Η «Goji Mary» πρωτοτυπεί με την ενότητα «Recipe Makeover» και προσφέρει «Φιλότιμο» στη διατροφή μας!
Πώς θα σας φαινόταν αν ερχόταν στα χέρια σας ή καλύτερα αν κατέληγε στο στομάχι σας ένα «προφιτελόρ χωρίς τύψεις»; Με πολύ υγιεινά υλικά, αλλά πολύ κοντά (σχεδόν στο απόλυτο) στο πρωτότυπο… Η΄καλύτερα ποια είναι η άποψή σας για νόστιμα, όμως ταυτόχρονα πολύ υγιεινά φαγητά που ενεργοποιούν τον ανθρώπινο μεταβολισμό, ενώ η γεύση μπορεί και να μην απέχει καθόλου από την κλασική συνταγή με αρκετές θερμίδες; Και για να το προχωρήσουμε κι άλλο, η Μαρία Καραμπίνη, μια food blogger με ιδιαίτερη άποψη, έχει καταφέρει να «απενοχοποιήσει» φαγητά, συνταγές που παλαιότερα φαινόταν… απλησίαστες από τους διαιτολόγους!
Η πάντα χαμογελαστή Μαρία, φιλοξενείται στο HumanStories.gr, αφού έχει καταφέρει να προσδώσει #PHILOTIMO στην ελληνική διατροφή! Μάλιστα πρωτοτυπεί με την ενότητα «Recipe Makeover» στο Goji Mary.gr (και .com για την αγγλική ενότητα). Τι ακριβώς πράττει; Το εξηγεί με τον δικό της μοναδικό τρόπο στην ιστοσελίδα της…
«Όλοι έχουμε αγαπημένες συνταγές της μαμάς, της γιαγιάς, της θείας που αποφεύγουμε είτε γιατί είναι πολύ βαριές, είτε γιατί προσέχουμε τη σιλουέτα μας. Ισως να μην μπορούμε να τις φάμε έτσι όπως είναι, ίσως να μπορούμε να τις αλλάξουμε!
»Εδώ έχετε τη δυνατότητα να στείλετε την αγαπημένη σας συνταγή με τις επιθυμίες σας. Πείτε μου αν θέλετε να γίνει πιο υγιεινή απλά ή κι ελαφριά και θα σας στείλω την παραλλαγή δοκιμασμένη και βαθμολογημένη! Κάποιες συνταγές αλλάζουν εύκολα κι απλά, άλλες θέλουν περισσότερη προσπάθεια και δοκιμές. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε λοιπόν εσείς είναι… λίγη υπομονή μέχρι να πετύχουμε το όσο το δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα! Αφού την εγκρίνετε, θα τη μοιραζόμαστε και με τους υπόλοιπους. Πάμε, λοιπόν, όλοι μαζί να δημιουργήσουμε τη δική μας κουζίνα!!!», αναφέρει η Μαρία…
Και προσθέτει στο HumanStories… «Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε από τη δική μου αναζήτηση. Ηθελα να δοκιμάζω και να τρέφομαι με τις γεύσεις που είχα από μικρή στο σπίτι μου, από τη μητέρα μου, από τις γιαγιάδες μου… Ετσι επισκέφθηκα πάρα πολλές ιστοσελίδες του εξωτερικού το 2007, που δειλά – δειλά ξεκίνησα αυτό το ταξίδι, αφού δεν υπήρχε κάτι ανάλογο στην Ελλάδα… Δοκίμασα πολλά πράγματα, δεκάδες συνταγές, όμως η γεύση, ακόμη κι η υφή ήταν πολύ διαφορετική με αυτές που ήξερα εγώ. Κι αναρωτιόμουν τότε, άντε εγώ θα το φάω, όμως αν έχω έναν καλεσμένο, θα μπορέσει να το γευτεί; Θα του αρέσει; Ετσι προσπάθησα να βγάλω συνταγές κοντά στις αγαπημένες μου. Οπως π.χ. το λατρεμένο μου Προφιτερόλ, αφού χωρίς φαγητό μπορώ να ζήσω, όμως χωρίς γλυκό καθόλου (σσ.: γέλια). Και μετά από δοκιμές, αποτυχίες, κατάφερα να πετύχω μια πολύ όμορφη, πρωτότυπη και το κυριότερη γευστική συνταγή. Στο 100% της γεύσης του κανονικού προφιτερόλ! Ετσι μπορούν κι άλλοι άνθρωποι να το τρώνε χωρίς τύψεις… Και κάπως έτσι μπορούν πλέον οι αναγνώστες μας, στο GojiMary.gr και .com να στέλνουν ορισμένες συνταγές κι εγώ να τις προσαρμόζω στα υγιεινά δεδομένα και πολύ κοντά στην πρωτότυπη γεύση».
Πώς, όμως, ξεκίνησε η στροφή στην υγιεινή διατροφή; «Επαγγελματικά ήμασταν μαζί με τον σύζυγό μου στον χώρο της διατροφής, αφού ο άνδρας μου έχει εταιρία με συμπληρώματα κι υγιεινά τρόφιμα. Ομως στο σπίτι ξεκίνησε όλο αυτό όταν γεννήθηκαν τα παιδιά μου. Αισθάνθηκα πολύ μεγάλη ευθύνη… Το 2007 γεννήθηκε ο Νίκος κι άρχισα να ψάχνω σιγά, σιγά πώς θα αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες. Το 2010 κόψαμε το γάλα, που είναι βασικό είδος για ένα σπίτι, αρχίσαμε να μειώνουμε το κρέας και όσο περνούσαν οι μήνες κάναμε πιο δραστικές αλλαγές», εξηγεί η Μαρία Καραμπίνη και συμπληρώνει:
«Σε ό, τι αφορά στα γλυκά, που είναι κι ειδικότητά του (επειδή μου αρέσουν περισσότερο), ξεκίνησα την αναζήτηση υγιεινών και σωστών – διατροφικά – συνταγών προκειμένου να μη στερούνται τα παιδιά μου αυτές τις γεύσεις. Ηθελα να έχουμε εναλλακτικές, αλλά με καλά τρόφιμα, με ωφέλιμες τροφές, να ευχαριστιούνται το φαγητό χωρίς να τους κάνει κακό. Ετσι λόγω της δουλειάς και του χώρου που βρισκόμασταν, ξεκίνησα αρκετά σεμινάρια, ενημερώθηκα πάρα πολύ κι η… απόπειρα έγινε με το κέικ, που όλες οι νοικοκυρές θέλουν να έχουν στο σπίτι. Τα παιδιά μου κι ο άντρας ξετρελάθηκαν. Ετσι κατάλαβα ότι δεν χρειάζεται να βάλεις την κλασική ζάχαρη ή τις μαργαρίνες για να πετύχεις μια ωραία γεύση. Υπάρχουν κι άλλοι, εξίσου γευστικοί τρόποι… Θέλω ό, τι κι αν φτιάχνω να διαθέτει υλικά που προέρχονται από φυτικές πηγές. Για παράδειγμα το αγαπημένο μας κέικ δεν έχει κάτι ζωικό μέσα, ούτε λευκό αλεύρι, ούτε ζάχαρη, γάλα, βούτυρο ή αυγά…
»Για τη συνταγή του κέικ είμαι πολύ περήφανη! Οχι μόνο γιατί είναι νόστιμη, αλλά γιατί πληροί κι όλα τα στάνταρ της άκρως υγιεινής διατροφής, για μικρούς και μεγάλους! Οταν αποφάσισα να προσθέσω στον τσελεμεντέ μου ένα κέικ σοκολάτας, vegan και χωρίς ζάχαρη, δεν μπορούσα να βρω ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ της προκοπής στο ίντερνετ. Άλλες είχαν ζάχαρη κι όχι αυγά, άλλες είχαν αυγά κι όχι ζάχαρη, άλλες εμπεριείχαν μαργαρίνη χωρίς ζάχαρη κ.α. Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω μία βάση των δικών μου προδιαγραφών. Απλή, λιτή κι απέριττη, αλλά οπωσδήποτε ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ! Οταν λοιπόν οι άντρες του σπιτιού πρωτοδοκίμασαν αυτό το κέικ, το έφαγαν όλο το ίδιο απόγευμα.Μάλιστα εκείνο τον χειμώνα έφτιαχνα 3-4 κέικ την εβδομάδα… μάλλον τους άρεσε (σ.σ.: γέλια)! Έτσι η συνταγή αυτή καθιερώθηκε ως το αγαπημένο σοκολατένιο κέικ στο σπίτι μας, αφού διαθέτει υγιεινά λιπαρά που αυξάνουν το μεταβολισμό. Η γεύση είναι υπέροχη και θα σας καταπλήξει!».
Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή…
Μια από τις αρχές στο GojiMary.gr είναι ότι «κρατάμε τη γεύση αλλά δε συμβιβαζόμαστε με την ποιότητα των υλικών»… «Για μένα αυτό είναι το πρωταρχικό… Γενικά όλα τα υγιεινά τρόφιμα, που είναι φυτικής προέλευσης, είναι πιο φθηνά από όσα ήδη έχουμε στην καθημερινότητά μας, π.χ. ψάρια, κρέας, κοτόπουλο… Απλά για αυτά κανένας δεν ρωτάει την τιμή κι αν είναι ακριβά… Για τα υγιεινά μάς κακοφαίνεται η τιμή τους, επειδή δε μας είναι οικεία… Μέσα από το GojiMary θέλω να περάσω ότι είναι καλό να γνωριστούμε με αυτά τα υλικά και να πειραματιστούμε… Πρέπει να τα προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα. Το σάιτ ξεκίνησε όταν πολλές γνωστές και φίλες δοκίμαζαν συνταγές κι έλεγαν ”γράψτην να μου τη δώσεις…”. Κι εγώ επειδή δεν προλάβαινα, είπα να ξεκινήσω να τις βάζω στο διαδίκτυο για να είναι προσβάσιμες για όλο τον κόσμο, λύνοντας κάθε απορία. Γενικά στρέφονται ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στην υγιεινή διατροφή, διότι επενδύουμε στην υγεία μας και σε ένα καλό μέλλον, με μακροζωΐα κι έναν ορθό τρόπο ζωής».
Ποια συστατικά, υλικά μπορούμε να αντικαταστήσουμε και με ποιες τροφές; Η Μαρία Καραμπίνη δίνει τα δικά της tips…
Αντί για Ζάχαρη: σύσταση με μέλι, αγαύη, ζάχαρη καρύδας, πετιμέζι ή ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο.
Αντί για Λευκό Αλεύρι: Αλεύρι Dinkel ολικής άλεσης, αλεύρι Ζέας, αλεύρι Βρώμης, αλεύρι αμυγδάλου ή καρύδας.
Αντί για Λιπαρές (Μαργαρίνη, Φυτικά Έλαια, Βούτυρα) Ουσίες: Ελαιόλαδο και Λάδι ή Βούτυρο Καρύδας.
Αντί για Αυγά: Τα αυγά δένουν ένα μείγμα, επομένως εγώ το κάνω με αλεύρι λιναρόσπορου και νερό (αυγό λιναρόσπορου για τους μυημένους) ή σπόρους Chia.
Αντί για Κουβερτούρες/Ετοιμες Σοκολάτες: Συνδυασμός Λαδιού Καρύδας/ Κακάο/Μέλι ή Αγαύη.
Η Μαρία Καραμπίνη διοργανώνει σεμινάρια υγιεινής διατροφής, αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (με το πιο πρόσφατο στην Αγία Παρασκευή), με τα σχέδιά της να συμπεριλαμβάνουν σεμινάρια σε αρκετές περιοχές ανά την Ελλάδα. «Σε αυτά προσφέρουμε στους ενδιαφερόμενους γενικότερα στοιχεία υγιεινής διατροφής, συνταγές που κάνουμε εκεί κι ήδη είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα μας, ενώ τους μαθαίνουμε και τρόπους συντήρησης όλων αυτών των προϊόντων. Για πληροφορίες σχετικά με τα σεμινάρια, τον τόπο και τον χρόνο διεξαγωγής τους, υπάρχουν στο γκρουπ μας στο Facebook. Μάλιστα σύντομα θα ξεκινήσει κι η λειτουργία του e-shop μας με αρκετά υγιεινά προϊόντα, σε προνομιακές τιμές», κατέληξε η Μαρία Καραμπίνη…
«Μια μέρα μού ήρθε ένα μήνυμα στο Messenger από έναν φίλο, που αρέσουν σε αυτόν και στη γυναίκα του οι συνταγές μου, μάλιστα ήρθαν και σε σεμινάριο και τις δοκίμασαν και μου έγραψε ότι υπάρχει ο διαγωνισμός FOOD BLOG AWARDS του ΒΗΜΑΤΟΣ GOURMET… Ηταν η τελευταία μέρα συμμετοχής κι είπα γιατί να μην το κάνω «ποτέ δεν ξέρεις…». Και προκρίθηκα, στην κατηγορία BEST SPECIAL DIET, μέσα στην καλύτερη πεντάδα. Η προθεσμία για τη ψηφοφορία εκπνέει στις 26 Φεβρουαρίου, επομένως μπορείτε να ψηφίσετε στο παρακάτω link: http://www.gojimary.gr, με τον τρόπο που αναλύεται…».
Τάσος Τριανταφύλλου 20/02/2017 (20:04)
Χμ….
Είμαι από τους λιγοστούς τυχερούς που γεύομαι πολλές από τις συνταγές πριν γίνει το GojiMary. Η αγάπη και το πάθος της Μαρίας για αυτό που κάνει είναι μοναδικό. Πολλά από αυτά που φτιάχνει δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μπορεί να είναι και νόστιμα αλλά και πολύ υγιεινά. Αγαπημένα είναι….. κάτι απίθανα κράκερ με ξηρούς καρπούς, η χειροποίητη μερέντα, το γλάσο σοκολάτας και μια γευστική “παγωμένη βόμβα” με γεύση εσπρέσο που είναι για έμενα ότι καλύτερο έχω δοκιμάσει.
Όποια και να είναι η κατάληξη του διαγωνισμού το site θα πάει “μπροστά”.
Καλή συνέχεια.