Μλάντεν “For Tula”
Ο Μλάντεν Φούρτουλα, είναι ίσως ο καλύτερος τερματοφύλακας στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Για πολλά χρόνια όμως, οι δημοσιογράφοι, αλλά και οι φίλοι του «δικεφάλου» προφέρανε το όνομα του λάθος. Τον αποκαλούσαν Μπλάντεν Φορτούλα! Ενώ το κανονικό του όνομα, είναι Μλάντεν Φούρτουλα!
«Γιατί δεν λέγατε κάτι τόσα χρόνια;» τον ρώτησα όταν συναντηθήκαμε πριν από λίγες μέρες στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας γιορτής της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας. «Για δύο λόγους. Πρώτα έλεγα: «εντάξει αφού με μάθανε έτσι, άσε να με φωνάζουν έτσι». Ο δεύτερος λόγος, ήταν ότι όταν γνώρισα την γυναίκα μου την Ευστρατία, που είναι πολύ καλή γυναίκα, την φωνάζανε «Τούλα». Σκέφτηκα λοιπόν κι εγώ, αφού οι Έλληνες με φωνάζουν “For Tula” κάτι θα ξέρουν κι έτσι την παντρεύτηκα. Ήταν σημαδιακό. Αντί για Φούρτουλα με φωνάζανε Φορτούλα. Έτσι ήμουν για την Τούλα και παντρεύτηκα» λέει γελώντας.
Ο Μλάντεν γεννήθηκε το 1950 στο Σαράγιεβο. Ο παππούς του είχε πολεμήσει στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο εναντίον των Γερμανών σε μάχες στην περιοχή του Κιλκίς. Το 1974 ο ίδιος, μετεγγράφηκε από την Παρτιζάν στον Πανσερραϊκό και το 1975 φόρεσε την φανέλα του ΠΑΟΚ μέχρι το 1984. Επέστρεψε στην αγαπημένη του ομάδα, όταν στον πάγκο της κάθισε ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς και ο Μλάντεν ήταν ο πιο στενός του συνεργάτης. «Ο πρώτος που είπε το όνομα μου σωστά, ήταν ο Πετρουλάκης στον ραδιόφωνο και όλοι άρχισαν να τον κράζουν» θυμήθηκε ο βετεράνος τερματοφύλακας του δικεφάλου, ενώ καθώς μιλούσαμε στην παρέα (ήταν ήδη οι συνάδελφοι Ντίνος Καραμητρούσης και Μιχάλης Μελισσίδης) προστέθηκε και ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος. «Δύο κορυφαίοι τερματοφύλακες του ΠΑΟΚ συναντιούνται» είπε ο Μιχάλης Μελισσίδης, για να τον διακόψει ο Πουρλιοτόπουλος: «Θα σε διορθώσω Μιχάλη. Η συνάντηση του καλύτερου τερματοφύλακα που πέρασε από τον ΠΑΟΚ με έναν από τους τερματοφύλακες που πέρασαν από την ομάδα» είπε, για να παρέμβει ο Μλάντεν λέγοντας: «Εγώ προπονούσα τον Πουρλιτόπουλο. Πίστευα πολύ σε αυτόν. Κάποιοι με κράζανε αλλά εγώ τον πίστευα».
Μετά από αυτή την μικρή διακοπή για ποδοσφαιρικά θέματα, όσον αφορά τα ονόματα, ο Μλάντεν συνέχισε: «Και ξέρεις το όνομα μου στα Σέρβικα είναι πολύ όμορφο όνομα. Σημαίνει καινούργια μέρα, ή νεαρός. Είναι ένα πολύ όμορφο όνομα, αλλά το λέγανε λάθος. Ενώ λένε Μλαντένοβιτς, με Μλ. Όταν θέλουν να πουν Μλάντεν, οι περισσότεροι λένε Μπλάντεν. Με ΜΠ».
«Χρωστάς σαν Έλληνας».
Από την μια κουβέντα περνώντας στην άλλη, ο Μλάντεν Φούρτουλα, και τέως «Μπλάντεν For Tula». Θυμήθηκε δύο Σέρβικα γνωμικά που αφορούν την Ελλάδα. «Στην Γιουγκοσλαβία λέγαμε «όμορφη σαν Ελληνίδα» και «χρωστάς σαν Έλληνας». Το δεύτερο γνωμικό δεν ξέρω πως βγήκε. Αλλά το πρώτο ξέρω» είπε και συνέχισε: «Στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, οι Σέρβοι φαντάροι υπό την πίεση των Αυστρούγγρικών, γερμανικών και βουλγαρικών στρατευμάτων, υποχώρησαν μέσω Μαυροβουνίου στην Αλβανία και από εκεί με καράβια των συμμάχων από τον Αυλώνα, πέρασαν στην Κέρκυρα, την οποία ονομάζουν «νησί της σωτηρίας». Στην Αλβανία πέθαναν χιλιάδες Σέρβοι (κοντά στις 250 χιλιάδες σύμφωνα με την επίσημη αναφορά του Σερβικού υπουργείου εκείνης της εποχής). Οι Αλβανοί δεν τους φέρθηκαν καθόλου καλά. Δεν τους έδιναν ούτε νερό ούτε ψωμί. Μόνον στο Ελμπασάν τους φέρθηκαν καλά. Ούτε οι σύμμαχοι τους συμπεριφέρθηκαν καλά. Μόνον στην Κέρκυρα βρήκαν φροντίδα, αν και εκεί πέθαναν αρκετές χιλιάδες Σέρβοι στρατιώτες. Ένας Σέρβος στρατιώτης, έστειλε ένα γράμμα πίσω στην πατρίδα, το οποίο έφτασε βέβαια μετά από πολύ καιρό. Εκεί έγραφε: «Ο θεός να με συγχωρέσει. Οι άνθρωποι με περιποιήθηκαν και με βοήθησαν αλλά η ανθρώπινη πονηρή σκέψη, με κάνει να ονειρεύομαι τις Ελληνίδες. Δεν ξέρω αν φταίει το λάδι, ή το φως. Δεν μπορείς να φανταστείς αδελφέ τι σημαίνει το ωραία σαν Ελληνίδα». Από εκεί λοιπόν έμεινε το «ωραία σαν Ελληνίδα» που λέγαμε στην Γιουγκοσλαβία».
Καθόλου σχόλια
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.