24 Goat: Εν αρχή ην η Κατσίκα

Στις 24 κάποιου μήνα γεννήθηκε μία Κατσίκα, 24 Goat. «Η τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που κάνεις τους άλλους να δουν». Είχε πει ο Edgar Degas. Και πίσω από την τέχνη κρύβεται πάντα μια ιστορία. Άλλοτε ερωτική και άλλοτε νοσταλγική. Όπως τα νοσταλγικά θερινά σινεμά ή ο Ερμής του messenger της Ειρήνης Σοϊλέ . «Τα “θερινά τα σινεμά”, είναι ένα σχέδιο το οποίο συνδυάζει μια πολύ όμορφη καλοκαιρινή συνήθεια με ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια του Κηλαηδόνη. Αυτό το σχέδιο, τώρα που το σκέφτομαι, κρύβει αρκετή νοσταλγία… Πολύ αγαπημένο μου επίσης είναι ο “Ερμής” όπου στη σημερινή εποχή των social media, θα ήταν ο Θεός του Messenger και θα πέταγε από προφίλ σε προφίλ επιβεβαιώνοντας ότι το μήνυμα διαβάστηκε». Μας λέει η Ειρήνη στο Humanstories.gr. Τι, δεν την γνωρίζετε; Ελάτε να σας την συστήσουμε.

 Η Ειρήνη Σοϊλέ ζει στην Αθήνα όπου και εργάζεται ως Γραφίστρια. Σπούδασε στο τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων στη Σύρο. Από τη Σύρο συνέλεξε πολλές όμορφες αναμνήσεις. «Η σχολή είχε πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον και εννοείται ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε η Σύρος. Στο νησί πέρασα πολύ όμορφα φοιτητικά χρόνια, αλλά μιας και η ενασχόληση με τη χαρακτική ήρθε πολύ πιο μετά, κάποια στιγμή είχε έρθει η ώρα να επιστρέψω στην Αθήνα και να αποφασίσω το αντικείμενο με το οποίο ήθελα να ασχοληθώ. Οπότε, ξεκίνησα να εργάζομαι ως γραφίστρια που είναι και η βασική μου απασχόληση μέχρι σήμερα…»

 

Μες τα θερινά τα σινεμά…

 

Τι είναι η «τέχνη» για την Ειρήνη; Η τέχνη βρίσκεται παντού. «Ο όρος τέχνη είναι από τους πιο αμφιλεγόμενους ως προς τη χρήση του γιατί είναι δύσκολο να τον ορίσεις και γιατί ο καθένας μας αντιλαμβάνεται ως τέχνη διαφορετικά πράγματα. Έτσι κρατάω σκόπιμα μια απόσταση από αυτόν τον όρο και βλέπω αυτό που κάνω ως μια δραστηριότητα που με γεμίζει, με βοηθάει να εκφραστώ και αν είμαι τυχερή θα βρει και αποδέκτες. Προσωπικά, πιστεύω ότι τέχνη υπάρχει παντού γύρω μας. Στους δρόμους, μέσα στα σπίτια μας, στη μουσική που ακούμε, στα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά». Μας λέει η Ειρήνη η δημιουργός του 24 Goat. To 24 Goat ξεκίνησε πριν δύο χρόνια και προέκυψε από την ανάγκη της Ειρήνης να φτιάξει ένα δώρο γενεθλίων. «Γενικά, μου αρέσει το δώρο να έχει το κατιτίς παραπάνω, να είναι λίγο πιο προσωπικό. Ήταν λοιπόν “επιτακτική” ανάγκη να τυπώσω ένα t-shirt και η στάμπα να είναι μια κατσίκα. Έτσι μετά από αρκετό ψάξιμο, αποφάσισα να δοκιμάσω τη χαρακτική. Ε, μετά από αυτό κόλλησα, μου άρεσε τόσο πολύ και η διαδικασία αλλά και το αποτέλεσμα, και έτσι ξεκίνησα να φτιάχνω διάφορες στάμπες. Όμως μιας και ο σκοπός της χαρακτικής είναι η παραγωγή πολλαπλών αντιτύπων, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ένιωσα την ανάγκη να φτιάχνω περισσότερα αντίγραφα από το κάθε τι, κάνοντας την παραγωγή μου λίγο πιο μαζική. Και λέω λίγο, γιατί κατά τα άλλα πρόκειται για μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία που δεν σου επιτρέπει να έχεις μεγάλη παραγωγή».

 

 

Γιατί 24 Goat… «Γιατί από μια κατσίκα ξεκίνησαν όλα. Ψάχνοντας όνομα, ήθελα να βρω κάτι συμβολικό, να έχει μια ιστορία να πει, έστω και αν την ήξερα μόνο εγώ. Οπότε, αφού το πρώτο σχέδιο που χάραξα και τύπωσα ήταν μια κατσίκα και μιας και τα γενέθλια για τα οποία φτιάχτηκε το δώρο αυτό ήταν στις 24 κάποιου μήνα, θεώρησα ότι το όνομα αυτό είχε τον απαραίτητο συμβολισμό που χρειαζόμουν».

 

Το μπλουζάκι ήταν η αφορμή της δημιουργίας του 24 Goat αλλά η αρχή της «παραγωγής» έγινε με τις τσάντες. Οι οποίες είναι χειροποίητες και υπόθεση οικογενειακή.  «Ναι, όλα ξεκίνησαν από τις τσάντες, τις οποίες -διευκρίνιση- ράβει η μαμά μου με τα χεράκια της. Η μητέρα μου μπορεί να μην φαίνεται και να μην παίρνει τα credits που της αναλογούν, αλλά είναι πραγματικά μεγάλη βοήθεια και σημαντικό κομμάτι του 24 Goat». Μας λέει η Ειρήνη με και συνεχίζει: «Ξεκίνησαν λοιπόν όλα από τις τσάντες. Στη συνέχεια, αφότου είχε αρχίσει να υπάρχει ενδιαφέρον για τα σχέδια, με τη στήριξη και την παρότρυνση δύο πολύ αγαπημένων συνεργατών, του Γιάννη και της Κατερίνας, που έχουν το Flaneur Souvenirs and Supplies, ξεκίνησα να τυπώνω και μπλούζες. Οι μπλούζες δεν είναι δική μου παραγωγή, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει μαζικά, κυρίως λόγω του χρόνου που απαιτείται για να ραφτεί μια μπλούζα. Παρόλα αυτά, οι μπλούζες που χρησιμοποιώ έχουν επιλεγεί με μεγάλη προσοχή, με γνώμονα την ποιότητα αλλά και τις συνθήκες παραγωγής. Είναι από 100% οργανικό βαμβάκι, πιστοποιημένες από το Fair Wear Foundation και PETA-Approved Vegan».

 

 

Το πρώτο και το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδικασίας για την Ειρήνη είναι κάθε φορά το ίδιο. «Να αποφασίσει το τελικό σχέδιο». «Αυτό συμβαίνει γιατί ξεκινάω έχοντας μια γενική ιδέα για το τι θέλω να απεικονίσω αλλά στην συνέχεια το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι αυτό που φανταζόμουν. Κάποια σχέδια μπορεί να τα δουλεύω και μήνες μέχρι να καταλήξω στην εκδοχή που με ικανοποιεί. Από τη στιγμή που το σχέδιο ολοκληρωθεί, η διαδικασία είναι απλή. Πρώτα δημιουργείται το χαρακτικό, η σφραγίδα στην ουσία, χαράσσοντας το σχέδιο σε μια επιφάνεια λινόλεουμ. Και ανάλογα με την πολυπλοκότητα του σχεδίου αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει από μία μέχρι δύο ημέρες. Όταν το χαρακτικό έχει ολοκληρωθεί τότε μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία του τυπώματος».

 

 

Πηγή έμπνευσης της Ειρήνης; «Μπορεί να είναι κάτι που αγαπώ πολύ, μια όμορφη ανάμνηση, μια συνήθεια, ένα τυχαίο γεγονός. Μπορεί να είναι όμως και ένα τραγούδι ή ένα φαγητό…»«Όποιος επιλέγει κάποιο σχέδιο μου είναι συνήθως για δύο λόγους. Γιατί του άρεσε αλλά και γιατί βρήκε σε αυτό ένα κοινό σημείο αναφοράς. Το “καρπουζάκι” είναι με διαφορά το πιο δημοφιλές, ειδικά όσο πλησιάζει το καλοκαίρι και γενικά τα καλοκαιρινά σχέδια είναι και τα πιο αγαπητά. Ίσως γιατί το καλοκαίρι το έχουμε στο μυαλό μας σαν κάτι πολύ όμορφο, ξέγνοιαστο και ανέμελο…»

 

 

Το 24 Goat ξεκίνησε για την Ειρήνη σαν χόμπι. Είναι γι αυτήν η προσωπική της διέξοδος από την καθημερινότητα. Το προσωπικό της ταξίδι. Κάθε εικόνα της μια ιστορία. Οπότε σε αυτό το ταξίδι, της αρέσει να πηγαίνει σιγά σιγά με τον δικό της ρυθμό. «Τα επόμενα βήματα προκύπτουν κάθε φορά σιγά σιγά, συνήθως από τη δική μου ανάγκη για εξέλιξη και δημιουργία». Τελειώνει η Ειρήνη.


Τη δουλειά της μπορείτε να τη βρείτε στο etsy (https://www.etsy.com/shop/24Goat) και στο instagram (@_24goat)

Η κεντρική εικόνα είναι του φωτογράφου Γιώργου Αδάμου

 

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin