Η λάμψη του Παύλου Μελά, στο χωριό Παρακάλαμος

Στο χωριό Παρακάλαμος του δήμου Πωγωνίου, στην Ήπειρο, λίγο πριν έξοδο του χωριού πηγαίνοντας για Κουκλιούς, και δέκα μέτρα από το μαγαζί σιδηρικών του Γιάννη, αν τύχει και περάσεις γύρω στο μεσημέρι, όταν ο ήλιος είναι ψηλά στον ουρανό, θα δεις μια λάμψη στα δεξιά σου μόλις περάσεις το γεφυράκι.

Εκεί υπάρχει το άγαλμα του Παύλου Μελά, φτιαγμένο από ασημένιο μέταλλο σαν καθρέφτης. Τόσο λαμπερό είναι το άγαλμα, που δεν υπάρχει περίπτωση να το χάσεις. Αναρωτήθηκα τι δουλειά είχε εκεί το άγαλμα του Παύλου Μελά του Μακεδονομάχου. Την απορία που έλυσε ο Γιάννης στο μαγαζί των σιδηρικών του, αφού με κέρασε τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο και πίτα που είχε κάνει η γυναίκα του. «Η καταγωγή του Παύλου Μελά, είναι από το χωριό μας» μου είπε. Η οικογένεια του Παύλου Μελά, κατάγονταν από τον Παρακάλαμο, όμως ο ίδιος γεννήθηκε στην Μασσαλία, έζησε στην Αθήνα και πολέμησε θυσιάζοντας την ζωή του στον αγώνα για την ελευθερία της Μακεδονίας.

Ο Γιάννης, κατάγεται από τον Παρακάλαμο, ζούσε στην Αθήνα και επέστρεψε στο χωριό του ωθούμενος από την κρίση, προκειμένου να εξασφαλίσει μια πιο ανθρώπινη ζωή για τον ίδιο και την οικογένεια του. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα ούτε για τον ίδιο, αλλά ούτε και για τα υπόλοιπα νέα παιδιά που επιλέγουν να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους ωθούμενα από την οικονομική κρίση. Τουλάχιστον ο Γιάννης κάθε πρωί έχει την ευκαιρία να λέει ένα «καλημέρα» στο άγαλμα του Παύλου Μελά που βρίσκεται δέκα μέτρα από το μαγαζί του.

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin