Η «Θέασις» της Σχοινούσας

Η Σχοινούσα, ανήκει στο σύμπλεγμα των μικρών Κυκλάδων. Κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Και σύμφωνα με την παράδοση, το όνομά της το χρωστά στο θαμνώδες φυτό σχίνο, που ευδοκιμεί σε όλο το νησί. Υπάρχει όμως και μια δεύτερη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία το νησί πήρε το όνομά του από τον Ενετό άρχοντα Σχινόζα.

Η Σχοινούσα  εγκαταλείφθηκε αρκετές φορές από τους κατοίκους της, λόγω των συχνών πειρατικών επιδρομών. Από τα μέσα του 19ου αιώνα, το νησί άρχισε να κατοικείται και πάλι, ενώ τα τελευταία χρόνια, η Σχοινούσα αναπτύσσεται τουριστικά με την δημιουργία  νέων ιδιαίτερων καταλυμάτων. Παράλληλα, αναπτύσσεται και στις καλλιέργειες με την ξακουστή σε όλους «φάβα Σχοινούσας», η οποία κέρδισε μάλιστα, το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας, «Νικόλαος Τσελεμεντές». Το νησί παράγει επίσης οπωροκηπευτικά προϊόντα, αλλά και άλλα, όπως: φασολάκια, αγγουράκια, ντοματάκια, πεπόνια,  σταφύλια, σύκα, φραγκόσυκα και σιτάρι.  «Οι κάτοικοι της Σχοινούσας που τριπλασιάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες, αποχωρούν μετά το τέλος των πανηγυριών. Αυτό είναι το ορόσημο. Τα τελευταία χρόνια όμως, όλο και περισσότεροι μένουν πίσω. Νέοι που έφυγαν για σπουδές και επέστρεψαν.  Ενώ κάποιοι, φεύγουν για λίγους μήνες τον χειμώνα, όπως σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα. Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσω και τον εαυτό μου αλλά όχι για πολύ ακόμα, αφού ο επόμενος στόχος που έχω βάλει είναι να επισκέπτομαι πλέον την κοσμοπολίτικη Αθήνα μόνον την περίοδο των εορτών (κυρίως Χριστούγεννα), για επαγγελματικό σκοπό (Εκθέσεις Τουρισμού), καθώς και για να συναντήσω αγαπημένα φιλικά και οικογενειακά πρόσωπα. Υπάρχουν όμως και άλλοι με μακρινή καταγωγή ή και καθόλου καταγωγή από το νησί, που αποφάσισαν να μείνουν μόνιμα εδώ, επενδύοντας στον τόπο και χτίζοντας μια ποιοτικότερη ζωή στην άγονη γραμμή». Μας λέει στο humanstories.gr ο Νικήτας Πράσινος.

 


 

Τα καλοκαίρια στο νησί: «Τα καλοκαίρια μου σαν παιδί στο νησί, ήταν μοναδικά! Δεν σου κρύβω ότι τα νοσταλγώ. Αυτή την ανεμελιά και την αίσθηση ασφάλειας που σου παρείχε. Να τρέχεις και να παίζεις στα σοκάκια του νησιού όλη την ημέρα κάνοντας ένα διάλειμμα το μεσημέρι για φαγητό και να συνεχίζεις μέχρι το βράδυ που συνήθως σταματούσαμε το παιχνίδι γιατί όλο και κάποιο γλέντι θα είχε στηθεί σε κάποιο ταβερνάκι του νησιού. Πηγαίναμε στα ταβερνάκια για να χαζεύουμε εκείνους που χόρευαν! Η εικόνα όμως εκείνη που έχει μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη μου, είναι όταν πήγαινα με τον παππού μου να ταΐσουμε και να ποτίσουμε τα ζωντανά του. Κάθε διαδρομή, καβάλα στο γαϊδουράκι, συνοδευόταν πάντα από μια διαφορετική ιστορία της ζωή του..». Θυμάται ο Νικήτας.

Ο Νικήτας Πράσινος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά είχε καταγωγή από την Σχοινούσα. Ο πατέρας του Νικήτα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί. «Μεγάλωσα στη Γλυφάδα. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούσα να ζήσω σε περιοχή που βρίσκεται μακριά από τη θάλασσα…». Μας λέει ο Νικήτας και συνεχίζει να μιλάει για τη σχέση του με το «νησί του». «Η σχέση μου, με «το νησί μου», και το αποκαλώ νησί μου, γιατί έτσι το νιώθω, είναι ιδιαίτερη και μοναδική! Μπορεί να μην έχω μεγαλώσει στη Σχοινούσα, αλλά έχω περάσει παραπάνω από το μισό χρόνο της ζωής μου εκεί και όσο περνούν τα χρόνια, πιάνω τον εαυτό μου να θέλει να περνάει περισσότερο χρόνο στο νησί. Μεγάλη μου επιθυμία, είναι κάποια στιγμή να μείνω μόνιμα στο νησί μου, να μην το επισκέπτομαι μόνο για επαγγελματικό σκοπό, έτσι ώστε να μπορέσω να χαρώ την ηρεμία, την γαλήνη και τις ομορφιές του. Ευλογημένος τόπος».

Ο Νικήτας είναι ο ιδιοκτήτης του Theasis Luxury Suites. Το δημιούργημα του ολοκληρώθηκε το 2018 και αποτελεί το προσωπικό του στοίχημα, επειδή προσπάθησε να συνδυάσει την παράδοση με την πολυτέλεια. Τα κατάφερε; Είναι το επόμενο ερώτημα. Αυτό θα το δούμε μέσα από την ιστορία του… «Το πάθος μου για την φιλοξενία αλλά και η αγάπη για τον τόπο μου, με έκαναν να δημιουργήσω αυτό το ξενοδοχείο. Είναι μια «οικογενειακή υπόθεση» μιας και δραστηριοποιούμαστε πολλά χρόνια στον τομέα του τουρισμού. Έχοντας εξοικειωθεί με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των επισκεπτών γνωρίζοντας και τις επιθυμίες τους, ήταν ένα προσωπικό στοίχημα να εξελίξω και να υλοποιήσω όσα μετά από χρόνια προσωπικής εργασίας έχω συλλέξει. Ήταν κάτι που έλειπε από το νησί αλλά μου πήρε χρόνια μελέτης γιατί ήθελα να γίνει ακριβώς όπως το ονειρευόμουν. Υλοποίησα το όνειρο μου αυτό, το Theasis Luxury Suites, τον Αύγουστο του 2018. Πολυτελές αλλά και παραδοσιακό – ομολογώ ένα δύσκολο πάντρεμα – φιλόξενο αλλά παρόλα αυτά ένας χώρος ζεστός που θα σε κάνει να θέλεις να επιστρέψεις. Βασικός αυτοσκοπός φεύγοντας από την Σχοινούσα μας, να την έχουν ερωτευτεί και αγαπήσει όπως και εγώ ο ίδιος».

Και το όνομα αυτού «Θέασις». «Ένα ηλιόλουστο απόγευμα είχα καθίσει στην ξερολιθιά του κήπου, είχα πλάτη μου το κατάλυμα, ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο του ουρανού και τον καυτό ήλιο που λαμποκοπούσε πάνω στη θάλασσα. Προσπάθησα να βρω τη λέξη εκείνη που θα ερμηνεύει όλα αυτά τα υπέροχα συναισθήματα που μου δημιουργούσε το τοπίο που είχα μπροστά μου εκείνη τη στιγμή…Και το όνομα αυτού «ΘΕΑΣΙΣ». Διότι στη «Θέαση» του πανέμορφου τοπίου και του απέραντου γαλάζιου, ο επισκέπτης δημιουργεί στην ψυχή του συναισθήματα και υπέροχες αναμνήσεις».

 

Η θέα από το ξενοδοχείο “Θέασις”

 

Η  φιλοσοφία του Theasis Luxury Suites

«Κύριο μέλημά μου, να δημιουργήσω ένα παραδοσιακό και συνάμα σύγχρονο-ξεχωριστό κατάλυμα που να ικανοποιεί ακόμα και τον πλέον απαιτητικό ταξιδιώτη. Το στήσιμο του, από το πιο απλό έως το πιο πολύπλοκο, τα ανέλαβα ο ίδιος, χωρίς τη βοήθεια διακοσμητών και αρχιτεκτόνων. Ήθελα να βάλω το προσωπικό μου στυλ. Η αρχή η οποία βρίσκεται στον πυρήνα της φιλοσοφίας του «Theasis», είναι η αντιμετώπιση του κάθε επισκέπτη ως ένα αγαπημένο μέλος της οικογένειας που επιστρέφει σπίτι έπειτα από μακρά απουσία. Στο Theasis, οι αξίες της αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας διέπουν κάθε πλευρά των υπηρεσιών που προσφέρει, μετατρέποντας την διαμονή των επισκεπτών του σε μια ξεχωριστή εμπειρία διακοπών». Το πιο σημαντικό όμως για τον Νικήτα είναι η καθημερινή επικοινωνία με τους ανθρώπους που φιλοξενεί. «Θέλω ο κάθε επισκέπτης να νιώθει σαν το σπίτι του. Να με αποκαλεί με το μικρό μου όνομα. Να του μεταδώσω έναν ενθουσιασμό. Του προτείνω δραστηριότητες που θα έκανα κι εγώ ο ίδιος, απάνεμες παραλίες με βάση τον καιρό, του λύνω απορίες και βοηθάω όπου μπορώ, ακόμα και στο υπόλοιπο της εξερεύνησής του στις Κυκλάδες. Σε αυτή την «επαφή» βοηθάει και η Σχοινούσα καθώς δεν έχει ακόμα αποκτήσει ακραίο τουριστικό χαρακτήρα, και επισκεπτόμενος τη Σχοινούσα νιώθεις πραγματικά πώς εδώ έχεις ένα σπίτι μακριά από το σπίτι σου…».  Υποστηρίζει ο Νικήτας και συνεχίζει: «Το Theasis εδρεύει σε τοποθεσία εξέχουσας φυσικής ομορφιάς και δεσμεύεται να διαφυλάττει τον φυσικό αυτό πλούτο ενώ παράλληλα επιλέγει το ανθρώπινο δυναμικό του από την τοπική κοινωνία, επενδύοντας στην εξέλιξή τους και δημιουργώντας έτσι ένα πολύτιμο κεφάλαιο: εξειδικευμένους επαγγελματίες στον χώρο του τουρισμού».

 

 

Ο Νικήτας διαπιστώνει με χαρά ότι τα κατάφερε ως οικοδεσπότης. Γιατί το όραμα του βρίσκει ανταπόκριση από τον κόσμο, και μάλιστα το Theasis προσελκύει ανθρώπους όλων των ηλικιών. «Οι άνθρωποι που έρχονται έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Είναι αρκετά έως πολύ ταξιδεμένοι. Ξέρουν τι θέλουν, και το έχουν ψάξει αρκετά. Στην εποχή του Ίντερνετ και των social media μπορείς να βρεις όλες τις λεπτομέρειες για τις παροχές που θα συναντήσεις. Πολλούς τους ξενίζει η πολυτέλεια και οι επιλογές που έχω κάνει στο ξενοδοχείο, που ίσως να μην τις περιμένουν για ένα τόσο μικρό νησί.  Στην πορεία όμως της διαμονής τους φαίνεται να απολαμβάνουν αυτή την μικρή «πολυτέλεια». Ζουν στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας που κάνουν την διαμονή τους ξεχωριστή, όπως για παράδειγμα να ξεκινάς τη μέρα σου αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο από το μπαλκόνι σου, να χαλαρώνεις σε μια σεζλόνγκ απολαμβάνοντας το κυκλαδίτικο αεράκι και την ηρεμία της νύχτας κάτω από τον έναστρο ουρανό. Η προσωπική επαφή με τους ανθρώπους που φιλοξενώ μου δίνει τη δυνατότητα να αφουγκράζομαι τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους και χαίρομαι όταν βλέπω στο πρόσωπό τους ζωγραφισμένη την ικανοποίηση, την ευτυχία και την ευχαρίστηση. Γιατί δηλώνει ότι έχω πετύχει σαν οικοδεσπότης».

 

 

Το πρωινό του Theasis σερβίρεται στο εστιατόριο Μελτέμι, την οικογενειακή επιχείρηση της οικογένειας. «Ο λόγος που δεν δημιουργήθηκε χώρος εστίασης στο Theasis είναι η αποφυγή διατάραξης της κοινής ησυχίας των επισκεπτών του. Το εστιατόριο Μελτέμι στην Σχοινούσα, είναι ένας μικρός γαστρονομικός παράδεισος και ανήκει στην οικογένεια μου. Περιτριγυρισμένος από έναν όμορφο κήπο, γεμάτο ανθισμένα δέντρα και λουλούδια, αποτελεί μια όμορφη απόλαυση για όλη την οικογένεια, κάθε στιγμή της ημέρας. Στο εστιατόριο μας σερβίρονται παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, από ολόφρεσκα υλικά.  Τα περισσότερα προέρχονται απευθείας από τα χωράφια, τα κοπάδια και τα δίχτυα ψαρέματος της οικογένειάς μου. Στο Μελτέμι μπορείς να ξεκινήσεις την μέρα σου με ένα πλήρες πλούσιο πρωινό αγναντεύοντας την πιο διάσημη ανατολή του ηλίου από τη νήσο Κέρο και τη νήσο Αμοργό. Στον χώρο του Μελτεμιού παρέχεται και το πρωινό των επισκεπτών του Theasis. Ενώ το μεσημέρι και το βράδυ σερβίρονται πιάτα αυθεντικής νησιώτικης κουζίνας και αν είσαι αρκετά τυχερός, μπορεί και να βιώσεις την μοναδική εμπειρία ενός κυκλαδίτικου γλεντιού με συνοδεία,  το βιολί του πατέρα μου, Ηλία Πράσινου».

 

Ο Νικήτας στο οικογενειακό τους εστιατόριο, Μελτέμι

 

Η προετοιμασία των πιάτων, είναι οικογενειακή υπόθεση. «Το μαγείρεμα έχει αναλάβει η μητέρα μου, η Αναστασία Πράσινου και η αδερφή μου, Ευαγγελία Πράσινου, ενώ το ψήσιμο είναι δουλειά του πατέρα μου, Ηλία Πράσινου. Και αυτό που κάνει ξεχωριστό το Μελτέμι, είναι τα αγνά και ντόπια προϊόντα που χρησιμοποιούνται».

Πώς είναι ο χειμώνας στη Σχοινούσα; «Η αλήθεια είναι πως δεν έχω μείνει ποτέ χειμώνα στο νησί, πλην ορισμένων εξαιρέσεων που χρειάστηκε να πηγαινοέρχομαι Αθήνα – Σχοινούσα λόγο ανακαίνισης της οικογενειακής επιχείρησης. Και ποιο πρόσφατα για την επιτήρηση και ολοκλήρωση του Theasis. Ευελπιστώ όμως πολύ σύντομα να ζήσω την εμπειρία. Η θαλπωρή του τζακιού σε συνδυασμό με τον άνεμο να λυσσομανά και την φουρτουνιασμένη θάλασσα, όσο και να σου ακούγεται περίεργο, κατά έναν ανεξήγητο λόγο μου γαληνεύει την ψυχή και μου αποβάλλει κάθε σκέψη και προβληματισμό που πιθανόν να έχω. “Οι άνθρωποι, όταν είναι ευτυχισμένοι, δεν σκέφτονται αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι” – Άντον Τσέχωφ». Τελειώνει ο Νικήτας.

          https://www.theasisuites.gr/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin