Δισπηλιό: Ενα Ταξίδι στον χωροχρόνο

Ταξιδέψτε με τα παιδιά σας και γνωρίστε μαζί τους τον προϊστορικό οικισμό στο Δισπηλιό, του νομού Καστοριάς. Ένα πιστό αντίγραφο του νεολιθικού χωριού ταξιδεύει  τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο και ζωντανεύει  μπροστά στα μάτια του, με τη βοήθεια πάντα του προσωπικού ξεναγού  του, η ιστορία του τόπου.

Ο προϊστορικός οικισμός που βρίσκεται 8 χιλιόμετρα έξω από την Καστοριά στη θέση «Νησί»που  ανακαλύφθηκε τυχαία το 1932 από τον Α. Κεραμόπουλο.Είναι ένας από τους αρχαιότερους λιμναίους οικισμούς που έχουν ανακαλυφθεί στην Ευρώπη. Τις καλύβες που έφτιαχναν, κυκλικές και ορθογώνιες, τις στήριζαν πάνω σε πασσαλόπηκτες πλατφόρμες. Ήταν ο σκελετός για να ανυψώσουν το επίπεδο των σπιτιών γιατί κάποια ήταν χτισμένα μέσα στη λίμνη και κάποια ανάλογα με την αυξομείωση της στάθμης του νερού άλλοτε βρισκόταν μέσα στη λίμνη και άλλοτε έξω από αυτή. Υπήρχαν και καλύβες που ήταν χτισμένες κοντά στη λίμνη. Υπολογίζεται ότι ζούσαν τρεις χιλιάδες άτομα. Έχοντας άψογη οργάνωση και πειθαρχία μάζευαν την τροφή τους, εξέτρεφαν κατοικίδια, ψάρευαν και κατασκεύαζαν εργαλεία και είδη καθημερινής χρήσης. Παράλληλα γνώριζαν μουσική και γραφή. Μια ξύλινη πινακίδα είναι ανάμεσα στα σημαντικά ευρήματα των ανασκαφών, φλογέρες από κόκαλα πουλιών, από τα παλαιότερα μουσικά όργανα που έχουν ανακαλυφθεί στην Ευρώπη και μια βάρκα από μονοκόμματο ξύλο.

Οι ανασκαφές του A. Κεραμόπουλου σταμάτησαν το 1940,  Το 1965 οι έρευνες συνεχίστηκαν, ενώ κατά τα έτη 1992-1994 οι ανασκαφές έφεραν στο φως εκτός από σκεύη και εργαλεία, τμήματα πασσάλων, καθώς επίσης οστά και καρπούς δέντρων.Από το 2000 στην περιοχή λειτουργεί υπαίθριο οικομουσείο και πωλητήριο με πανέμορφα χειροποίητα αναμνηστικά. Στο μουσείο που βρίσκεται μέσα στο χωριό Δισπηλιό θα δείτε τα αυθεντικά αντικείμενα που βρέθηκαν από τις ανασκαφές.

 • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24670 21910. Xειμερινό ωράριο: 9:00 έως 17:00. Καλοκαιρινό ωράριο 9:00 έως 14:00 και 17:00 έως 20:00. Στην τιμή του εισιτηρίου περιλαμβάνεται η ξενάγηση καθώς και η επίσκεψη στο μουσείο. Το μουσείο (Τηλ.: 24670 85332) λειτουργεί 8.30-14.30 εκτός Κυριακής και επίσημων αργιών.

P1014579 P1014577 P1014575 P1014600

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin