«Η Αγάπη για την παράδοση του τόπου που χάνεται»

Η Ροδόπη Τραχανά είναι υπεύθυνη των εκδόσεων «Κόχυλας» κι ενεργός πολίτης στην Σκύρο, όπου ζει και εργάζεται. Αποτελεί έναν μικρό ήρωα, που προσπαθεί σιγά σιγά και ταπεινά να αναδείξει όσο μπορεί την παράδοση του μικρού νησιού της.

Αν λοιπόν επισκεφτείτε την όμορφη Σκύρο, σίγουρα θα κοντοσταθείτε στο μικρό γραφικό μαγαζάκι της και θα ξεφυλλίσετε, είτε από περιέργεια, είτε γιατί σας κίνησε το ενδιαφέρον η παραδοσιακή εικονογράφηση, τα μικρά βιβλιαράκια, έργα τέχνης… με τα παραδοσιακά παραμύθια της Σκύρου… Η «Αγάπη για την παράδοση του τόπου που χάνεται», όπως μας είπε η Ροδόπη στο HumanStories, ήταν η αφορμή που την οδήγησε στην επανέκδοση δύο βιβλίων της Νίκης Πέρδικα: «η Σκύρος». Τα βιβλία είχαν εκδοθεί στην Αθήνα το 1943. Η Πέρδικα είχε καταγράψει τότε τον τρόπο ζωής της Σκύρου μέσα από τα παραμύθια των Γιαγιάδων. «Η τοπική όμως διάλεκτος , η εξέλιξη αλλά και οι αλλαγές στην καθημερινότητα μας , μας έκαναν να ξεχάσουμε αυτές τις ιστορίες. Ιστορίες, που λίγες γιαγιάδες γνώριζαν», όπως επισημαίνει η Ροδόπη και συνεχίζει:

 

BILD9984

 

«Η Σκύρος ήταν νησί που βασιζόταν στην Κτηνοτροφία. Όλη η οικογένεια εργαζόταν την μέρα στην εξοχή. Ήταν καταπονημένοι άνθρωποι. Μόνο οι προύχοντες είχαν την δυνατότητα να διατηρήσουν την παράδοση γιατί οι γυναίκες έμεναν στο σπίτι. Μάλιστα κάποια στιγμή, ο φωτογράφος της Σκύρου Γιάννης Βεναρδής μου είχε πει μια ιστορία. Τον Oκτώβριο-Nοέµβριο του 1918 η ισπανική γρίπη νέκρωσε τη Σκύρο. Ο κόσμος πέθαινε χωρίς γιατρούς , φάρμακα και φροντίδα. Και επειδή δεν είχαν φέρετρα να θάψουν τους νεκρούς έβγαζαν τις πόρτες των σπιτιών και τις μετέτρεπαν σε φέρετρα. Τότε λοιπόν και πριν χτυπήσει η γρίπη τη Σκύρο υπήρχε ένα ζευγάρι πολύ ερωτευμένο, ο νέος έφυγε για ένα διάστημα κι όταν επέστρεψε στο νησί, η καλή του είχε πεθάνει από την γρίπη. Το παλακάρι ξέθαψε την καλή του για να την φιλήσει για τελευταία φορά…».

Σήμερα η Ροδόπη κατάφερε να καταγράψει και να εκδώσει με πολλές δυσκολίες και πολύ προσωπική εργασία εννέα συνολικά παραμύθια. Μάλιστα δύο από αυτά θα μεταφραστούν στα γαλλικά. Αυτό που εισπράττει από τον κόσμο είναι χαρά και ενθουσιασμός. Άλλωστε τα παραμυθάκια της αποτελούν τα πιο αντιπροσωπευτικά αναμνηστικά  από το νησί της Σκύρου…

Κάποια από παραμύθια παρουσιάστηκαν από την Αφηγήτρια Νίκη Κάπαρη στην 2η Γιορτή Σκυριανού Άλογου στο Κτήμα Μουριές, με σκοπό την διάδοση και διάσωση τους…

Καθόλου σχόλια

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Subscribe To Our Newsletter
    Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin
    Subscribe To Our Newsletter
    No Thanks
    Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
    Don't miss out. Subscribe today.
    ×
    ×
    WordPress Popup Plugin