Σπείρες, Ηρακλειά: Εκεί που ο χρόνος σταματά!

Η Ηρακλειά είναι το δυτικότερο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. Βρίσκεται στα νότια της Νάξου κι απέχει 18 ναυτικά μίλια από τη Χώρα. Όταν ο «Σκοπελίτης» προσεγγίζει το μικρό λιμανάκι του νησιού σε καταβάλει αυτή η περίεργη αγαλλίαση. Το τοπίο, η απλότητα των ψαράδων, σου μεταδίδει συναισθήματα χωρίς να το καταλάβεις. Μπορεί να πέρασαν χρόνια πολλά από εκείνο το πέρασμα μας από το νησί της Ηρακλειάς, αλλά την ηρεμία αυτή όσα χρόνια κι αν περάσουν την αναπολείς. Αυτό ίσως το συναίσθημα να οδήγησε την Αλεξάνδρα Πέτκου και τη μητέρα της, να δημιουργήσουν τις «Σπείρες», στο μικρό αυτό παράδεισο.

Η Ηρακλειά είναι ένας επίγειος Παράδεισος και προσφέρει τη δυνατότητα στους κατοίκους της να γευτούν μια διαφορετική και μοναδική ποιότητα ζωής.

Η Αλεξάνδρα Πέτκου, δεν είχε καταγωγή από το νησί αλλά από τη Θεσσαλονίκη. Οι συχνές ταξιδιωτικές τους αποδράσεις στην Ηρακλειά αλλά κυρίως το  συναίσθημα κι η ενέργεια που σου δίνει απλόχερα το νησί ήταν και οι λόγοι που τους ένωσαν περισσότερο με αυτό. «Στην Ηρακλειά ερχόμασταν για αρκετά χρόνια, προτού αποφασίσουμε να κάνουμε τις «Σπείρες». Αγαπήσαμε αυτό τον τόπο και δεθήκαμε με τα χρόνια. Οι διακοπές που προσφέρει η Ηρακλειά είναι ακριβώς αυτό που είχαμε ανάγκη. Ηρεμία, ησυχία, φυσική ομορφιά, ωραίες θάλασσες. Με λίγα λόγια διακοπές σε έναν τόπο που ο χρόνος μοιάζει να σταματά», επισήμανε…

Οι «Σπείρες» έχουν οκτώ δίκλινα δωμάτια και δύο σουίτες κι είναι ευπρόσδεκτοι σε αυτές κι οι τετράποδοι φίλοι σας. Η ονομασία Σπείρες δεν έγινε τυχαία. Η μακραίωνη ιστορία αυτού του μικρού νησιού καθρεφτίζεται στο σήμερα. Ο τίτλος αποδίδεται στις σπειροειδείς βραχογραφίες που υπάρχουν σήμερα στο νησί και χρονολογούνται από την περίοδο της Πρώιμης Χαλκοκρατίας (3η χιλιετία π.Χ.). Tις επίκρουστες σπείρες της Ηρακλειάς, όπως ονομάστηκαν λόγω του τρόπου κατασκευής τους, μπορεί να τις συναντήσει κάποιος χαραγμένες σε πέτρες και βράχους διάσπαρτες βορείως του Αγίου Αθανασίου, στον Άγιο Μάμα, στο χωριό Παναγιά και στην πλαγιά της Βορεινής Σπηλιάς. Από το 1998 έως και σήμερα έχουν εντοπισθεί στο νησί 23 βραχογραφίες με σπείρες και ομόκεντρους κύκλους. Πολλές ήταν αυτές που στο πέρασμα του χρόνου καταστράφηκαν, επειδή παλαιότερα πίστευαν ότι κάτω από τις πλάκες και τους βράχους με σπείρες υπήρχαν κρυμμένοι θησαυροί των πειρατών, χωρίς όμως να έχουν γίνει από πειρατές, καθώς είναι σύμβολα της Πρώιμης εποχής του Χαλκού. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για τον συμβολισμό της σπείρας. Κάποιοι διακρίνουν σε αυτές αστρολογικές γνώσεις, κινήσεις του ήλιου και της σελήνης, ενώ ορισμένοι ερευνητές ισχυρίζονται πως πρόκειται για οδόσημα, θέσεις με πηγές ή συμβολισμούς φιδιών για καλοτυχία. Στην Ηρακλειά, οι σπείρες «βλέπουν» στην Ανατολή και πιθανόν σηματοδοτούν θέσεις Νεκροταφείων, αφού σε δύο περιπτώσεις διαπιστώθηκε η ύπαρξη τάφων σε κοντινή απόσταση από αυτές.

Η Αλεξάνδρα Πέτκου μάς εξηγεί από που πήραν το όνομά τους οι «Σπείρες»…

«Ονομάσαμε το μικρό μας ξενοδοχείο «Σπείρες», διότι σεβόμαστε την ιστορία τους και θέλουμε να τη διατηρήσουμε ανέπαφη», μας λέει με καμάρι η Αλεξάνδρα, στο HumanStories και συνεχίζει. «Οι «Σπείρες» φτιάχτηκαν με μεράκι και με το προσωπικό γούστο της μητέρας μου, η οποία διακόσμησε όλο το ξενοδοχείο. Μάλιστα σε αυτό υπάρχουν εικαστικές παρεμβάσεις από τον καλλιτέχνη, Γιώργο Πολύμερο. Δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο σκεπτικό πέραν του ότι θέλαμε το τελικό αποτέλεσμα αισθητικά να εναρμονίζεται απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον. Και φυσικά πάντα ενεργούμε, έχοντας στο μυαλό μας τι θα θέλαμε εμείς ως πελάτες να συναντήσουμε εάν πηγαίναμε διακοπές σε κάποιο ξενοδοχείο…».

Η καλή μέρα στην Ηρακλειά ξεκινάει με καλή διάθεση και με ένα πλούσιο πρωινό. «Δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο από αυτό που θα θέλαμε κι εμείς. Ένα πλήρες, υγιεινό σπιτικό πρωινό. Για εμάς το πρωινό είναι μια τελετουργία και η προετοιμασία του χαρά μας. Στην φιλοσοφία μας είναι να δίνουμε βάση στην ποιότητα… Έτσι το πρωινό μας αποτελείται από σπιτικές γεύσεις και επιλεγμένα προϊόντα. Σπιτικές μαρμελάδες, θυμαρίσιο μέλι, γλυκά του κουταλιού, κέικ, αλλαντικά και ντόπια τυριά, χειροποίητα παξιμάδια, ζεστό ψωμί, φρέσκα  φρούτα και λαχανικά εποχής… Εναλλακτικά βέβαια στο κατάλογό μας υπάρχει μια ποικιλία πρωινών ανάλογα με τις διατροφικές  συνήθειες του καθενός».

«Για εμάς το πρωινό είναι μια τελετουργία και η προετοιμασία του χαρά μας», επισημαίνει η Αλεξάνδρα με υπερηφάνεια.

Κι η μέρα κλείνει στη βεράντα με καλό κρασί και θέα τη θάλασσα.« Η αγάπη μας για το κρασί και ό,τι το συνοδεύει. Ωραίες γεύσεις και καλή παρέα, ήταν αυτό που μας οδήγησε στην δημιουργία ενός winebar στο χώρο του ξενοδοχείου, με μια πλούσια συλλογή ποιοτικών κρασιών από μικρούς οινοπαραγωγούς με ποικιλίες απ’ όλη την Ελλάδα. Χαρίζοντας έτσι στους επισκέπτες μας μοναδικές οίνογαστρονομικές στιγμές απόλαυσης στις διακοπές τους με θέα το Αιγαίο».

«Ο κόσμος θέλει ποιότητα. Διαπροσωπική επαφή κι επικοινωνία. Δεν θέλει απλώς να καταναλώσει και να φύγει. Θέλει ποιότητα σε όλα. Στον ύπνο του, στο φαγητό του, στο ποτό του και φυσικά στην επικοινωνία. Εμείς είμαστε εδώ και προσπαθούμε γι’ αυτό. Και φυσικά ακούμε όλα τα σχόλια. Χαιρόμαστε με τα θετικά και γινόμαστε καλύτεροι με τα αρνητικά. Στόχος μας είναι ο πελάτης να νιώσει σαν το σπίτι του».

Η Αλεξάνδρα και η μητέρα της έχουν μοιράσει τη ζωή τους. Στην Ηρακλειά ζουν έξι μήνες το χρόνο και το υπόλοιπο διάστημα στην Αθήνα. «Η Ηρακλειά είναι ένα μικρό νησί που όπως πολλά μικρά μέρη στην Ελλάδα το χειμώνα ζουν και αναπνέουν «εξαιτίας» λίγων ανθρώπων. Κυρίως νέων που μείνανε στον τόπο τους για να του δώσουν ζωή. Το χειμώνα είναι δύσκολο να έχει τουρισμό η Ηρακλειά. Είναι όμως ένας τόπος που έχει να προσφέρει πολλά και θα μπορούσε να έχει τουρισμό από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο. Έχει πολλές φυσικές ομορφιές και χαρτογραφημένα μονοπάτια τα οποία είναι ιδανικά για πεζοπορία και πολλοί ξένοι τουρίστες έρχονται οργανωμένα στο νησί για πεζοπορία. Υπάρχουν όμως και πολλά που θα μπορούσαν να γίνουν ώστε να αναπτυχθεί το νησί. Ένα από αυτά είναι να ανοιχτεί ο δρόμος για το σπήλαιο της Ηρακλειάς, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα των Κυκλάδων…».

Φωτογραφίες από τους εσωτερικούς χώρους από τις Σπείρες».

http://www.speires.gr/

https://www.facebook.com/speireshotel/

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin