Δημοτικό Σχολείο Κάσπακα Λήμνου. Ένα φωτεινό παράδειγμα

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε και το Humanstories.gr παραμένει δίπλα στα σχολεία μας. Λίγο πριν τελειώσει η περσινή χρονιά είχαμε μια σύντομη συνομιλία με τον Παναγιώτη Καλαϊτζίδη. Ο Παναγιώτης είναι εκπαιδευτικός, και τον γνωρίσαμε καλύτερα όταν ήταν δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Τελένδου.  Ένα μικρό σχολείο της χώρας μας. Ο Παναγιώτης φέτος βρίσκεται στο Δημοτικό Σχολείο Κάσπακα, στο νησί της Λήμνου.  Εξέφρασε το ενδιαφέρον του, μετά από απαίτηση των μαθητών του να συμμετέχουν κι αυτοί σε μία δράση μας, «Κανένα μικρό σχολείο δεν είναι μόνο του» με την αποστολή καρτών και στο δικό τους σχολείο. Πώς λοιπόν να αρνηθείς στα παιδιά, όταν αυτά το επιθυμούν τόσο γλυκά και αυθόρμητα. Έτσι λοιπόν σας συστήνουμε το Δημοτικό Σχολείο Κάσπακα, στο νησί της Λήμνου.

 

 

Το χωριό

Ο Κάσπακας, είναι ένα χωριό πλούσιο σε  ιστορία. Το όνομα του το οφείλει στον βυζαντινό στρατηγό Κατάκαλο Κάσπακα. Το 11ο αιώνα, ο ναύαρχος Κάσπακας νίκησε τον στόλο των Σελτζούκων και κατασκεύασε τη μονή Κάσπακος στον Άθω. Με το πέρασμα των αιώνων, αναδείχθηκε ως χωριό με έντονη ιστορική και αρχαιολογική σημασία.

Η αγκυροβόληση του Άγγλου Hunt το 1801 ανέδειξε το μέρος , ενώ ο De Launay το 1898 ανακάλυψε τον μοναδικό καταρράκτη του νησιού στον Κάσπακα. Στις αρχές του 20ού αιώνα, εξελίχθηκε σε αυτόνομη κοινότητα. Σήμερα ο Κάσπακας, μαζί με τον Άγιο Ιωάννη, αποτελούν  δημοφιλή τουριστικό προορισμό, ενώ οι κάτοικοί τους ανέρχονται περίπου στους 1000. Η απόστασή του Κάσπακα από το κέντρο του νησιού, τη Μύρινα, είναι 6 χιλιόμετρα, και το κτήριο του Σχολείου είναι σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του χωριού.

 

 

Το Δημοτικό Σχολείο Κάσπακα

Η προφορική παράδοση αναφέρει ότι γύρω στο 1870 λειτούργησε σχολείο στο χωριό του Κάσπακα με 20 μαθητές. Όμως, ίσως υπήρχε από παλιότερα, διότι σε ένα αμετάφραστο οθωμανικό φιρμάνι σημειώνεται: «1269 Σχολή Κάσπακα», δηλαδή μεταξύ των ετών 1852 και 1853.

Το 1874 ήταν ένα από τα δώδεκα κοινοτικά σχολεία που ιδρύθηκαν στο νησί. Ήταν τριτάξιο ως το 1909 που προήχθη σε τετρατάξιο. Τότε μεταφέρθηκε σε νέο κτίριο, το οποίο κτίστηκε με εισφορές Αιγυπτιωτών με προεξάρχοντα τον Τριαντάφυλλο Στράφτη, ο οποίος το προικοδότησε με 10 λίρες ετησίως.

Το σημερινό κτίριο ξεκίνησε να χτίζεται το 1936, όμως το 1940 καταστράφηκε μεγάλο μέρος του σχολείου λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, η αγάπη για τη γνώση και η ανάγκη για εκπαίδευση δεν σταμάτησαν την κοινότητα του Κάσπακα. Μετά το 1950, ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια για την κατασκευή του σχολείου. Μια προσπάθεια που τελικά οδήγησε σε επιτυχία. Στις 17 Μαρτίου 1957 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του σχολείου, σηματοδοτώντας ένα νέο ξεκίνημα για την εκπαίδευση στον τόπο αυτό. Μέγας δωρητής του σχολείου, εκείνης της εποχής, υπήρξε ο κύριος Χαράλαμπος Παραθυράς.

 

 

Δημοτικό Σχολείο Κάσπακα 1959, Δάσκαλοι : Χρυσόστομος Παπαγγελής, Φραντζέσκα Αγαλιανού, Γιώργος Αγαλιανός. Φωτογραφίες αρχείου από την σελίδα του Σχολείου: https://blogs.sch.gr/dimkaspak/

 

 

 

Στα 1895-99 και 1904-11 περίπου δίδαξε στον Κάσπακα ο Λήμνιος λαογράφος Αγγελής Μιχέλης, σημαντική προσωπικότητα τις τότε εποχής. Άλλοι δάσκαλοι με μακροχρόνια θητεία στον Κάσπακα ήταν οι: Σταύρος Νικολαΐδης (1899-1908), Ουρανία Αστρίδου (1914-20), Ιούλιος Αγγελίδης (1920-25), Δέσποινα Τελίδου (1938-45), Χρυσόστομος Παπαγγελής (1933-66), Θεόδωρος Καραχάλιος (1958-75), Μαρία Παπαγγελή (1966-1971).

 

Γυμναστικές επιδείξεις στο Δημοτικό Σχολείο Κάσπακα τη δεκαετία του 1970. Φωτογραφίες αρχείου από την σελίδα του Σχολείου: https://blogs.sch.gr/dimkaspak/

 

 

Σήμερα, το σχολείο είναι τριθέσιο. «Έχουμε μια τάξη Α’ και Β’ Δημοτικού, μια τάξη Γ’ και  Δ’, και μια τάξη μόνο Ε’ Δημοτικού».  Μας λέει ο Παναγιώτης Καλαϊτζίδης Δάσκαλος της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κάσπακα. Το Δημοτικό Σχολείο είναι ένα φροντισμένο σχολείο. Οι κάτοικοι του νοιάζονται γι αυτό και φαίνεται. Μάλιστα διαθέτει εργαστήριο πληροφορικής για το μάθημα των νέων τεχνολογιών και σχολική βιβλιοθήκη, προσφέροντας έναν πολύτιμο εφόδιο για την μόρφωση των μαθητών και των μαθητριών του σχολείου.

Στον προαύλιο του σχολείου, οι μαθητές και οι μαθήτριες απολαμβάνουν τον εξωτερικό χώρο, καθώς υπάρχει ένα γήπεδο μπάσκετ με τάπητα. Ο χώρος έχει διακοσμηθεί με δέντρα, προσφέροντας μια αίσθηση δροσιάς και ηρεμίας.

«Σκοπός μας είναι να κρατήσουμε το σχολείο ζωντανό. Να έχει μαθητές. Γιατί είναι πολύ ωραίο κτήριο με πολλές υποδομές. Ειδικά από πέρσι που καταφέραμε να φτιάξουμε το εργαστήριο πληροφορικής.  Γενικά το σχολείο μας έχει τα πάντα. Είναι ολοήμερο και διαθέτει καλούς δασκάλους και δασκάλες». Μας λέει ο Παναγιώτης και συνεχίζει: « Προσπαθούμε με πολλές δράσεις να κάνουμε γνωστό το σχολείο μας.  Πολλά σχολεία υποβαθμίζονται. Μειώνονται δηλαδή οι τάξεις τους και αυτό  είναι κάτι που μας ανησυχεί. Προσπαθούμε λοιπόν να μη συμβεί και στο δικό μας σχολείο».

 

φωτογραφία: Παναγιώτη Καλαϊτζίδη

 

«Ο  προϊστάμενος  του σχολείου, ο Θοδωρής, έκανε αγώνα από την προηγούμενη σχολική χρονιά για να κρατήσει ζωντανό το σχολείο.  Μάλιστα κάναμε πολλές δράσεις ώστε να προσελκύσουμε και νέους μαθητές. Και το καταφέραμε. Είχαμε έτσι και νέες εγγραφές. Το σχολείο αποτελεί την ψυχή του χωριού. Αν υποβαθμιστεί, είναι πολύ πιθανό πολλοί κάτοικοι να πάνε τα παιδιά τους σε γειτονικά σχολεία. Δεν το θέλουμε αυτό. Θα παλέψουμε όσο είναι δυνατό να δημιουργήσουμε ένα μικρό σχολείο Πρότυπο. Προσπαθούμε όλοι μαζί σαν ομάδα και ζητάμε χορηγίες ώστε να γίνει ακόμη καλύτερο το σχολείο μας».  Μας λένε με καμάρι ο Θοδωρής, ο Παναγιώτης, η Χαρίκλεια και η Ελένη. Οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Κάσπακα.

 

«Επιδιώκουμε για τους μαθητές μας την επικοινωνία με άλλα μέρη. Να γνωρίσουμε πως είναι ένα πιο μεγάλο σχολείο με πολλούς μαθητές και να έχουμε μεταξύ μας αλληλεπίδραση».  Μας λένε με μία φωνή.

 

φωτογραφία: Παναγιώτη Καλαϊτζίδη

 


Ελάτε λοιπόν να γίνουμε μια μεγάλη παρέα μαζί τους…Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι με το Humanstories.gr για να μοιραστούμε εικόνες, σκέψεις, ιδέες και γειτονιές της Ελλάδας μας,  φέρνοντας πιο κοντά τα μικρά μας σχολεία. Τα μικρά πρότυπα της εκπαίδευσης μας…

 

Πηγή Ιστορικών Πληροφοριών: https://blogs.sch.gr/dimkaspak/

Ευχαριστούμε πολύ για το φωτογραφικό υλικό τον Παναγιώτη Καλαϊτζίδη

 

 

1 Σχόλιο

  • ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Μ. ΚΑΛΠΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ 15/10/2024 (12:47)

    Μπραβο σας. Ειναι σπουδαίο το εργο σας.
    Ειμαστε διπλα σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Subscribe To Our Newsletter
Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
No Thanks
Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Popup Plugin
Subscribe To Our Newsletter
No Thanks
Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Popup Plugin