Iperos Herbs, Το Τέλειο άνθος

Τελικά όλα ξεκινούν από μια ιδέα. Η ιδέα παίρνει σάρκα και οστά και σιγά σιγά εξελίσσεται. Η εξέλιξη της βασίζεται πάντα στη σύμπραξη κι άλλων οπαδών της ιδέας. Χωρίς αυτή την σύμπραξη η επιτυχία δεν επιτυγχάνεται.  Η iperos Herbs αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα.

Ο Ανδρέας Σχίζας το 2005 με την βοήθεια του πατέρα του Βλάσιου ξεκίνησε την iperos με πειραματικές καλλιέργειες. Στην περιοχή Παραβόλα της Τριχωνίδος. «Ότι και αν διαβάσεις στις βιβλιογραφίες για τα αρωματικά φυτά δεν είναι τίποτα αν δεν το δοκιμάσεις μόνος σου στο μικροκλίμα της περιοχής που θα καλλιεργήσεις». Μας λέει ο Σαμψων Πομάκης, ένας από τους συνεργάτες και οπαδούς της iperos Herbs που μας εξιστορεί εν συντομία την ιστορία τους. «Μετά από χρόνια και πολύ μικρά εμπορικά βήματα, έγινε η αρχή  το 2014 με μία μικρή σειρά βοτάνων. Το 2016 ξεκινάει η συνεργασία του iperos Herbs με τον Κωτούλα Σωτήρη με τον οποίο και ανέπτυξαν την σειρά βοτάνων και την έκαναν βιολογική, προσθέτοντας και σειρά με μείγματα βοτάνων, με διαφορετικές, ξεχωριστές δράσεις. Έτσι σιγά σιγά οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις μεγάλωσαν.  Αυτή τη φορά στην Αλεξάνδρεια (Ημαθίας) όπου η περιοχή είναι καθαρά αγροτική και το κλίμα της έφορο για τέτοιου είδους καλλιέργειες. Το 2017 γίνεται και ο πειραματισμός για αναψυκτικά βοτάνων. Το 2018 στο σχήμα προστέθηκα κι εγώ ο Σαμψών Πομάκης». Ο Σαμψών πέρα από τις καλλιέργειες, διέθετε και άριστες γνώσεις της αγοράς, φέρνοντας κατά αυτόν τον τρόπο φρέσκιες ιδέες στην ομάδα. Αφού είναι και ο δημιουργός της καινοτόμου σειράς Herb Sodas.  «Το 2019 βρίσκει την εταιρία μας σε νέα έδρα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας με δικό της συσκευαστήριο και μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων.  Προσθέτοντας μπαχαρικά». Μας λέει ο Σαμψων και συνεχίζει «Το όνομα Iperos προέρχεται από το τμήμα του φυτού «Ύπερος» το οποίο είναι το τέλειο άνθος όπως  προσπαθούμε να κάνουμε και την δουλειά μας (τέλεια)».

 

 

Η Iperos σήμερα απαριθμεί περισσότερους από 15 παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Η iperos Herbs είναι ένας συνεταιρισμός καλλιεργητών αρωματικών φυτών. Πώς γίνεται η επιλογή των καλλιεργητών; Την απάντηση στο ερώτημα μας τη δίνει ο Σαμψών. « Στην ουσία επιλέγουμε τους καλλιεργητές βάση των καλλιεργειών τους και συμφωνούμε στην αγορά της παραγωγής όπως και των δικών μας καλλιεργειών. Η διαδικασία είναι απλή. Βρίσκουμε τον το καλλιεργητή ή τον επίδοξο καλλιεργητή, βλέπουμε αναλόγως το προϊόν ή τις εκτάσεις που θέλει να καλλιεργήσει και προτείνουμε τρόπους καλλιέργειας ή καλλιέργεια, βάση του μικροκλίματος της περιοχής. Έτσι έχουμε διαλεκτά βότανα τα οποία μεγαλώνουν στις καλύτερες συνθήκες για το είδος τους».

 

 

Όπως αναφέραμε η iperos Herbs βασίζεται στην καλή συνεργασία. Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Όλα τα μέλη της ομάδας έχουν αρμοδιότητες. Ο καθένας στο αντικείμενο που του ταιριάζει. «Οι ιδέες είναι πολλές, οι απόψεις το ίδιο αλλά προσπαθούμε να λειτουργούμε τμηματικά ανάλογα με τις δυνατότητες και τις γνώσεις του καθενός. Άλλος υποστηρίζει το marketing της εταιρίας, άλλος τις πωλήσεις, κάποιος άλλος είναι σύμβουλος καλλιέργειας κ.τ.λ.  Όλες οι συνεργασίες έχουν προβλήματα και σαφώς είναι δύσκολη γι’ αυτό πάντα βρίσκουμε τρόπους να γίνεται η συνεργασία μας όλο και καλύτερη.  Και αυτός είναι και ο λόγος που τα βήματα που κάνουμε είναι μικρά αλλά σταθερά».

 

 

Η σειρά Herb Sodas ήταν μια ιδέα του Σαμψών από την ανάγκη να δημιουργήσουν κάτι διαφορετικό. «Η ενασχόληση μας είναι τα αρωματικά φυτά, κι έπρεπε να κάνουμε τη διαφορά με κάτι από αυτά.  Έτσι άρχισε ένας αγώνας προσπάθειών με άπειρες δοκιμές κάποιες μάλιστα από αυτές ήταν και αποτυχημένες δοκιμές.  Μέχρι να κυκλοφορήσει για πρώτη φορά η Iperos herbs soda. Η αρχή έγινε με πολύ μικρή παραγωγή και σε δύο μόνο γεύσεις, μέντα και λεβάντα. Μετά ήρθε η ολοκλήρωση της σειράς με τέσσερις γεύσεις.  Μέντα, λεβάντα, μελισσόχορτο και σαμπούκο, στη μορφή που βρίσκεται σήμερα».

 

Ποια όμως γεύση κυριαρχεί. «Είναι αρχή ακόμα για να πούμε ποιες γεύσεις ξεχωρίζουν βάση της πώλησης, αλλά με το feedback που έχουμε είναι το μελισσόχορτο και ο σαμπούκος που μάλλον κλέβει την παράσταση».

H iperos Herbs επένδυσε στον άνθρωπο και στη συνεργασία. Το μακρύ ταξίδι της εταιρίας συνεχίζεται, με κόπο και πολύ προσωπική δουλειά. Τα βήματα τους, σταθερά.  Δεν τα παραπατούν. Δεν βγαίνουν από το μονοπάτι που χαράζουν. Ακόμη και το λογότυπο της iperos Herbs έχει να διηγηθεί μια ιστορία. Όλα γίνονται για τη χαρά της δημιουργίας.  Αξίζει τον κόπο όλο αυτό το ταξίδι Σαμψών; «Αξίζει» μας απαντά και συνεχίζει: «και ας μην αμείβεται όπως πρέπει. Σας λέω όλα αυτά και μου έρχονται εικόνες αυτού του όμορφου ταξιδιού στο «λεωφορείο της Iperos» γιατί όλα έχουν όντως μία ιστορία από το logo της εταιρίας, μέχρι το τελευταίο φυτό που είναι φυτεμένο στο χωράφι. Πλέον η εταιρία μας έχει 98 ενεργούς κωδικούς προϊόντων και καλλιεργεί 24 είδη βοτάνων». Τελειώνει ο Σαμψών συγκινημένος που είναι ένας από τους συνοδοιπόρους της Iperos Herbs.

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin