Σκηνικά που άντεξαν στο χρόνο…

Ο οικισμός της Αυλώνας (Κάρπαθος) βρίσκεται βόρεια της Ολύμπου. Από ψηλά αντικρίζεις το οροπέδιο χωρισμένο σε μικρά τετράγωνα κτήματα και αμπέλια. Λες και έχει στηθεί ένα ολόκληρο σκηνικό ξεχασμένο από το χρόνο, η Αυλώνα αποτελεί μια εμπειρία Ζώης που οι περισσότεροι θα θέλαμε να αγγίξουμε.

Ήταν το κέντρο της αγροτικής ζωής της περιοχής, όπου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το σύνολο του πληθυσμού της Ολύμπου εγκαθίστατο εκεί για να καλλιεργήσει τη γη. Υπάρχουν πάνω από διακόσιες αγροικίες ή στάβλοι όπως λέγονται από τους ντόπιους, όπου η κάθε μία εκτός από το αλώνι της, είχε και τις απαραίτητες κτιριακές εγκαταστάσεις διαρρυθμισμένες με τέτοιο τρόπο ώστε το κτίσμα να εξυπηρετεί ως αποθηκευτικός χώρος της σοδιάς και των γεωργικών εργαλείων, αλλά και ως χώρος διαμονής της οικογένειας.

Μπορείτε να καθίσετε στο γραφικό καφενείο του Λέντάκη να απολαύσετε το φαγητό ή ακόμη και μία καρπιότικη λεμονάδα και αν είστε τυχεροί μπορεί να δείτε γυναίκες τις Ολύμπου να θερίζουν με το δρεπάνι. Δεν είναι τυχαίο ότι από εδώ ξεκινάνε οι σημαντικότερες περιπατητικές διαδρομές που έχουμε στα Δωδεκάνησα, προς στη Βρουκούντα και στο Τρίστομο.

 

 

καρπαθος-πεν-1-6-2011-515

1 Σχόλιο

  • Νίκος Οικ. 12/08/2016 (01:11)

    Δεκαετία ’60. Κοιμόμασταν και αισθανόμασταν τα χνώτα των ζώων στο πρόσωπό μας!!! Διαβάζαμε με την βοήθεια της δάδας… Κάθε πρωί Όλυμπο στο σχολείο και το μεσημέρι επιστροφή! Ένας ύμνος στους προγόνους μας!!!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Subscribe To Our Newsletter
Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
No Thanks
Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Popup Plugin
Subscribe To Our Newsletter
No Thanks
Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Popup Plugin