Καλά κρυμμένα …μυστικά της Β. Καρπάθου
Η αρχαία Βρουκούς των Δωριέων γνώρισε μεγάλη ακμή τον 4ο και 3ο αιώνα π.Χ. κατοικήθηκε από την Μινωική περίοδο. Οι Βρουκούντιοι παρέμειναν στην πόλη μέχρι τον 8ο αιώνα, οπότε και αναγκάστηκαν να φύγουν μακριά από τη θάλασσα λόγω των αραβικών επιδρομών. Έκτοτε η Βρουκούντα δεν κατοικήθηκε ξανά. Σήμερα μπορούμε να την επισκεφτούμε είτε με τα πόδια (από την Αυλώνα) είτε με καραβάκι. Από τις 27 έως τις 29 Αυγούστου η πανάρχαια λεωφόρος γεμίζει από προσκυνητές, που πηγαίνουν στον Αι – Γιάννη, στο πιο σημαντικό πανηγύρι της Ολύμπου, της Αυλώνας και του Διαφανιού. Στην άκρη του ακρωτηρίου σε μια αόρατη σπηλιά κατεβαίνοντας τα πέτρινα σκαλιά της, αντικρίζεις το ιερό της εκκλησίας. Από τη Βρουκούντα προέρχεται και η περίφημη επιγραφή γνωστή ως « Δωρικόν ψήφισμα Καρπάθου» που αναφέρεται στο γιατρό Μηνόκριτο Μητροδώρου, στον οποίο οι Βρουκούντιοι απένεμαν εξαιρετικές τιμές για τις ιατρικές του υπηρεσίες αφιλοκερδός για είκοσι και πλέον χρόνια. Σώζονται επίσης δεκάδες υπόσκαφοι τάφοι, ερείπια τειχών και οχυρώσεων.
Τα Παλάτια της Σαρίας (η αρχαία Νίσυρος)
Στη Νίσυρο (παλάτια) θα δείτε πως μετέβαλαν τα αρχαία παλάτια σε μικρά θολωτά σπίτια οι Σαρακηνοί πειρατές, θα περπατήσετε μέχρι την εκκλησία της Αγίας Σοφίας για να ανακαλύψετε μέλη του αρχαίου ναού του 5ο αιώνα και από εκεί να επισκεφτείτε το Άργος το αγροτικό χωριό, σ’ αυτό είχαν τα μητάτα τους που τα λένε στάβλους, τα αλώνια και τα ζώα τους οι κάτοικοι της Ολύμπου. Ο πέτρινος οικισμός εγκαταλείφθηκε το 1991 και αν είστε τυχεροί να συνομιλήσετε με τους ντόπιους που «καλπάζουν» χωρίς άλογο αλλά με ξύλο πάνω στο βουνό, επισκέπτονται κάθε χρόνο το καλοκαίρι τη Σαρία και μένουν στο Άργος μία εβδομάδα για να τακτοποιήσουν τα κτήματα τους και να περιποιηθούν τα γαιδουράκια τους. Στιγμές που ίσως δεν πρόκειται να ξαναζήσετε. Και αφού κολυμπήσετε στα κρυστάλλινα νερά της Σαρίας, τότε μόνο μπορείτε να πάρετε το δρόμο της επιστροφής. Στη Σαρία μπορείτε να επισκεφτείτε και την Αλιμούντα το λιμάνι όπου κρυβόντουσαν οι πειρατές, ο όρμος έχει πεντακάθαρα νερά για βουτιές. Και εδώ μπορείτε να φτάσετε με καικάκι.
Τρίστομο
Ο χρόνος μοιάζει να σταματάει σε αυτό το καλά κρυμμένο πέρασμα με τους δύο βράχους και τα τρία στόμια , από όπου πήρε το όνομά του το Τρίστομο.
Το Τρίστομο δεν είναι τουριστικός προορισμός και δεν έχει ρεύμα, αποτελεί το φυσικό λιμάνι της Βρουκούντας ενώ πολλοί υποθέτουν ότι στην περιοχή υπήρχε ιερό του Απόλλωνα και οι πειρατές κρύβονταν εδώ επιφέροντας σημαντικά πλήγματα στον τουρκοαιγυπτιακό στόλο. Ενώ οι Ιταλοί έφτιαξαν ναύσταθμο στην περιοχή, είναι το μεγάλο μακρόστενο κτίριο που ξεχωρίζει, ήταν στρατώνας ή αποθήκη. Δεν έχει μόνιμους κατοίκους αλλά όσοι έχουν περιουσίες το επισκέπτονται συχνά από το Διαφάνι. Στο Τρίστομο μπορείτε να φτάσετε είτε με τα πόδια είτε με καίκι από το Διαφάνι αν ο καιρός το επιτρέπει. Και αν σας αρέσει ο εναλλακτικός τουρισμός και η φύση τότε η Βίλα “Ηλιαχτίδα” στο Τρίστομο μπορεί να γίνει το καταφύγιο σας.