Μykonos olive oil tasting. Ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο της ελιάς
«Ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι σταματούν να μαθαίνουν, είναι ότι γίνονται όλο και πιο απρόθυμοι να ρισκάρουν μια αποτυχία». Είχε πει ο John W. Gardner, Αμερικανός πολιτικός. Φοβόμαστε την αποτυχία εμείς οι άνθρωποι. Και μένουμε πίσω. Ο φόβος είναι ο αντίπαλος μας. Μερικές φορές όμως χρειάζεται να ρισκάρουμε ξεπερνώντας τους φόβους μας. Να ρισκάρουμε, ακόμη κι αν αποτύχουμε. Γιατί στο καθημερινό μας ταξίδι δεν υπάρχουν νικητές ή νικημένοι. Υπάρχουν άνθρωποι που προσπάθησαν, κι άνθρωποι που δεν ξεπέρασαν ποτέ τους φόβους τους.
Η Αννίτα Ζάχου ανήκει στους ανθρώπους που ρισκάρουν. Βάζει στόχους και προσπαθεί να τους φτάσει. Δεν είναι εύκολο το ταξίδι της. Σίγουρα έχει εμπόδια, αλλά μαθαίνει να τα προσπερνάει και να πηγαίνει παρακάτω. Η Αννίτα Ζάχου είναι γεωπόνος, επαγγελματίας γευσιγνώστρια ελαιόλαδου (με σπουδές στην Ελλάδα και στην Ισπανία) και holistic wellness coach. Η Αννίτα κατάγεται από την Μεσσηνία. Τα ελαιόδεντρα ήταν και είναι η μεγάλη της αγάπη. Οι παιδικές της αναμνήσεις, είναι συνδεδεμένες με αυτά τα υπέροχα όπως τα χαρακτηρίζει δέντρα. Αισθανόταν πως με κάποιο τρόπο, κάποια στιγμή, θα επέστρεφε σε αυτά. Και επέστρεψε.
Η Αννίτα εργάστηκε για είκοσι χρόνια σε μεγάλες εταιρείες στην Αθήνα σαν γεωπόνος και υπεύθυνη εκπαίδευσης. Και τελείωσε την καριέρα της στην εταιρεία Apivita. Η οποία αποτέλεσε για την Αννίτα ένα μεγάλο σχολείο που τη μύησε στην ολιστική προσέγγιση της υγείας και της ομορφιάς. Εδώ κάπου έρχεται η Μύκονος και η απόφαση της να δημιουργήσει κάτι δικό της, δηλαδή να ρισκάρει. Δημιούργησε τη Mykonos Olive Oil Tasting, μια εκπαιδευτική εταιρία που παρέχει σεμινάρια και εργαστήρια πάνω στη γευσιγνωσία Ελαιόλαδου, τη Μεσογειακή Διατροφή, την Ολιστική Υγεία και Ευεξία για τους επισκέπτες από το εξωτερικό, τους καταναλωτές, τα παιδιά και τους επαγγελματίες της εστίασης. «Στην Μύκονο, βρέθηκα το 2018 γιατί ο σύντροφός μου ήταν από το νησί. Όταν έφυγα από την Αθήνα ήμουν training manager της Apivita. Μου προέκυψε και η σχέση κι έκανα το μεγάλο βήμα. Ήθελα κάτι δικό μου. Δεν ήθελα να συνεχίσω άλλο να είμαι υπάλληλος. Ήταν τότε ένα μεγάλο ρίσκο και ταυτόχρονα ένα σοκ που μου έκανε όμως πολύ καλό. Χρειαζόμουν λίγα για να είμαι ευτυχισμένη. Μπορώ να βγάλω το χειμώνα με τρεις φόρμες. Εκτιμάς όμως άλλα πράγματα. Ξυπνάω το πρωί, ανοίγω την πόρτα και βλέπω το Αιγαίο. Κάνω μπάνιο σε υπέροχες παραλίες σε δέκα λεπτά. Δεν έχω το στρες της πόλης. Κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις…». Μας λέει η Αννίτα στο humanstories.gr
Ποια όμως σχέση έχει το coaching με τη γευσιγνωσία ελαιόλαδου; «Σπούδασα life coach και έπειτα στο wellness. Στην ολιστική ευεξία, βοηθάς τον άνθρωπο σε όλους τους τομείς της ζωής του. Ολιστικό είναι ότι δρα στο σώμα, στην ψυχή και το πνεύμα. Αλλά και ότι δρα σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Οπότε το ελαιόλαδο και η διατροφή είναι ένα κομμάτι της ευεξίας. Συνδέονται μεταξύ τους. Τους χειμώνες κάνω coaching μέσω Skype με πελάτες ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Και το Καλοκαίρι κάνω σεμινάρια γευσιγνωσίας ελαιόλαδου και μεσογειακής διατροφής στους τουρίστες. Ενώ παράλληλα εκπαιδεύω τους επαγγελματίες της εστίασης πάνω στο ελαιόλαδο και την ποιότητα του. Μας λέει η Αννίτα και συνεχίζει: «Όταν έφτασα στο νησί, ήθελα να ασχοληθώ με τον τουρισμό και αμέσως η coach Αννίτα, με ρώτησε «τι αγαπάς και τι θέλεις να κάνεις;». Και αποφάσισα να κάνω γευσιγνωσία. Δεν υπάρχει κανείς άλλος στο νησί που να κάνει γευσιγνωσία ελαιόλαδου. Το κάνω με την συνεργασία ενός εστιατορίου. Έρχονται οι άνθρωποι στο εστιατόριο και για δύο ώρες δοκιμάζουν βραβευμένα ελαιόλαδα από όλη την Ελλάδα. Διαφορετικές ποικιλίες. Οπότε είναι σαν να κάνουμε ένα γαστρονομικό ταξίδι ανά την Ελλάδα. Δοκιμάζουμε και ελαττωματικά ελαιόλαδα για να μάθουν και να καταλάβουν τι σημαίνει ελάττωμα στο ελαιόλαδο και τι είναι καλό. Γιατί αν δεν υπάρχει σύγκριση δεν μπορείς να καταλάβεις. Και την δεύτερη ώρα κάνουμε food pairing ταιριάζουμε ελαιόλαδο με φαγητό, για να δούμε πως το ελαιόλαδο μπορεί να αλλάξει τη γεύση της τροφής. Συζητάμε για την ιστορία του ελαιόλαδου, του ελαιόδεντρου, για την υγιεινή διατροφή και για ολιστική υγεία. Τους λέω για τον Ιπποκράτη. Η Ελλάδα έχει μεγάλη κουλτούρα στην ευεξία. Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος Έλληνας coach γιατί τι έκανε; Βοηθούσε τους ανθρώπους με συμβουλές που έδινε για να μην αρρωστήσουν. Έκανε προληπτική ιατρική».
Τι είναι όμως το coaching, που τα τελευταία χρόνια ακούγεται ολοένα πιο συχνά; «Coaching είναι μια τεχνική να βοηθήσεις τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα περιοριστικά τους πιστεύω. Τις φοβίες που έχουν. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διαδικασία ερωτήσεων. Το coaching στηρίζει την μαιευτική του Σωκράτη. Γιατί ουσιαστικά αυτό θέλεις να κάνεις. Να εκμαιεύσεις πράγματα από τον άλλο. Να τα ακούσει, να αυξηθεί η αυτεπίγνωσή».
Ο Σωκράτης ισχυριζόταν πως καμία φιλοσοφική θεωρία δεν «γέννησε» ο ίδιος, αλλά πως, σαν μαία, βοηθάει τον συνομιλητή του να «γεννήσει» από μέσα του την αλήθεια. Ο Σωκράτης προσπαθούσε με την τεχνική του να βοηθήσει τον άνθρωπο να επαναφέρει στη μνήμη του την αλήθεια, την Ιδέα. Ο coach δεν είναι θεραπευτής, ούτε συμβουλάτορας. Δε θα σας δώσει λύσεις, ούτε απαντήσεις θα σας βοηθήσει όμως να περάσετε στην άλλη πλευρά. «Το coaching έγινε γνωστό στην Αμερική από τον αθλητισμό. Ο προπονητής αυτό κάνει. Βοηθάει την ομάδα να ξεπεράσει τον εαυτό της για να φτάσει στη νίκη». Μας λέει η Αννίτα και στο ερώτημα μας αν επιτυγχάνεται η επιτυχία, μας απαντά: «Υπάρχει επιτυχία αν ο ίδιος το θέλεις. Όλα γυρνούν στην προσωπική ευθύνη του καθενός. Δεν είναι ψυχοθεραπεία, δε θα σκαλίσουμε το παρελθόν. Μιλάμε με ανθρώπους που είναι ψυχικά υγιείς και θέλουν να λύσουν θέματα που απασχολούν το τώρα και το αύριο τους».
Με την Αννίτα μιλήσαμε για ελαιόδεντρα και αμέσως ένιωσα το πάθος της γι αυτά τα πολύτιμα δέντρα. Τη Μεσσηνία, που τόσο πολύ αγαπά. Αναφερθήκαμε στην Κέρκυρα, όπου έχει έναν αρχαίο Ελαιώνα και λίγοι από εμάς γνωρίζουν την ύπαρξη του. Τη Μύκονο, και τέλος τη σπουδαιότητα του ελαιόλαδου. «Στη Μύκονο δεν υπάρχουν παλαιοί Ελαιώνες. Είναι όλα καινούρια δέντρα δεκαετίας, το πολύ δεκαπενταετίας. Υπάρχουν στη Μύκονο γύρω στα 30.000 δέντρα. Δεν είναι πολλά. Δεν υπάρχει καν ελαιοτριβείο στη Μύκονο. Όσοι έχουν ελιές τις πάνε σε ελαιοτριβεία της Τήνου και στην Άνδρο. Η ελιά όταν μεταφέρεται κι όταν αργεί να πατηθεί στο ελαιοτριβείο, χάνει την ποιότητα της. Οπότε δεν υπάρχει Μυκονιάτικο ελαιόλαδο. Δεν εμφιαλώνεται. Απλά είναι κάποιες οικογένειες που διατηρούν το δικό τους λάδι για προσωπική χρήση. Στα σεμινάρια, όταν μιλάμε για το λάδι, μιλάω ταυτόχρονα στον κόσμο για την υγιεινή διατροφή, την αυτοφροντίδα και την ευεξία. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε το ελαιόλαδο. Οι ξένοι το βλέπουν σαν κάτι πολύτιμο. Υπάρχουν κατηγορίες ελαιόλαδου. Δεν κάνουν όλα καλό στην υγεία μας. Στην κατηγορία Extra virgin υπάρχουν τα High phenolic αυτά κάνουν καλό στην υγεία. Αν θέλω να φροντίσω τον εαυτό μου πρέπει να επενδύσω σε ένα καλύτερο ελαιόλαδο. Άρα πρέπει να εκπαιδεύσω τον άλλο στο γιατί πρέπει να το πληρώσει. Δεν τηγανίζεις με παρθένο με πολυφαινόλες γιατί οι πολυφαινόλες είναι ευαίσθητες στην υψηλή θερμοκρασία. Οπότε ενδείκνυται να το απολαμβάνεις ωμό».
Κι όταν το ταξίδι της γευσιγνωσίας-ελαιόλαδου φτάνει στο τέλος του, η Αννίτα αισθάνεται γεμάτη, επειδή έβαλε κι αυτή ένα μικρό λιθαράκι στον τομέα της. «Κάθε φορά που τελειώνει το σεμινάριο, επειδή συναναστρέφομαι, με ανθρώπους από όλο τον πλανήτη, διαπιστώνω ότι φεύγουν με μια αγάπη για το ελληνικό ελαιόλαδο. Και αισθάνομαι ότι έχω κάνει κάτι για τη χώρα μου. Με αγκαλιάζουν, με φιλάνε, γιατί μαθαίνουν πράγματα για τον εαυτό τους, την υγεία τους, την καθημερινότητα τους. Και λέω: «κοίτα να δεις. Τελικά αξίζει. Αξίζει να ρισκάρεις. Αξίζει, για την αγάπη και την αποδοχή των ανθρώπων. Μου στέλνουν email το χειμώνα και βγάζουν φωτογραφίες με ποιο ελαιόλαδο μαγειρεύουν και γιατί το επέλεξαν. Δημιουργώ πρεσβευτές ελαιόλαδου σε όλο τον κόσμο. Έρχονται εδώ, δεν έχουν ιδέα και φεύγουν ερωτευμένοι. Ερωτευμένοι με το ελληνικό ελαιόλαδο. Και το αναζητούν για να το αγοράσουν στη χώρα τους. Στη Μύκονο δεν έρχονται μόνο άνθρωποι που τους ενδιαφέρουν τα πάρτι και τα ξενύχτια, έρχονται και οικογένειες και ζευγάρια που ψάχνουν να κάνουν δραστηριότητες μέσα από τις οποίες θα γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο που επισκέφτηκαν. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε, είναι ότι ο ξένος που επισκέπτεται τη χώρα μας, θέλει να ζήσει αυθεντικές εμπειρίες που μυρίζουν Ελλάδα. Θέλει να ζήσει μερικές ημέρες σαν Έλληνας, να γνωρίσει τους ντόπιους, την τοπική κουλτούρα, παράδοση και γαστρονομία και να γυρίσει στη χώρα του πιο πλούσιος. Γεμάτος εμπειρίες και συναισθήματα. Αυτός ο επισκέπτης, ο γεμάτος από εμπειρίες και συναισθήματα είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της χώρας μας στο εξωτερικό».
Η Αννίτα ξεκίνησε το χειμώνα εν μέσω καραντίνας ένα νέο project. Κάθε Πέμπτη στο κανάλι της στο YouTube ανεβάζει μια συνέντευξη με έναν Έλληνα παραγωγό. «Επειδή καθημερινά μιλούσα με παραγωγούς σκέφτηκα τι θα μπορούσα να κάνω για να τους βοηθήσω αυτή τη δύσκολη εποχή. Έτσι κάθε Πέμπτη στο κανάλι μου στο YouTube ανεβάζω μια συνέντευξη με έναν Έλληνα παραγωγό. Ξεκίνησα με το ελαιόλαδο επειδή είναι το αντικείμενο μου. Στην πορεία όμως, θα μπούνε και άλλοι παραγωγοί με άλλα προϊόντα. Κάνουμε μια κουβέντα, με σκοπό να γνωρίσει ο κόσμος ανθρώπους που παράγουν φανταστικά προϊόντα, που δεν τα ξέρει κανείς γιατί δε διαφημίζονται στην τηλεόραση.
«Πέτρα που κυλά δεν χορταριάζει»
«Δεν έχω περάσει εύκολα παιδικά χρόνια. Αλλά συνειδητοποίησα σιγά, σιγά, ότι όλα όσα βίωσα με έχουν κάνει έναν άνθρωπο που δε φοβάται να ρισκάρει. Δε φοβάμαι τις αλλαγές. Δε φοβάμαι να κυνηγήσω αυτό που θέλω. Κάνω διαφορετικά επαγγέλματα, έχω σπουδάσει διαφορετικά πράγματα. Έφυγα από μια πόλη σε ένα νησί. «Παναγία μου» αναρωτιέμαι πολλές φορές. «Πως τα έχω κάνει όλα αυτά;». Νιώθω όμως περήφανη. Είμαι συνεπής με την ψυχή μου. Μπορεί να μην έχω επιτύχει σε όλα, αλλά όταν κοιμάμαι το βράδυ, νιώθω καλά με εμένα. Δε μένω δίπλα σε κάποιον που δε μου αρέσει, συνέχεια σπουδάζω, δεν έχω σταματήσει να κάνω διαφορετικά αντικείμενα. Όλα αυτά κρατούν την ψυχή μου δημιουργική και δραστήρια». Τελειώνει η Αννίτα. Η coach που συνεχίζει το ταξίδι της προσωπικής της αναζήτησης.
«Να είσαι γενναίος. Ρισκάρισε. Δεν υπάρχει υποκατάστατο για την εμπειρία». –Πάουλο Κοέλο, συγγραφέας.
www.mykonosoliveoiltasting.com
https://www.facebook.com/mykonosoliveoiltasting
Καθόλου σχόλια
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.