Ο Έλληνας που έστειλε ελαιόλαδο στους Μπιλ Γκέιτς, Μαρκ Ζούκερμπεργκ και Τζεφ Μπέζος!
«Κάθε επιχείρηση είναι σαν το παιδάκι: πρώτα μπουσουλάει, έπειτα περπατάει, μετά τρέχει. Όμως, όλα μεγαλώνουν αν τα αγαπάς, αν τα κάνεις με κέφι κι όραμα…». Αυτά είναι ορισμένα από τα «μότο» του φιλόλογου (κι ιδιοκτήτη των γνωστών φροντιστηρίων της Αθήνας «Το ΣΥΓΧΡΟΝΟ») και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας E-LA-WON, Γιάννη Καμπούρη.
Είναι ο άνθρωπος, που μέσα στην κρίση, βρήκε τη δικιά του σπουδαία ευκαιρία και μαζί με τη σύζυγό του, επίσης φιλόλογο, Όλγα Μπουντάλα και τους αδελφικούς του φίλους Βασίλη Μαγουλά και Μαρία Νίκα αποφάσισαν να συστήσουν εταιρεία και να προωθήσουν στην αγορά το δικό τους ελαιόλαδο, με το όνομα E-LA-WON, συλλαβογραφική απόδοση της λέξης ΕΛΑΙΟΝ στη Γραμμική Β.
Ομως η δικιά του ιστορία ξεφεύγει από τη λογική μιας απλής εταιρίας, αφού η E-LA-WON πουλάει ελαιόλαδο τριών κατηγοριών. Traditional, Premium και το Luxury που είναι το πιο ακριβό ελαιόλαδο στον κόσμο! Στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πωλείται στα 610 ευρώ! Στο Ελληνικό Εξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο, πλούσιο σε ελαιοκανθάλη – που προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα – προστέθηκε η αντιγηραντική δράση του βρώσιμου χρυσού, μαζί με τις υπόλοιπες ευεργετικές του ιδιότητες (διαβάστε για τις διακρίσεις τη εταιρίας).
Ομως το humanstory του κ. Γιάννη Καμπούρη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σας το παρουσιάζουμε… Γεννήθηκε στο χωριό Αγρίδια της Ίμβρου (διαβάστε αναλυτικά το πόσο δραστήριος είναι για την πατρίδα του, ΕΔΩ κι ΕΔΩ) κι αφού πήγε σχολείο στην Κωνσταντινούπολη, ήρθε στην Αθήνα με την οικογένειά του όταν ήταν 18 ετών.
Όμως στο μυαλό του, στο DNA, στην ψυχή του βρισκόταν σε περίοπτη θέση η μυρωδιά του φρέσκιου λαδιού των προγόνων του στην Ίμβρο. Σπούδασε Φιλόλογος και δημιούργησε μια αλυσίδα φροντιστηρίων. Ομως η επαφή του με τη φύση, με την ελληνική γη, δεν του έλειψαν ποτέ. Αγόρασε μια μικρή έκταση γης, ανάμεσα στο Κιάτο και το Ξυλόκαστρο και φύτεψε τα πρώτα του λιόδεντρα, Κορωνέικης ποικιλίας κι αγορασμένα από την περιοχή των Μυκήνων. Άρχισε να βγάζει το δικό του λάδι και το έκανε δώρο μέχρι πριν και περίπου δύο χρόνια σε συγγενείς και φίλους.
Ομως τότε μπήκε η ιδέα για να βγάλουν κάτι πολύ καλό προς τα έξω, έστω και στην εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης. «Κοιτάξαμε πίσω για να πάμε μπροστά», είναι η ατάκα που κυριαρχεί στο μυαλό του Γιάννη Καμπούρη κι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας E-LA-WON (που κατέκτησε πρόσφατα και το βραβείο Καινοτομίας και Κοινού στο 1st Gourmet Exbition της Θεσσαλονίκης) εξηγεί στο HumanStories.gr… «Είμαι πολύ φανατικός Ίμβριος, έφυγα μεγάλος από εκεί, 18 ετών…», ξεκαθαρίζει κι αυτό φαίνεται κι από τις δράσεις του, αφού πρόσφατα μαζί με άλλους παραγωγούς – συμμετέχοντες στο «1ο GOURMET LIVE EXHIBITION and delicacies», διέθεσαν προϊόντα τους στη Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας – Θράκης, προκειμένου να πωληθούν και τα χρήματα να διατεθούν στα παιδιά των σχολείων της Ίμβρου, τα οποία λειτουργούν εδώ κι ελάχιστα χρόνια (το δημοτικό εδώ και τρία χρόνια και το Γυμνάσιο – Λύκειο από φέτος!).
«Εδώ και 2 χρόνια ασχολούμαστε επαγγελματικά με τον χώρο του ελαιολάδου και καταφέραμε πάρα πολλά. Μάλιστα στις 2 και 3 Ιουνίου, στην Αρχαία Ολυμπία, θα μας βραβεύσουν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελαιόλαδου και στο διεθνές επιστημονικό κέντρο ελαιοκανθάλης, μιας και τα προϊόντα μας διαθέτουν εκείνες τις ουσίες που βοηθούν με τις υγειοπροστατευτικές τους ιδιότητες. Καλή είναι η οξύτητα ή το χρώμα του ελαιολάδου, όμως όλοι τα διαθέτουν πλέον αυτά. Ηρθε η εποχή που το ελαιόλαδο περνάει σε άλλη κλίμακα με τις ιδιότητες, που βοηθάνε στην υγεία μας. Ως Ελλάδα έχουμε την ποιότητα. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τους Ισπανούς στην ποσότητα ή τους Ιταλούς στο τρομερό μάρκετινγκ που διαθέτουν. Ομως με την υψηλή ποσότητα σε πολυφαινόλες, ελαιοκανθάλη κι ελαιασίνη, συμβάλλουμε στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες», επισήμανε ο κ. Γιάννης Καμπούρης.
Για το πώς μπήκε η E-LA-WON στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μάς εξηγεί αναλυτικά: «Τον περασμένο Ιούνιο είπαμε όλοι οι συνεργάτες της εταιρίας να φτιάξουμε κάτι άλλο ως προϊόν για να διαφοροποιηθούμε στην αγορά. Ετσι δημιουργήσαμε ένα ελαιόλαδο με βρώσιμο χρυσό, τον οποίο προτιμούν οι ξένοι είτε στη σαμπάνια είτε στα γλυκά. Ετσι πραγματοποιήσαμε μια εμπορική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το διαθέτουμε σε βασιλικές οικογένειες, στο Ντουμπάι, στο Άμπου Ντάμπι και πλέον στη Σαουδική Αραβία και στο Μπαχρέιν. Ήθελε τόλμη, όμως έπρεπε να διαφοροποιηθούμε λίγο. Ετσι παρουσιάσαμε σε τρία μεγάλα events στο Ντουμπάι το ακριβότερο ελαιόλαδο στον κόσμο, που πωλείται από τους αντιπροσώπους μας εκεί στα 610 ευρώ. Είναι η αιχμή του δόρατός μας, με ένα πανάκριβο κουτί από χαρτόπανο με τα κοψίματα να βγαίνουν από μηχανή και το υπόλοιπο να φτιάχνεται στο χέρι, με το βρώσιμο χρυσό, με το ελαιόλαδο που έχει βραβευτεί για τις υψηλές του πολυφαινόλες… Διαθέτει και ποιότητα και πολυτέλεια.
»Για αυτό και το στείλαμε ονομαστικά και σε 5 δισεκατομμυριούχος, σύμφωνα με το περιοδικό FORBES, τον Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook, τον Τζεφ Μπέζος του Amazon, την ισχυρά κυρία της Loreal, Λίλιαν Μπετανκούρ και σε έναν δισεκατομμυριούχο δάσκαλο, τον Sunny Varkey».
Και τέλος ο Γιάννης Καμπούρης στέλνει το δικό του μήνυμα: «Η κρίση πάντα γεννά ευκαιρίες. Αν κάτι το αγαπάς κι έχεις όραμα, τότε θα πετύχεις. Θέλω επίσης να προωθήσουμε στο εξωτερικό το ελληνικό ελαιόλαδο κι ότι η χώρα μας αξίζει… Φτιάχνει καινοτόμα προϊόντα και λανσάρει στην παγκόσμια αγορά ποιότητα, καινοτομία και μια άλλη κουλτούρα».
- Οι φωτογραφίες είναι από την επίσημη ιστοσελίδα της E-LA-WON κι από το προσωπικό αρχείο του κ. Καμπούρη.