Philotimo – The Greek Secret…

Η ελιά θα είναι πάντα εδώ….Όσο βαθιά κι αν κοιτάξουμε, θα δούμε ότι η ελιά κυριαρχεί στη διατροφή μας. Συμβολίζει τη δόξα, την ειρήνη, την αγνότητα. Έτυχε να ευδοκιμεί στον τόπο μας και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι. Να την τιμούμε και να τη σεβόμαστε. O Ελύτης είπε κάποτε: “Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι….Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Η Αναστασία Ραΐση-Λεβεντογιάννη κατάγεται από το Ναύπλιο, όπου εκεί  η οικογένεια της  έχει ελαιώνες. Τον τελευταίο χρόνο ζει στην Αγγλία. Η αγάπη της για το ιερό δέντρο της Ελλάδας, οι ιστορίες της γιαγιάς αλλά και τα σοφά λόγια του παππού έγιναν « η προίκα» της στη νέα πατρίδα.   Πήρε Το ελληνικό μυστικό-το ελαιόλαδο,  το ονόμασε «Philotimo- the Greek secret». Μια ελληνική λέξη που από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων παραμένει αμετάφραστη. Αγνή, όπως και η ελιά… και το έκανε διάσημο στη Βρετανία.

«Το λάδι το είχαμε αποκλειστικά για δική μας χρήση. Πρώτη χρονιά τυποποιήσαμε. Η ιδέα γεννήθηκε στην Αγγλία όπου ζω μόνιμα τον τελευταίο χρόνο, βλέποντας πως στην αγορά υπάρχει έλλειψη καλού ποιοτικά ελαιόλαδου», λέει η Αναστασία και  συνεχίζει:   «Πήραμε την εμπειρία του παππού…το  φιλότιμό του, απέναντι σε αυτό το ιερό δέντρο, όπως συνηθίζει να το λέει …και το παντρέψαμε με τον ενθουσιασμό  μας , τις σύγχρονες μεθόδους , και την διψά, το  ”ελληνικό μυστικό”, -the Greek secret – της μακροζωίας και ευημερίας , της μεσογειακής διατροφής, να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο».

 

philotimo1

Ενα εξαιρετικό προϊόν, μέσα σε μια εξαιρετική συσκευασία…

 

«Το Φιλότιμο είναι μια λέξη εξ ‘ολοκλήρου Ελληνική» τονίζει η Αναστασία μιλώντας στο humanstories.  «Είναι μοναδική, με μεγάλη ιστορία για την Ελλάδα. Σε καμιά άλλη γλώσσα δεν υπάρχει λέξη αντίστοιχη αυτού του αμιγώς ελληνικού όρου.  Θεωρείται ένας πολύπλοκος ‘αστερισμός’ αξιών που είναι δύσκολο να οριστεί … είναι καλός άνθρωπος αυτός ‘’έχει φιλότιμο’’ συνήθιζε να λέει ο παππούς…»

«Αυτοί είμαστε κι ευλογημένος ο τόπος μας… Πάντα θα θυμάμαι τη γιαγιά μου που με πήγαινε βόλτα μικρή μέσα στους ελαιώνες , καθόμασταν με τις ώρες  … Η ελιά σου μιλάει, σου λέει την ιστορία της μέσα στο χρόνο. Μου έλεγε . Πόσοι φίλοι και συγγενείς , αγαπημένα πρόσωπα που έφυγαν, έχουν μαζέψει τους καρπούς της… Κλειδώνει η ελιά αναμνήσεις για πάντα μέσα της; Η ελιά, το ελαιόλαδο  είναι η βάση της μεσογειακής διατροφής που όλοι  υποκλίνονται στα οφέλη της.  Eίναι  καθήκον μας να μεταφέρουμε στα παιδιά  μας με την σειρά μας την αξία αυτού του δέντρου.  Έτυχε και ευδοκιμεί  στον τόπο μας και πρέπει να είμαστε  υπερήφανοι , να το τιμούμε, να το αγαπάμε.  Όπως έχουμε και τον εαυτό  μας».

Η πρώτη ύλη του “Philotimou” προέρχεται από την Αργολίδα.  Από ελαιώνες αποκλειστικά Κορονέικης ποικιλίας,  αλλά και η παραγωγή και η συσκευασία  του ελαιόλαδου γίνεται και αυτή στην Αργολίδα. Το ‘’Philotimo’’ με άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά το κατατάσει  στα ιδιαίτερα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα ανάμεσα στα τόσα άλλα εκλεκτά της πατρίδας μας.   «Όλα έχουν σημασία όταν πας να δημιουργήσεις ένα καινούργιο προϊόν» Μας εκμυστηρεύεται η Αναστασία. «Το κάνεις με αγάπη και θέλεις να ‘κρατήσει’ στον χρόνο και να έχει μια ανοδική πορεία. Από την ποιότητα του μέχρι το design, το logo και το packaging. Tα  τρία  τελευταία βέβαια είναι καθαρά θέμα promotion. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι να βγει ένα προϊόν καλής ποιότητας αρχικά, σε συνδυασμό με τη γεύση, τη συσκευασία και το λογότυπο μας. Και πιστεύουμε πως το έχουμε καταφέρει».

 

philotimo2

Η ελιά είναι η βάση των προϊόντων…

 

«Αρχικά  ξεκινήσαμε μόνο με το ελαιόλαδο. Φτιάξαμε 2 συσκευασίες, 500 ml και 750 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η  ανταπόκριση του κόσμου,  μας έκανε να προσθέσουμε ελιές καλαμών μέσα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τώρα μεγαλώνει ακόμα περισσότερο η ‘οικογένεια the Greek secret’. Με γεμιστές ελιές και άγρια ρίγανη. Σκοπός μας είναι να δείξουμε πως η χώρα μας παράγει καλά προϊόντα που μπορούν να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο και να σταθούν στα ράφια και των πιο ακριβών delicatessens».

Ποια είναι όμως η ανταπόκριση των Βρετανών απέναντι στο προϊόν; «Μέχρι στιγμής και για το χρονικό διάστημα που η εταιρεία είναι ενεργή,  η ανταπόκριση είναι πολλή καλή.  Είμαστε ευχαριστημένοι δεδομένου πως τα προϊόντα μας βρίσκονται ήδη σε περισσότερα από δεκαπέντε delicatessens. Φυσικά στοχεύουμε στο να πάει ακόμα καλύτερα στο μέλλον και πιστεύουμε πως η συμμετοχή  μας στις προσεχείς εκθέσεις και διαγωνισμούς θα ενδυναμώσει  περαιτέρω το brand μας». Αλλά αυτό που κάνει την Αναστασία να χαμογελά είναι όταν οι Βρετανοί διαβάζουνε το καρτελάκι. «Ψιθυριστά τους ακούς να συλλαβίζουν … phi-lo-ti-mo … και ο καθένας να προσπαθεί να δώσει το δικό του ορισμό. Να προσπαθεί να ενσωματώσει το φιλότιμο στην καθημερινότητα του με παραδείγματα. Να χρησιμοποιούν εκφράσεις προκειμένου να δώσουν την δική τους έννοια. Δεν μεταφράζεται εύκολα και συνήθως τους παραθέτουμε έννοιες όπως καθήκον, τιμή, θάρρος, προσωπική θυσία, συμπόνια, γενναιοδωρία και πολλές άλλες. “ all of these in oneword ?? “ συνηθίζουν να λένε…».

 

philotimo3

 

Νέοι Ορίζοντες… «Οι προοπτικές είναι πολλές και οι ορίζοντες για νέες αγορές ανοιχτοί. Προς το παρόν έχουμε επικεντρωθεί στην Αγγλική αγορά. Δύσκολη για το ελληνικό ελαιόλαδο,  που ανταγωνίζεται το γνωστό και διάσημο για τους Βρετανούς ισπανικό και ιταλικό». Προκλήσεις… « Μετά το Brexit επικρατεί μια ελεγχόμενη ανησυχία ως προς το οικονομικό αντίκτυπο που αυτό θα έχει στην ελεύθερη αγορά και ιδίως στις εισαγωγές. Ήδη ένας από αυτούς αντανακλάται στις μεταφορές με αύξηση του κόστους. Είμαστε σε διακριτική αναμονή και παράλληλα επεξεργαζόμαστε όλα τα δεδομένα  ώστε να ανταποκριθούμε κατάλληλα στις νέες προκλήσεις».

Η ελιά έγινε σύμβολο και Αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας. Μεταφέρει σιωπηλά τα μηνύματα της στον κόσμο. Μια ελιά από τα Χανιά εντυπωσίασε τους ειδικούς της NASA που την επέλεξε ως EarthScience Picture of the Day (EPOD).  Η ανάλυση του κορμού της δείχνει ότι είναι τουλάχιστον 2,000 ετών… «Η ελιά».  Μας λέει η Αναστασία. «Θα είναι για πάντα εκεί, ορατή σε όλο τον κόσμο , κάτω από τον ηλιόλουστο ελληνικό ουρανό, επί αιώνες τώρα, ακούραστα και υπομονετικά συνδέει το απόμακρο παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.  Μεταφέροντας το μήνυμα της ειρήνης , της σοφίας της εξέλιξης της ζωής μας που με τον πολύτιμο καρπό της θα μεγαλώσει και θα διδάξει τις επόμενες γενιές».

Το μήνυμα του Philotimou στον κόσμο: Let’s spread the  secret of Mediterranean diet, the secret of ‘Philotimo’.

«Προσπαθούμε να μάθουμε στους Βρετανούς τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου, γιατί πρέπει να μάθουν να το χρησιμοποιούν στην μαγειρική τους. Να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της κουζίνας τους.  Σαν γενικότερη έννοια όμως το φιλότιμο, και ιδίως στις δύσκολες μέρες που όλοι ζούμε ,  περνάει πολλά άλλα μηνύματα όπως το καθήκον μας ως Έλληνες να κάνουμε το σωστό. Να μπορούμε να αρθούμε πάνω απ’ τη μικροψυχία. Να μην ζεις για τον εαυτό σου και μόνο αλλά για κάτι μεγαλύτερο από σένα. Αν ζήσουμε σύμφωνα με αυτές τις αξίες, θα ευημερήσουμε και θα ακμάσουμε. Κάθε φορά που ένας Βρετανός διαβάζει το καρτελάκι μας,  ένας Έλληνας είναι υπερήφανος γι ‘ αυτόν τον ευλογημένο τόπο».

* http://www.thegreeksecret.co.uk/

 *  www.facebook.com/thegreeksecret-1545392689051183/?ref=ts&fref=ts

1 Σχόλιο

  • Παναγιωτης 31/08/2016 (20:10)

    Αξιολογη δουλεια , υπεροχη συνεντευξη , αυτους τους ανθρωπους χρειαζεται η χωρα μας !!! ευγε !

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Subscribe To Our Newsletter
Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
No Thanks
Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Popup Plugin
Subscribe To Our Newsletter
No Thanks
Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Popup Plugin