛΑΔΟ ΚΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΚΑΤΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ

 

tilemachos

 

Η κατάσταση όμως στον τραπεζικό χώρο λόγω της κρίσης άλλαξε πολύ από το 2008. Κι όπως μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τηλέμαχος… « Η σχέση των ανθρώπων άλλαξε. Πολλοί άνθρωποι έφυγαν, δεν υπήρχε καλή ατμόσφαιρα κι αυτό δυσκόλεψε τις εργασιακές σχέσεις των ανθρώπων…». Και συνεχίζει: «Δεν μπορούσα πλέον να με φανταστώ υπάλληλο για τα επόμενα 25 με 30 χρόνια μέχρι την σύνταξη μου. Ήθελα να δημιουργήσω κάτι δικό μου, ένιωθα ότι η τράπεζα είχε κάνει τον κύκλο της για μένα. Δεν ήθελα να παραμείνω και να αναλώνομαι στο χώρο.Ήθελα να κάνω μια νέα δημιουργική αρχή, κάτι που έχει σχέση με την εστίαση. Μου αρέσει ο χώρος της εστίασης! Ήθελα κάτι που να έχει σχέση με την Ελλάδα γιατί πιστεύω, πως είναι πάρα πολλά τα πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι Έλληνες κι η Ελλάδα. Δεν τα εκμεταλλευόμαστε όσο πρέπει, ενώ οι άλλοι το κάνουν πάρα πολύ καλά… Οι Ισπανοί , οι Ιταλοί, οι Τούρκοι , παρουσιάζουν τις εθνικές  τους κουζίνες με πολύ επιτυχημένο τρόπο κι είναι περισσότερο παρόντες στο Λονδίνο, από ό, τι εμείς».

Μετά την τράπεζα …ήρθε η Καντίνα «KALIMERA». Ένα foodtruck αλλιώτικο από τα άλλα…Έχει στυλ, άποψη και γκουρμε χαρακτηριστικά. Έκανε πολλούς Ευρωπαίους να αναθεωρήσουν το γρήγορο φαγητό και τα κατάφερε. Η μαγειρική είναι αγάπη και δημιουργία για τον Τηλέμαχο. «Μου αρέσει να μαγειρεύω. Μαγειρεύω πολύ συχνά για φίλους, για την οικογένεια ακόμη και για μένα. Όμως άλλο είναι να μαγειρεύεις για τους δικούς σου ανθρώπους και άλλο για 200 άτομα, έχει τεράστια διαφορά. Είναι δύσκολο και μερικές φορές,  αντίξοο. Μ’ αρέσει όμως όταν το τελικό προϊόν πηγαίνει στον πελάτη και αυτός με τη σειρά του,  το απολαμβάνει…».

 

«KALIMERA» ΛΟΝΔΙΝΟ ΜΕ ΜΙΑ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΤΙΑ

 

argiriou-kantina

 

«Το όνομα της Καντίνας «KALIMERA», είναι συνδεδεμένο με την Ελλάδα, είναι εύηχο και καθαρά Ελληνικό». Μας λέει ο Τηλέμαχος. «Ξεκινάει με το Κ ένα γράμμα ελληνικό, είναι μια λέξη που μπορούμε να θυμηθούμε εύκολα και μας μένει…».

Στο Λονδίνο υπάρχουν αρκετοί Έλληνες που ασχολούνται με το παραδοσιακό φαγητό. Ο Τηλέμαχος όμως δεν ήθελε να κάνει το ίδιο. Ήθελε να φέρει κάτι πιο σύγχρονο…

«Ήθελα να δείξω ένα πρόσωπο της Ελλάδας πιο μοντέρνο, που δεν έχουν συνηθίσει…Εκτός από αυτούς που έχουν πάει στην Ελλάδα σε γκουρμε εστιατόρια. Η ελληνική Κουζίνα δεν είναι μόνο κάτι παραδοσιακό που φτιάχνει η γιαγιά στο σπίτι ή  οτιδήποτε άλλο κλισέ που έχει κάποιος στο μυαλό του. Είναι κάτι που με το χρόνο εμπλουτίζεται και δέχεται επιρροές από έξω.  Πάντα η ελληνική κουζίνα είχε ξένες επιρροές.  Αν σκεφτούμε  π.χ.τον Μουσακά, έχει πατάτα και ντομάτα, δεν είναι ζαρζαβατικά ελληνικά, έχουν έρθει από την νότια Αμερική.  Και έχει και μπεσαμέλ η οποία είναι γαλλική επινόηση.   Παρόλα αυτά είναι αναμφίβολα ένα ελληνικό πιάτο. Δεν υπάρχουν παρθενογενέσεις στην Ελληνική κουζίνα και για να αναπτυχθεί μια κουζίνα είναι απαραίτητες  αυτές τις επιρροές.  Η Ελληνική  κουζίνα τις έχει. Το βασικό είναι να μπορείς να εντάξεις ξένα υλικά σε ελληνική συνταγή χωρίς να αλλοιώσεις  τον ελληνικό χαρακτήρα. Δίνοντάς στο πιάτο  κάτι πρόσθετο που να το κάνει πολύ πιο γευστικό…

 

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΙ Η ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΤΟ… ΑΒΟΚΑΝΤΟ

 

fagito

 

Η ανταπόκριση του κόσμου ξεπερνά τις προσδοκίες του ιδρυτή, τα σχόλια θετικά και ενθαρρυντικά…« Το 60% των πελατών μου είναι Βρετανοί, έχουμε όμως πάρα πολλούς  Ιταλούς, Γάλλους , πολλούς Ασιάτες που κι εγώ ο ίδιος δεν το  περίμενα και φυσικά  Έλληνες. Οι Έλληνες  είναι οι πιο δύσπιστοι, γιατί  όταν ζεις στο Λονδίνο αναζητάς κάτι πιο παραδοσιακό.  Δεν θέλεις κάτι που έχει «ξεφύγει»…. Και ειδικά το αβοκάντο, δεν ήθελαν να το δοκιμάσουν μόλις όμως το δοκίμασαν  το αποθέωσαν…».

Ο χώρος όμως της εστίασης απαιτεί αρκετή  προετοιμασία… Γι’  αυτό και ο Τηλέμαχος δουλεύει πάρα πολλές ώρες και  διατηρεί κουζίνα  γιατί ο χώρος της  καντίνας είναι δυστυχώς πολύ μικρός. Τον τελευταίο όμως καιρό δεν μπαίνει πια στην κουζίνα γιατί  η Καντίνα είναι έξω 5 με 6 ημέρες την εβδομάδα… «Πρέπει να τρέχω με τους προμηθευτές,  να είμαι στην καντίνα και να κάνω μάρκετινγκ για να βρω νέες αγορές … άρα είναι δύσκολο πια να μπαίνω και στην κουζίνα.Οπότε έχω μια ομάδα μέσα στην κουζίνα που μαγειρεύει… Είμαστε έξι άτομα και είμαστε έξι γιατί ανοίξαμε ένα μικρό μαγαζί στο Camden Market . Είμαστε υπεράριθμοι γιατί  δουλεύουμε και για το μαγαζί …».

«Το Camden είναι μία διαφορετική περιοχή με πολλούς τουρίστες, βέβαια υπάρχει μια αλλαγή  από τον διοργανωτή  της αγοράς που θέλει να φέρει τον εγχώριο κόσμο πίσω. Γι’ αυτό το λόγο πηγαίνουμε κι εμείς εκεί για  να έχουν μια επιλογή από ποιοτική κουζίνα και ποιοτικό φαγητό. Ξεκινήσαμε και θα δούμε πως θα αναπτυχθεί  η όλη παρουσία μας εκεί στην αγορά…».

 

argiriou

 

Το γαστρονομικό Ταξίδι του Τηλέμαχου μόλις άρχισε …Νιώθει περήφανος για το νέο του απόκτημα, το μικρό του μαγαζί και ανυπομονεί…όπως ο γονιός για το παιδί του την πρώτη μέρα στο σχολείο… Παρόλα αυτά υποστηρίζει ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε  να ανοίξει μια επιχείρηση. «Τεράστιες οι δυσκολίες,  βουνό τα προβλήματα κι αυτό πρέπει να το σκεφτεί όποιος ανοίγει την δική του επιχείρηση. Πιστεύω  πως το κράτος  θα έπρεπε να στηρίζει την επιχειρηματικότητα, όπως γίνεται εδώ στην Αγγλία. Είναι μέρες που είμαι εδώ μόνο για να λύνω προβλήματα…». Και συνεχίζει. «Όταν όμως  έχεις γνώση και ξέρεις ότι λύνοντας τα προβλήματα μπορείς να πας μπροστά.  Να δημιουργήσεις  κάτι δικό σου … μέχρι αυτό να μεγαλώσει, να γίνει κερδοφόρο, για  να μπορέσεις να προσλάβεις κόσμο, να πληρώσεις προμηθευτές,  να προσφέρει στην εγχώρια οικονομία, να δώσει κάτι καινούριο στους πελάτες… τότε η ευχαρίστηση που έχεις  είναι 20 φορές περισσότερη  από τι όταν είσαι υπάλληλος σε μια εταιρία και κάνεις απλός την δουλειά σου».

 

fagito-argiriou

 

Το μενού της Καντίνας περιλαμβάνει: Μουσακά, σαλάτες με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Σπάρτη, ψητές πατάτες, χορτοφαγικό σουβλάκι με χαλούμι,  σουβλάκι κοτόπουλο με αβοκάντο-τζατζίκι και αρνίσιο σουβλάκι με μελιτζανοσαλάτα…Αυτό όμως που κάνει την διαφορά και ξεχωρίζει είναι το Σουβλάκι με τζατζίκι αβοκάντο,  ένα πράσινο τζατζίκι πολύ ωραίο  και αρκετά δροσερό.  «Σε πολλές κουζίνες και ειδικά στη νότια Αμερική, η Μεξικάνικη κουζίνα… το αβοκάντο το συνδυάζει με κοτόπουλο. Έχει δέσει πολύ…».

Ενώ το μαγαζί «KALIMERA» στο Camdentown, θα έχει το μενού της καντίνας αλλά και πιάτα ημέρας.Αναλόγως με τη ζήτηση του κοινού.«Στο μαγαζίθα πουλάμε επίσης λάδι και ελιές της οικογένειας μου,  με το brandkalimera…έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που καλλιεργείται στον οικογενειακό μας ελαιώνα 200ετών στην Ν. Ελλάδα».

www.facebook.com/KalimeraLondon/?fref=ts

http://www.kalimera.london/

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin