Συνοδοιπόροι στο όραμα

«Το σχολείο θα έπρεπε να είναι το ωραιότερο μέρος σε κάθε πόλη και χωριό. Τόσο ωραίο που η τιμωρία για τα απείθαρχα παιδιά θα έπρεπε να είναι ο αποκλεισμός τους από το σχολείο την επόμενη μέρα!».  Όσκαρ Ουάιλντ

Αυτό δεν ήταν το όραμα μόνο του Όσκαρ Ουάιλντ, αλλά και το όραμα του Συλλόγου  διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Τήλου. Οι εκπαιδευτικοί της Τήλου, έκλεισαν για λίγο τα μάτια κι ονειρεύτηκαν το σχολείο που θα ήθελαν για τους μικρούς μαθητές τους. Έπειτα άνοιξαν τα μάτια και ανέλαβαν δράση.  Επιθυμούν την αναδιαμόρφωση της σχολικής αυλής, όπως και την  ανάπλαση/ανάδειξη των ζωτικών χώρων του σχολείου. «Σκοπός μας είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου και τα παιδιά μας να ερωτευτούν το σχολείο τους! Η δράση αυτή ξεκίνησε το σχολικό έτος 2021-2022 με την ολοκλήρωση των επιδαπέδιων παιχνιδιών, συνεχίστηκε την περσινή χρονιά με συγκεκριμένο στόχο την αναδιαμόρφωση ενός συγκεκριμένου μη λειτουργικού χώρου στην αυλή μας (εκεί που ήταν η παιδική χαρά δίπλα από την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) μετατρέποντας τον σε χώρο αναψυχής και δημιουργικής απασχόλησης ζητώντας από τον Δήμο Τήλου, για αρχή, την απομάκρυνση του σύνθετου οργάνου της παιδικής χαράς, τον οποίο ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία. Φέτος, λοιπόν, σας ενημερώνουμε πως στόχος μας είναι ο χώρος αυτός να γεμίσει με τραπεζοκαθίσματα ώστε οι μαθητές μας να τρώνε με ησυχία το κολατσιό τους αλλά και να έχουν τον απαραίτητο χώρο για να παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια, να ζωγραφίζουν, να διαβάζουν βιβλία και γενικότερα, να απασχολούνται όπως αλλιώς επιθυμούν σε αυτόν τον χώρο την ώρα του διαλείμματος». Μας λένε με ενθουσιασμό για το όραμα τους ο Σύλλογος Διδασκόντων.

 

Η Τήλος είναι ένα νησί με ανθρώπους που νοιάζονται και που επιθυμούν να αλλάξουν την καθημερινότητα τους,  βελτιώνοντας τις συνθήκες. Αναδείχθηκε το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας, είναι το πρώτο νησί σε όλο τον κόσμο με μηδενικά απόβλητα.  Σκοπός τους, είναι να δημιουργήσουν ένα νησί πρότυπο για τα παιδιά τους. Η Τήλος έχει ένα Δημοτικό Σχολείο, και ο Σύλλογος Διδασκόντων θεωρεί ότι μπορούν να μετατρέψουν το σχολείο τους σε ένα σχολείο πρότυπο. Με όλες τις ανέσεις για τα παιδιά που ήδη φοιτούν αλλά και γι  αυτά που θα φοιτήσουν στο μέλλον. «Θέλουμε να δώσουμε ζωή στο σχολείο μας. Μεταξύ άλλων, το φανταζόμαστε γεμάτο χρώμα, με ζωγραφιές στους τοίχους εξωτερικά αλλά και εσωτερικά, μέσα στις τάξεις και τους διαδρόμους κίνησης. Φανταζόμαστε το σχολείο μας να έχει μεγάφωνα, από όπου θα παίζει μουσική για τα παιδιά μας πλημμυρίζοντας με νότες και χορό όλο το προαύλιο! Μάλιστα, επιθυμούμε με τα μεγάφωνα , όταν έρχεται η ώρα να χτυπήσει το κουδούνι για διάλειμμα, να ανταλλάξουμε τον καθιερωμένο ήχο του κουδουνιού με μουσικές και μελωδίες χρησιμοποιώντας την εφαρμογή που έχει φτιάξει ο εκπαιδευτικός Θεοδόσιος Μαλώτρας, ο κύριος Σάκης δηλαδή! Μάλιστα, στο παρελθόν το είχαμε χρησιμοποιήσει μέσα στις τάξεις μας και οι μαθητές μας  και οι μαθήτριές μας το είχαν λατρέψει! Φανταζόμαστε τις αίθουσες που στεγάζονται οι τάξεις μας με όμορφες, ζεστές γωνιές. Φανταζόμαστε τα παιδιά να περνούν με γέλια και χαρές το διάλειμμά τους στον χώρο αναψυχής μας τρώγοντας, παίζοντας και ζωγραφίζοντας. Επίσης, θα μπορούσαμε να έχουμε στους  διαδρόμους του σχολείου μας πόσιμο νερό, ώστε τα παιδιά μας να μην ξεμένουν από νεράκι, κάτι που γίνεται πολύ, πολύ συχνά. Είναι εξαντλητικά τα διαλείμματα και η γυμναστική, καταλαβαίνετε!»

 

 


Για να  υλοποιηθεί το σχέδιο δράσης των Διδασκόντων, χρειάζεται εκτός από τη  συνεργασία του σχολείου  με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, τον Δήμο Τήλου και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, και την αρωγή βοήθειας από οποιονδήποτε μπορεί να συνεισφέρει στο όραμά τους. Εάν λοιπόν έχετε διασυνδέσεις με ανθρώπους/ομάδες/φορείς που μπορούν να βοηθήσουν το όραμά μιας κοινότητας να γίνει πραγματικότητα, θα ήταν παραπάνω από ευτυχείς.

 

Λίστα με κάποιες από τις ανάγκες του Σχολείου:  

3 χαλιά για να κάθονται τα παιδιά (μέσα στις αίθουσες)150 x 300

Μαξιλάρια-Πουφ για κάθε τάξη (3 τάξεις).

Πλαστικά χρώματα για βάψιμο τοίχου(βασικά χρώματα + μαύρο+ λευκό) Πινέλα για βάψιμο τοίχων (για να ζωγραφίσουμε τους τοίχους).

Εγκατάσταση μεγαφώνων.

Παιδικά παγκάκια.

Λάντζα νερού επιδαπέδια με φίλτρο νερού.

Κρεμάστρες για τα μπουφάν για δύο αίθουσες.


 

Οποιαδήποτε προσφορά, εκτός των αναγκών που σας κοινοποιήσαμε, είναι 100% ευπρόσδεκτη.  Όποιος/α επιθυμεί μπορεί να επικοινωνήσει απευθείας με τον Σύλλογο Διδασκόντων Δημοτικού Σχολείου Τήλου:  mail@dim-tilou.dod.sch.gr, 22460 44201-22463 60615.

 

Φέτος,  ας γίνουμε όλοι συνοδοιπόροι στο ταξίδι της γνώσης. Μπορούμε να γίνουμε πρότυπα για τα παιδιά μας. Και να αναδείξουμε όλοι μαζί τα μικρά μας σχολεία… Οδηγοί μας; Οι ίδιοι οι Εκπαιδευτικοί…

 

 

 

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin