Με τη «Σαπφώ» δίνουν ποιητική μορφή στο ελαιόλαδο!

Η Λέσβος, στα προϊστορικά χρόνια υπήρξε σημαντικό κέντρο πολιτισμού του Β.Α. Αιγαίου, ενώ γνώρισε μεγάλη οικονομική, εμπορική και πνευματική ακμή κατά την αρχαϊκή εποχή (7ος – 6ος αι. π.X.). Οι κάτοικοι της Λέσβου είναι συνδεδεμένοι με την ελιά και την καλλιέργεια της από την αρχαιότητα. Η ελιά και το ελαιόλαδο είναι κάτι μοναδικό. Από εδώ άλλωστε κατάγονταν οι περίφημοι ποιητές της αρχαιότητας Σαπφώ κι Αλκαίος. Από το νησί της Ελιάς και της Ποίησης… Η οικονομία του νησιού εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την παραγωγή ελαιόλαδου καθώς ο κύριος μοχλός ανάπτυξης του τόπου είναι ο αγροτικός τομέας.

Σε αυτό το κομμάτι της οικονομίας βασίστηκε και ο Μπάμπης Παπαδέλλης. O Μπάμπης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη. Έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία στο τμήμα Marketing and Business Association. Το 2008 όταν τελείωσε το Πανεπιστήμιο αποφάσισε να ασχοληθεί με το εμπόριο του ελαιόλαδου. Έτσι, έγινε συνεχιστής της οικογενειακής επιχείρησης και κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς περιττές υπερβολές να την αναπτύξει και να κάνει σήμερα την Papadellis Olive Oil ανταγωνιστική εταιρία…

«Το χωριό μου λέγεται Πηγή και απέχει 25 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού την Μυτιλήνη. Η επιχείρηση μας βρίσκεται στο χωριό Θερμή, επτά χιλιόμετρα πριν από την Πηγή κι ένα χιλιόμετρο από το μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ. Η οικογένεια μας βρίσκεται στο χώρο του ελαιόλαδου από το 1981. Τότε ο παππούς μου και πατέρας της μητέρας μου, Χαράλαμπος Πλωμαρίτης, αγόρασε το ελαιοτριβείο μας. Μέχρι το 2008 η οικογένεια μας είχε μόνο το ελαιοτριβείο και τους ελαιώνες μας. Το 2008 όταν τέλειωσα το Πανεπιστήμιο αποφάσισα να ασχοληθώ με το εμπόριο του ελαιόλαδου. Στην αρχή αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες λόγω του νεαρού της ηλικίας», μας λέει ο Μπάμπης και συνεχίζει: «Ήμουν ο νεότερος έμπορος ελαιόλαδου στο νησί κι από τους πιο νέους σε ηλικία στην Ελλάδα. Σιγά, σιγά με τη δουλειά μου μπόρεσα να κερδίσω εμπιστοσύνη και ταυτόχρονα μερίδιο στην αγορά του ελαιόλαδου στο νησί. Το 2012 ήταν σημαντική χρονιά για εμάς καθώς με τη βοήθεια ενός μεσιτικού γραφείου μπήκαμε στους προμηθευτές μιας ισπανικής επιχείρησης. Μια από τις  μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο χώρο του ελαιόλαδου ανά τον κόσμο».

 

Η ομάδα της εταιρίας περήφανη μπροστά από τα προϊόντα της…

 

Έτσι το 2012 ο Μπάμπης συνεργάζεται με το μεγαλύτερο αδερφό του, τον Δημήτρη και αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια επιχείρηση που θα δραστηριοποιείται στο εμπόριο και την εμφιάλωση ελαιόλαδου. Λόγω όμως της οικονομικής κρίσης αποφάσισαν να μην επενδύσουν σε νέες εγκαταστάσεις αλλά να λειτουργήσουν με εξωτερικούς συνεργάτες στην εμφιάλωση. Έπειτα από δύο χρονιά τα δύο αδέλφια έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στο ελαιόλαδο. Η ζήτηση αυξήθηκε και δημιουργήσαν νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις εμφιάλωσης δίπλα στο ελαιοτριβείο τους σε ιδιόκτητο ακίνητο.

Η οικογένεια Παπαδέλλη έχει 4.000 περίπου ελαιόδεντρα. «Η ποσότητα του ελαιόλαδου που εμπορευόμαστε είναι πολλαπλάσια αυτής που παράγουμε και για το λόγο αυτό έχουμε προμηθευτές ανά το νησί ώστε να εξυπηρετούμε το συνεχώς αυξανόμενο πελατολόγιο μας είτε με χύμα ελαιόλαδο είτε τυποποιημένο».

«Το να παράξεις πραγματικά εξαιρετικό ελαιόλαδο είναι κάτι μαγικό. Είναι πρόκληση. Πρέπει να ζήσεις από κοντά όλα τα στάδια παραγωγής για να καταλάβεις την μοναδικότητα του ελαιόλαδου».

Τα δύο αδέλφια έδωσαν στο ελαιόλαδο τους, τη δική τους γευστική σφραγίδα. «Λόγω του ότι ασχολούμασταν με το χύμα εμπόριο, είχαμε πρόσβαση σε ελαιόλαδα από όλο το νησί. Έτσι μπορέσαμε να κατηγοριοποιήσουμε τα ελαιόλαδα ανά περιοχή και να επιλέξουμε τα καλυτέρα ανά ποιότητα. Σε συνδυασμό με την ελεγχόμενη από εμάς παραγωγή στο ελαιουργείο μας μπορέσαμε και δώσαμε μια ποιοτική σφραγίδα στα ελαιόλαδα μας».

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη. «Τα προϊόντα μας έχουν καθιερωθεί στην Β. Ελλάδα κι αρχίζουν να αποκτούν υποστηρικτές και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς πέτυχαμε την είσοδο μας σε μεγάλη αλυσίδα supermarket. Επίσης στην Ευρώπη, υπάρχει σταθερό και αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα προϊόντα μας που σιγά σιγά καθιερώνονται ανάμεσα στα εξαιρετικά ελαιόλαδα της χώρας μας».

 

 

«Τα προϊόντα μας είναι τα ελαιόλαδα Σαπφώ, Αλκαίος, Aiolis και τα σαπούνια ελαιόλαδου Σαπφώ».Τα ονόματα Αλκαίος και Σαπφώ προέκυψαν από τους αρχαίους ποιητές. Τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της Λέσβου.

Η Σαπφώ ήταν η δέκατη µούσα σύμφωνα µε τον Πλάτωνα γι’ αυτό κι η οικογένεια Παπαδέλη έβαλε το γευστικό της λάδι σε έναν περίτεχνο μπουκάλι, το οποίο σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου από τον Χρήστο Τριβιζά και έδωσαν  σε αυτό το όνομα της μούσας… Το δίχτυ του μπουκαλιού είναι πλεγμένο στο χέρι και είναι μοναδικό για κάθε φιάλη. Σημειολογικά παραπέμπει στον καλλωπισμό και την φροντίδα της κόμης των γυναικών στην αρχαιότητα, καταδεικνύοντας την εμµονή της οικογένειας στη λεπτομέρεια και την ποιότητα…Έμπνευση για το κοπτικό που έχει το καρτελάκι της φιάλης αποτέλεσαν τα σπασμένα κομμάτια αρχαίων αγγείων.

 

Η αξία του προϊόντος (ελαιόλαδο) σε συνδυασμό με τη συσκευασία, ανεβαίνει κατακόρυφα την Papadelis Olive Oil παγκοσμίως…

 

«Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους καταναλωτές ένα ελαιόλαδο εφάμιλλο της συσκευασίας του. Για το λόγο αυτό επιλέξαμε ένα ελαιόλαδο από τρεις ελαιώνες από το χωριό Πηγή της Λέσβου».

Το νησί της Λέσβου όμως δέχτηκε τη μεγαλύτερη εισροή μεταναστών. Το όνομα του ακούγονταν καθημερινά από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά μέσα.Ο τουρισμός στο νησί δέχθηκε μεγάλο πλήγμα. Οι κάτοικοι του νησιού είδαν ξανά μπροστά τους εικόνες γνώριμες όπως το 1922 μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Κατέφυγαν  στη Λέσβο πολλές οικογένειες Μικρασιατών. Μετέπειτα κατά τα έτη 1923-24 με την ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε, η Λέσβος δέχθηκε ανταλλάξιμους Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.  Η Λέσβος δεν απογοητεύεται. Οι νέοι άνθρωποι καινοτομούν. Στηρίζουν την ποιότητα των προϊόντων τους, γιατί πιστεύουν ότι η αγάπη που προσφέρουν για ότι κάνουν θα τους βοηθήσει τελικά να κατακτήσουν την δύσκολη αγορά του «κόσμου». «Στην αρχή υπήρξε μεγάλο πρόβλημα διότι ο αριθμός των μεταναστών ήταν πάρα πολύ μεγάλος και δεν μπορούσε να φιλοξενηθεί με ανθρώπινες συνθήκες. Λόγω της απουσίας βασικών υποδομών. Με την πάροδο όμως του χρόνου, ο πληθυσμός των μεταναστών μειώθηκε και οι συνθήκες διαβίωσης τους βελτιώθηκαν λιγάκι. Οι μετανάστες έχουν αρχίσει σιγά σιγά και μπαίνουν ολοένα και πιο βαθιά στην καθημερινότητα των κάτοικων της Λέσβου. Ειδικά οι οικογένειες μεταναστών που έχουν έρθει ειρηνικά, θέλοντας να αποφύγουν τον πόλεμο στη χωρά τους».

 

Η Σαπφώ σε όλο το μεγαλείο της…

 

Μελλοντικά σχέδια της Papadellis Olive Oil….«Το πλάνο μας για το μέλλον είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ώστε το ελαιόλαδο της Λέσβου και κατά επέκταση της Ελλάδας να καθιερωθεί ανάμεσα στα ποιοτικά προϊόντα του κόσμου. Για το λόγο αυτό επιβραβεύουμε  παραγωγούς με bonus στην τιμή αγοράς για να  παράγουν για εμάς ποιοτικό ελαιόλαδο»…

…Χρειάζεται υπομονή και σκληρή δουλειά. Τίποτα δεν είναι εύκολο αλλά και τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο γι’ αυτούς που προσπαθούν.

http://www.oliveoilsapfo.com/

https://www.facebook.com/Papadellisoliveoil/

 

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin