Η Απείρανθος, το ορεινό χωριό της Νάξου με τα περισσότερα Μουσεία. Αρχαιολογικό, Γεωλογικό, Λαογραφικό και Εικαστικών Τεχνών.

Η Απείρανθος ξεχωρίζει για το κάλος του και την αρχιτεκτονική της. Με την είσοδο σας στο χωριό θα γοητευτείτε από την αρχοντιά του και την παραδοσιακή του ατμόσφαιρα. Αλλά κυρίως από τους όμορφους ανθρώπους του. Το χωριό έχει χαρακτηριστεί από το 1978 παραδοσιακός οικισμός. Είναι ανεπτυγμένο γύρω από δύο Πύργους του 17ου αιώνα, που ανήκαν άλλοτε σε Φράγκους μεγαλογαιοκτήμονες. Ο ένας εξ αυτών είναι ο πύργος του Ζευγώλη. Ο οικισμός διατηρεί μέχρι σήμερα την ενετική αρχιτεκτονική του. Με στενά μαρμάρινα καλντερίμια τα οποία διαθέτουν καμάρες. Το χωριό διαθέτει και αρκετές λιλιπούτειες πλατείες στις οποίες έχετε τη δυνατότητα για αμπελοφιλοσοφίες κάτω από τα πλατάνια. Το μαρμάρινο χωριό, όπως έχουν ονομάσει την Απείρανθο λόγο της έντονης αρχιτεκτονικής χρήσης του μαρμάρου σε όλο το χωριό, αποτελεί μία ευχάριστη έκπληξη για τον επισκέπτη. Το χωριό ζει στους δικούς του ρυθμούς και χωρίς να το καταλάβεις φθάνοντας σε αυτό γίνεσαι κομμάτι του.

 

 

 

Στον κεντρικό δρόμο του χωριού θα συναντήσετε την εκκλησία της παναγίας της Απειρανθίτισσας, που κτίστηκε τον 18ο αιώνα.

 

 

 

Η Απείρανθος ξεχωρίζει και για την τοπική της διάλεκτο. Αν και  το χωριό βρίσκεται στην Νάξο, τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων του χωριού, οι ίδιοι οι άνθρωποι του, έχουν όλα τα χαρακτηρίστηκα των Κρητικών.  Όσον αφορά την προέλευση των κατοίκων της Απειράνθου υπάρχουν πολλές εκδοχές. Λόγω της ομοιότητας πολιτισμού, διαλέκτου, ηθών και εθίμων, ικανότητας στην ποίηση και μουσική με την Κρήτη, πιθανολογείται πως μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της Απειράνθου κατάγεται από εκεί. Υπάρχει, όμως, και η εκδοχή όπως αυτή αναφέρεται το 1413 από τον περιηγητή Χριστόφορο Μπουοντελμόντι , πως οι κάτοικοι του χωριού κατάγονται από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Η πρώτη ιστορική αναφορά του χωριού έγινε το 1420, όταν ο Ιταλός περιηγητής Κριστόφορο Μπουοντελμόντι αναφέρει το χωριό της Απειράνθου στο βιβλίο του «Liber insularum archipelagi». Η ονομασία Απείρανθος θεωρείται νεότερη ονομασία του χωριού. Το όνομα δόθηκε λίγα χρόνια πριν την Επανάσταση του 1821. Το όνομα του χωριού προέρχεται εκ της Περίνθου της Κωνσταντινούπολης, από την οποία και κατάγονταν οι οικιστές του χωριού που κατέφυγαν εδώ προκειμένου ν’ αποφύγουν τις διώξεις των Τούρκων.

 

 

 

«Εδώ στα Απεράθου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μανώλης Γλέζος». Ο ήρωας της Αντίστασης κατά των Γερμανών,  και πολιτικός της Αριστεράς. Μα πάνω από όλα ευεργέτης του χωριού. Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε και κοινοτάρχης του χωριού του.  Και χάρη στις ιδέες του και την αγάπη του για το χωριό του, άφησε σε αυτό το αποτύπωμα του. Ο Μανώλης Γλέζος, ή αλλιώς Νώλης όπως θα τον αποκαλούν πάντα οι ντόπιοι, ήταν εκείνος που έθεσε τις βάσεις για την ανάδειξή της Απειράνθου ως τουριστικό προορισμό. Δικές του πρωτοβουλίες αποτελούν η Βιβλιοθήκη της Απειράνθου, ο Συνεταιρισμός Λαϊκής Τέχνης, το Γεωλογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών.

 

Συνέχεια…τα Μουσεία της Απειράνθου.

 

 

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin