Τα Μουσεία της Απεράθου, Νάξος

Το πρώτο Μουσείο που θα αντικρίσετε φθάνοντας στην Απείρανθο είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. «Το εισιτήριο κοστίζει 3 ευρώ», μας ενημερώνει άμεσα η ευγενική κυρία κάτοικος του χωριού, αλλά και ξεναγός μας στο Μουσείο. «Κι με αυτό το εισιτήριο μπορείτε να επισκεφτείτε και το Λαογραφικό αλλά και το Γεωλογικό Μουσείο». Μας λέει πολύ ευγενικά.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είναι ουσιαστικά μία αίθουσα. Περιλαμβάνει όμως θαλάσσιες ανεμώνες, κοχύλια, όστρακα, κοράλλια, σκελετούς θαλάσσιων θηλαστικών, καθώς και ταξινομημένα δείγματα αποξηραμένων φυτών της περιοχής. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν οι σκελετοί φάλαινας φυσητήρα, μεσογειακής φώκιας και δελφινιών.

 

 

 

 

 

 

Στο εσωτερικό του χωριού, το Πολιτιστικό Κέντρο Απεράθου φιλοξενεί το Γεωλογικό Μουσείο. Με 2.500 χιλιάδες εκθέματα. Ο επισκέπτης σε μία αίθουσα βλέπει συνοπτικά τη γεωλογική ιστορία της Νάξου αλλά και όλου του Αιγαίου. Το Γεωλογικό Μουσείο της Απειράνθου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία του είδους στην Ελλάδα. Και φυσικά το πέτρωμα που ξεχωρίζει στο μουσείο είναι η σμύριδα. Η σμύριδα είναι αναπόσπαστο  κομμάτι της ιστορίας των ορεινών χωριών. Και μέσα από το μουσείο θα περιηγηθείτε φωτογραφικά στα σμυριδωρυχεία. Η σμύριδα χρησιμοποιήθηκε από την Παλαιολιθική εποχή για την κατασκευή εργαλείων. Πήρε το όνομα «σμύρις» από την πόλη Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Μέχρι τον 19 αιώνα η σμύριδα κυριαρχούσε στην παγκόσμια αγορά λιπαντικών.

 

 

 

 

 

Τέλος, θα επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο Απεράθου που αναπαριστά το εσωτερικό ενός παλαιού χωριάτικου σπιτιού και το Εικαστικό Μουσείο Τεχνών όπου εκθέτουν τα έργα τους καλλιτέχνες της Απεράθου και της υπόλοιπης Ελλάδας. Σε αυτό θα δείτε και  έναν ιδιαίτερο πίνακα του ζωγράφου-σκιτσογράφου Νίκου Κάτσουρου, που απεικονίζει τους ανθρακωρύχους σμύριδας.

 

Λαογραφικό Μουσείο Απειράνθου, Νάξος

 

 

 


πίνακας του ζωγράφου-σκιτσογράφου Νίκου Κάτσουρου, που απεικονίζει τους ανθρακωρύχους σμύριδας

Καθόλου σχόλια

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Subscribe To Our Newsletter
    Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin
    Subscribe To Our Newsletter
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin