Η Zuhal μπροστά στον καθρέφτη

H Zuhal Muhammadi οραματίζεται ένα διαφορετικό Αφγανιστάν. Γεννήθηκε και ζει στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.  Στο Mazar eSharif  της επαρχίας BalkhΑπό τον καιρό που σπούδαζε ακόμη στο πανεπιστήμιο, σκεφτόταν πως θα μπορούσε να βοηθήσει την Αφγανική κοινωνία προκειμένου να αλλάξει.  Πως θα μπορούσε να πείσει κυρίως τις γυναίκες να νιώσουν πιο δυνατές.  Τα τελευταία χρόνια, δουλεύει στο TheExpressiveYouthandSocialInstitution, κάνοντας σεμινάρια και workshops ενδυνάμωσης των, γυναικών και ανδρών στην πόλη της.

«Κάθισα μπροστά στον καθρέφτη  και προσπαθούσα να φανταστώ τον εαυτό μου ως εκπρόσωπο στο τοπικό συμβούλιο της περιφέρειας μου» λέει και συνεχίζει «αναρωτήθηκα, γιατί δεν πρέπει να είμαι εκπρόσωπος ανθρώπων ή ηγέτης παρόλο που είμαι επίσης μορφωμένη για αυτό, αλλά ψηφίζω για κάποιον άλλο;  Οι σκέψεις αυτές, αλλά και άλλα πράγματα με παρακίνησαν να γίνω ενεργός πολίτης.  Ήταν η στιγμή που κατάλαβα ότι οι ικανότητές μου μπορούν να βοηθήσουν, ώστε να αλλάξουν τη χώρα μου».

Η Zuhal Muhammadi είναι 24 χρονών και ξεκίνησε την δραστηριότητα της ως ενεργός πολίτης,  από τότε που ήταν 20 ετών. Έχει συμμετάσχει σε πολλά εργαστήρια ενδυνάμωσης, προγράμματα και συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στο πανεπιστήμιο της επαρχίας Balkh.  Στο πανεπιστήμιο αυτό έχει σπουδάσει στο τμήμα της Σαρίας.

«Οι καταστάσεις είναι εναντίον μας και είναι πραγματικά δύσκολο να ενεργήσουμε ή να κάνουμε κάτι περισσότερο.  Παρόλα αυτά, προσπαθώ να παίξω τον ρόλο μου ως μέλους αυτής της κοινωνίας και ανεξάρτητα από το πώς  με βλέπουν αυτοί που είναι αντίθετοι με τις αλλαγές» λέει.  Η Zuhal ξεκίνησε αρχικά να δουλεύει με γυναίκες, νεότερα κορίτσια και με ομάδες που είχαν ανάγκη. Δημιούργησε ένα ίδρυμα, προκειμένου να ανοίξει μια πόρτα ενδυνάμωσης της νεολαίας της περιοχής και κυρίως των γυναικών. Μπορεί να ξεκίνησε την προσπάθεια της έχοντας ως στόχο να δουλέψει κυρίως με γυναίκες, όμως στην συνέχεια άρχισαν και άντρες να συμμετέχουν στα σεμινάρια της και πλέον δουλεύει στο ινστιτούτο: «TheExpressiveYouthandSocialInstitution». Στα σεμινάρια που διοργανώνει πλέον έρχονται και άντρες και γυναίκες, ενώ το ινστιτούτο επιδίδεται και σε άλλες δραστηριότητες, όμως η εκμάθηση των νόμων του Αφγανιστάν,  ή η δεντροφύτευση, η διανομή ρούχων και βοήθειας στα παιδιά των φτωχών οικογενειών και η προάσπιση των δικαιωμάτων των φυλών Sayed και Sadat του Αφγανιστάν.

 

 

«Πάντα σκεφτόμουν πώς να ικανοποιήσω τους γονείς μου ώστε να έχω την άδειά τους για να διανείμω το πρωινό ή το Iftari για τα παιδιά του Saramiyasht (παιδική προστασία) όπου τα παιδιά ζουν χωρίς τους γονείς τους και τα περισσότερα δεν έχουν οικογένεια» λέει και συνεχίζει: «Το πρόβλημα ήταν ότι το Iftari πρέπει να ξεκινήσει το βράδυ, ενώ εγώ έπρεπε να είμαι στο σπίτι νωρίς το απόγευμα.  Το βράδυ θα ήταν πολύ επικίνδυνο για μένα να κυκλοφορώ στους δρόμος για να επιστρέψω σπίτι. Ευτυχώς, η μητέρα μου, η αδελφή και ο αδελφός μου με βοηθούσαν τη νύχτα στις δραστηριότητες μου».

 

Η Zuhal παρακινεί τους νέους να συμμετέχουν στα κοινά.  Να δείχνουν το ταλέντο τους και να αναλαμβάνουν τον ρόλο τους μέσα στην κοινωνία.  Παρόλα αυτά, κάποιες φορές απογοητεύεται. «Είναι κάποιες στιγμές που θέλω απλώς να περπατήσω ή να καθίσω κάπου και να απολαύσω τη θέα της πόλης μου. Τίποτε όμως δεν μου φαίνεται χαρούμενο.  Κάθεσαι σε ένα παγκάκι στην άκρη του πάρκου και κάποιοι, άντρες κυρίως, σε κοιτάζουν συνέχεια και προσπαθούν να σου δώσουν το νούμερο του τηλεφώνου τους γραμμένο σε χαρτάκι.  Τότε αναρωτιέμαι πως θα μπορούσα να εκπροσωπήσω αυτούς τους ανθρώπους στο τοπικό συμβούλιο της περιφέρειας μου και πως μπορώ να συμφιλιωθώ μαζί τους.  Τότε είναι που προσγειώνομαι στην πραγματικότητα και δεν μπορώ να ξεχάσω πως ζω στην πόλη μου».


 Του Sayed Ahmad Sadat 

https://www.facebook.com/sahmadbalkh

 

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin