Notos in Folegandros. «Ο δρόμος προς το σπίτι…»

Τον τόπο, τον κάνουν οι άνθρωποι. Τον αλλάζουν, τον πλάθουν, τον διατηρούν… Σε έναν πετρώδη τόπο, ιδιαίτερο, αυθεντικό. Έναν τόπο που τον λούζει το φως και η μουσική συναντάμε τον Αλέξη Σιδερή. Ο Αλέξης μεγάλωσε στη χώρα της Φολεγάνδρου, την Πετρώδη Γη-«phelekgundari», όπως αλλιώς ονόμαζαν τη Φολέγανδρο οι ξακουστοί στον κόσμο έμποροι, Φοίνικες. Για τον Αλέξη, η Φολέγανδρος είναι μια μεγάλη «αυλή». Μία αυλή με εικόνες, ήχους, σκανδαλιές, χρώμα και μυρωδιές. Μεγαλώνοντας ο μικρός Αλέξης ταξίδεψε με το ποδήλατο του σε όλη την πετρώδη γη της Φολεγάνδρου, σαν ένας μικρός εξερευνητής κι γνώρισε τα μονοπάτια της και τα κρυφά της μυστικά ποδηλατώντας. Κι όταν πια μεγάλωσε, δημιούργησε τον «Notos in Folegandros» στην Άνω Μεριά. Εκεί που οι κατοικίες δεν είναι απλά σπίτια αλλά «θεμωνιές».

 

«Την Άνω Μεριά τη γνώρισα μεγαλώνοντας όταν πέρασα ποδηλατώντας σχεδόν όλα τα πανέμορφα μονοπάτια της που με οδήγησαν πιο κοντά στη φύση και τις μαγικές ιδιότητες της που μπορεί να σε κρατάει ζωντανό». Μας λέει ο Αλέξης στο Humanstories.gr.

 

Η Θέα μέσα από το NOTOS IN FOLEGANDROS

 

«Notos in Folegandros»  αποτελείται από τέσσερα σπιτάκια στην Άνω Μεριά, στο αγροτικό κομμάτι του νησιού. Χτίστηκε πριν από δώδεκα χρόνια, χωρίς περιττές πολυτέλειες. Με έμφαση το φως. «Τα δώδεκα τελευταία χρόνια που υπάρχει το «Νότος» περνάω ακόμη περισσότερο χρόνο εκεί.  Εκτός από την λειτουργία του, ασχολούμαι αρκετά με τη γη και τα μαστορέματα. Το «Νότος» χτίστηκε λίγο έξω από την Άνω Μεριά με στόχο να φέρνει τον επισκέπτη ένα βήμα πιο κοντά στη φύση.  Τα χρώματα, τα ζώα, η ηρεμία που κυριαρχεί σε κάνουν να αφήσεις πίσω σου τα τυχόν προβλήματα.  Το ηλιοβασίλεμα εδώ, δύει άλλοτε σε «καθρέφτη» κι άλλοτε σε αφρισμένη θάλασσα που συμπληρώνει το σκηνικό. Ενώ ο αέρας ταξιδεύει, στο καθαρό αυτό περιβάλλον, παρασύροντας αρώματα βοτάνων και αλμύρας, όλα αυτά τα αρώματα φτάνουν στο μπαλκόνι του «Νότου», προκαλώντας σε να τα κυνηγήσεις. Γι’ αυτό κι επιθυμούσαμε να δημιουργήσουμε ένα «Νότο» διακριτικό, απλό,  και όσο γίνεται παραδοσιακό. Όπου ο επισκέπτης θα ξεκουράζεται και ταυτόχρονα θα απολαμβάνει το ταξίδι».

 

Notos in FOLEGANDROS

 

 

 

Αγαπημένες γωνιές στο Νησί της Φολεγάνδρου

«Είναι εντυπωσιακό που σε αυτό το μικρό βράχο του Αιγαίου υπάρχουν αμέτρητες όμορφες γωνιές, η κάθε μία με την ιδιαιτερότητα της. Το ηλιοβασίλεμα στο εκκλησάκι του Χριστού, το μονοπάτι για το λιβαδάκι και η απογευματινή ανάβαση στην Παναγία είναι κάποιες από τις βόλτες που δεν πρέπει να χάσει κανείς».

 

 

 

Αν, θέλετε να δείτε την πραγματική Φολέγανδρο τότε να επισκεφτείτε το νησί το Φθινόπωρο ή το χειμώνα.

«Όλες οι εποχές του χρόνου έχουν ενδιαφέρον στο νησί. Όλες, είναι πολύ έντονες, γιατί εκτός από τις αλλαγές του καιρού, έχουμε και την αρχή και το τέλος  της τουριστικής περιόδου. Οι κάτοικοι εδώ ζουν τρεις διαφορετικές περιόδους μέσα στον ίδιο χρόνο. Άλλοτε σε πιο έντονους ρυθμούς κι άλλοτε πιο χαλαρά.  Αν έπρεπε όμως να επιλέξω, θα διάλεγα το φθινόπωρο, ίσως γιατί κυριαρχεί η ηρεμία και μπορούμε την περίοδο αυτή  να απολαύσουμε το νησί. Όπως πραγματικά είναι». Μας λέει ο Αλέξης και συνεχίζει: «Τους χειμερινούς μήνες υπάρχει παντελής παύση του τουρισμού αν και κατά τη γνώμη μου έχει τεράστιο ενδιαφέρον να επισκεφθεί κάνεις τα μικρά νησιά και να δει την πραγματική ζωή ενός νησιού εκτός σεζόν, ανακαλύπτοντας νέες εικόνες και βλέποντας από πολύ κοντά και χωρίς το άγχος της τουριστικής περιόδου, τον τρόπο ζωής των μόνιμων κατοίκων.  Αλλά δυστυχώς, η πλειοψηφία του κόσμου έχει συνδυάσει τα νησιά μόνο με καλοκαίρι, θάλασσα, διασκέδαση…

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΙΔΕΡΗΣ ΑΛΕΞΗΣ

 

Μάλιστα, για όσους επιθυμούν να απολαύσουν την Φολέγανδρο το χειμώνα, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν επιλογές για φαγητό και διαμονή αυτούς τους μήνες.  Οπότε θα μπορούσε κανείς να επισκεφθεί το νησί έχοντας τις βασικές παροχές και φυσικά απίστευτες εικόνες που δεν θα ξεχάσει ποτέ».

 

 

Γιατί χειμώνα;

«Το χειμώνα μπορείς να περπατήσεις ή να ποδηλατήσεις όλο το νησί.  Να μυρίσεις τη γη, τα φυτά και τη θάλασσα. Θα δεις ηλιοβασιλέματα σε τρελά σημεία.  Θα γνωρίσεις ντόπιους  στα καφενεία, στα χωράφια και στις βάρκες.  Θα μάθεις ιστορίες από μια διαφορετική Ελλάδα…

Αν  χρειαστεί, θα παλέψεις και με τον παγωμένο βοριά σώμα με σώμα, για να φτάσεις στην πόρτα του καταλύματος σου και θα ανακαλύψεις  ότι διαθέτεις δυνάμεις που δεν είχες φανταστεί ότι έχεις».

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΙΔΕΡΗΣ ΑΛΕΞΗΣ

 

 

Την περίοδο της πανδημίας ο πληθυσμός στην Φολέγανδρο αυξήθηκε αρκετά. Αρκετός κόσμος που είχε τη δυνατότητα, επέλεξε να μείνει στο νησί. Γιατί σε αυτό είχε περισσότερη ελευθερία από ότι σε μια πόλη. «..Όταν όμως πέρασε η πανδημία κάποιοι επέστρεψαν στις πόλεις τους, κι άλλοι έμειναν λίγο ακόμη για να δοκιμάσουν αν τους ταιριάζει η ζωή στο νησί τη χειμερινή περίοδο. Σε κάποιους από αυτούς ταίριαξε, σε άλλους όμως όχι.. Νομίζω πως αν κάποιος δεν έχει μεγαλώσει σε τέτοιους μικρούς τόπους,  δεν είναι εύκολο να ζήσει μόνιμα σε αυτούς.  Όσοι όμως τα καταφέρουν το χειμώνα,  ηρεμούν πραγματικά. Εδώ, υπάρχει άπλετος χρόνος αυτούς τους μήνες και αν καταφέρεις να χειριστείς σωστά το χρόνο, μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις άκρως εποικοδομητικά.

Ο χρόνος που υπάρχει, φτάνει για να προγραμματίσεις όλους τους μήνες που θα ακολουθήσουν κι αυτό είναι μεγάλο δώρο.

Πέρα από τον προγραμματισμό, μπορείς να ταξιδεύεις και να γνωρίζεις τον κόσμο και το τι συμβαίνει εκεί έξω, γιατί πολλές φορές ζώντας μόνο στην δική μας πραγματικότητα δεν αντιλαμβανόμαστε πως ζουν, τι περνούν, και τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν άλλοι άνθρωποι. Τα ταξίδια είναι ένα μεγάλο σχολείο. Μέσα από αυτά γίνεσαι σίγουρα καλύτερος άνθρωπος. Κουβαλάς μαζί σου εικόνες, γεύσεις, κουβέντες και δεν επιστρέφεις ποτέ ίδιος..»

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΙΔΕΡΗΣ ΑΛΕΞΗΣ

 

 

Τους χειμερινούς μήνες στο νησί ζουν περίπου 500 μόνιμοι κάτοικοι. Ο Αλέξης είναι από τους νέους που έχει μεγαλώσει στην Φολέγανδρο. Και μαζί με τον φίλο και συμμαθητή του τον Χρήστο, ξεκίνησαν στο Γυμνάσιο τη δική τους μπάντα. Ο Χρήστος έπαιζε βιολί κι ο Αλέξης έπαιζε λίγο κιθάρα-αυτοδίδακτος, και τραγουδούσε. Αυτή η παρέα που εν συνεχεία έγινε μπάντα μεγάλωσε αφού προστέθηκε σε αυτήν και ο Χάρης. Το όνομα αυτής «Phelekgundari» δηλαδή πετρώδης γη. Η μπάντα της Φολεγάνδρου, που όταν δεν ταξιδεύει, επιστρέφει πίσω στο «Notos in Folegandros» στην Άνω Μεριά, με λίγες περισσότερες εμπειρίες.

 

 

«Notos in Folegandros»

 


Ένα νησί για λίγους είναι η Φολέγανδρος. Ένα νησί γι’  αυτούς που αντέχουν. Μας θυμίζει ξανά και ξανά ο Αλέξης Σιδερής σε όλη τη συνομιλία μας. Ένα νησί για εκλεκτούς. Μία μεγάλη Αυλή. Ναι, μια Αυλή. Με αυτή την λέξη περιγράφει ο Αλέξης το νησί του.   «Μεγαλώνοντας στο νησί έχω αρκετές όμορφες παιδικές αναμνήσεις, μία απ’ αυτές  που δεν θα ξεχάσω είναι όταν έβγαινε ο πατέρας μου στο μπαλκόνι και φώναζε με όλη του την δύναμη Αλεέέέέέέξ και τον άκουγα όπου κι αν βρισκόμουν στο χωριό.  Η φωνή του ταξίδευε στην απέραντη ησυχία και  εγώ έπαιρνα το δρόμο προς σπίτι..»


 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΙΔΕΡΗΣ ΑΛΕΞΗΣ

 

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin