Η γλυκιά συνταγή του blog «Νεανικόν»

Το διαδίκτυο είναι σαν ένα τεράστιο ανοιχτό πανεπιστήμιο. Είναι ένα παράθυρο στον κόσμο. Ένα ανεξάντλητο περιβόλι ιδεών. Γνωρίζεις ανθρώπους που σκέφτονται διαφορετικά. Που είναι ιδιαίτεροι. Δημιουργικοί. Μέσα από το διαδίκτυο, αντλούν γνώσεις, μοιράζονται ιδέες, διαμορφώνουν κι αλλάζουν την καθημερινότητά τους. Διαδίδουν την τέχνη τους και αναπροσαρμόζουν τον τρόπο σκέψης τους. Σε αυτό το ανεξάντλητο παράθυρο, γνώρισα τη δουλειά του Άρη Σωτηρίου. Η αρμονία κυριαρχεί στη δουλειά του. Τελειομανής και φοβερά οργανωτικός, μας ταξιδεύει στο νοσταλγικό παρελθόν μέσα από χρώματα, αρώματα και εικόνες. Εικόνες δυνατές που εμπνέουν τον κάθε ταξιδιώτη…

Ο Άρης μεγάλωσε στην Χαλκίδα. Το 1995 πήγε στην Αθήνα για σπουδές κι έμεινε εκεί για πάντα.  «Τελείωσα την σχολή των Ηλεκτρολόγων στο Πολυτεχνείο και στην συνέχεια απορροφήθηκα στον τομέα πληροφορικής, στον οποίο εργάζομαι μέχρι σήμερα. Ο προγραμματισμός είναι πολύ δημιουργική εργασία και η ενασχόληση με την τεχνολογία δεν μου επιτρέπει ποτέ να βαρεθώ. Πάντα όμως είχα μία άλλη πλευρά, πιο δυνατή, πιο καλλιτεχνική την οποία με το με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την ασκούσα όπου μου δινόταν η ευκαιρία», μας λέει στο HumanStories.gr και συνεχίζει:

«Ως φοιτητής, καθώς και για αρκετά χρόνια μετά έμενα στην ευρύτερη περιοχή Ζωγράφου/Ιλίσια. Ποτέ δεν μου πολύ άρεσαν αυτές συνοικίες. Ήταν όμως πολύ βολικές. Κάπου το 2007 λέω ξαφνικά «το μέλλον της κατοικίας βρίσκεται στο κέντρο!» και μετακομίζω. Πράγματι εκείνη την εποχή το κέντρο της Αθήνας ήταν στα καλύτερά του. Φωτεινό, καθαρό, δημιουργικό με ένα ρεύμα αρκετών Αθηναίων να αναζητούν κατοικίες μέσα σε ιστορικές γειτονιές, επαναπροσδιορίζοντας έτσι τον αστικό τρόπο ζωής. Δυστυχώς η κρίση λίγα χρόνια αργότερα άλλαξε και πάλι το τοπίο, και νέα σημάδια παρακμής κι εγκατάλειψης εμφανίστηκαν.  Εγώ όμως συνεχίζω να το αγαπώ το κέντρο και να ζω μέσα σε αυτό σαν να κατοικώ σε χωριό κι όχι σε μεγαλούπολη. Πάω παντού με τα πόδια, απολαμβάνω τα ιστορικά πάρκα, θαυμάζω τα υπέροχα παλιά κτήρια, κλέβω την ενέργεια και εξελίσσομαι μέσα από την πολυχρωμία που είναι παντού διάχυτη».

Ορισμένες από τις μοναδικές δημιουργίες του Άρη Σωτηρίου στο «Blog Νεανικόν».

Όλα όμως ξεκίνησαν πριν 3 χρόνια. Τότε ο Άρης δημιούργησετο «blog Νεανικόν», για να μοιράζεται τις γλυκές συνταγές που σχεδίαζε στα πλαίσια της αγάπης του προς την φυσική διατροφή. Όπως μας αναφέρει χαρακτηριστικά.  Βέβαια μετά τον πρώτο χρόνο το blog εξελίχτηκε ως προς την θεματολογία του και πλέον φιλοξενεί κάθε δημιουργική  δραστηριότητα του Άρη.

Ο Άρης είναι πολυπράγμων. Μα πάνω από όλα ένας Καλλιτέχνης που μέρα με τη μέρα εξελίσσεται. Είναι φωτογράφος, κάνει food style, σκηνογράφος, γράφει όμορφες ιστορίες, ασχολείσαι με την τυπογραφεία, ζωγραφίζει, φτιάχνει κατασκευές αλλά είναι και ζαχαροπλάστης.Η δουλειά του στο blogτου είναι αντιπροσωπευτική.  Προσπαθεί υπερβολικά και αυτό φαίνεται στο αποτέλεσμα. Η ακούραστη προσπάθεια του τον δικαιώνει τελικά.

Τα «βραχάκια» του Άρη, με μοναδική γεύση κι ιδιαίτερο food styling.

«Δεν είναι καθόλου εύκολο, συχνά απογοητεύομαι αλλά επιμένω, ξανά και ξανά μέχρι να πιάσω τον στόχο μου. Διαχειρίζομαι το Internet σαν ένα τεράστιο ανοικτό πανεπιστήμιο αντλώντας ατελείωτη γνώση για όλα όσα θέλω να διδαχθώ. Θα έλεγα πως το Νεανικόν είναι συνέχεια του σπιτιού κι όχι αντίστροφα. Τα προηγούμενα χρόνια ανακαίνιζα σταδιακά και με πολύ προσωπική εργασία το σπίτι μου φέρνοντας το πολύ κοντά σε αυτό που ήθελα. Λειτουργώ περισσότερο σαν σκηνογράφος και λιγότερο ως διακοσμητής. Το σπίτι μου με ταξιδεύει και με χαλαρώνει και πουθενά αλλού δεν νιώθω τόσο όμορφα και ξεκούραστα. Επιδιώκω όλα όσα εντάσσονται μες στο Νεανικόν να δένουν μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα αρμονικό μικρόκοσμο με κοινή φιλοσοφία και αισθητική».

Ο Άρης ανεβάζει νέο post στο blog περίπου μία φορά την εβδομάδα, αλλά τα social media τα ενημερώνει σχεδόν καθημερινά. «Προσπαθώ να είμαι πολύ παραγωγικός αλλά ταυτόχρονα και να επικοινωνώ όσο καλύτερα και όσο περισσότερο γίνεται τη δουλειά μου», επισημαίνει.

Γιατί Νεανικόν…«Γιατί η καλή διατροφή, η δημιουργικότητα, η αισθητική, η επικοινωνία μας κρατούν νέους ανεξάρτητα από την βιολογική μας ηλικία. Η κατάληξη –ον έδωσε στο όνομα μία νοσταλγική νότα».

Ο Άρης αγαπά τα παλιά αντικείμενα την αισθητική των δεκαετιών από το 20’ έως το 60’. Χρησιμοποιεί παλιές τεχνοτροπίες και δίνει ένα αποτέλεσμα νοσταλγικό χωρίς όμως να είναι ρετρό. «Τη μελετώ και προσπαθώ να την αναπαράξω μέσα από τη δουλειά μου. Στόχος μου είναι να παρουσιάσω κάτι νοσταλγικό κι όχι κάτι ρετρό, όχι κάτι παρωχημένο. Νοσταλγικό είναι αυτό που έρχεται από το παρελθόν αλλά έχει αξία και σήμερα γιατί μας προκαλεί δυνατά συναισθήματα, που κάποιες φορές, θα έλεγα, είναι δύσκολο να τα περιγράψουμε με λόγια. Είναι συναισθήματα θαλπωρής, ασφάλειας και χαλάρωσης που ξαφνικά νιώθουμε όταν αντικρύζουμε κάτι πολύ παλιό που πάντα όμως το αγαπούσαμε και ίσως λίγο μας έλειπε».

Το εργαστήριο του Άρη Σωτηρίου, που μέσα σε αυτό παράγονται μοναδικές δημιουργιίες, με νοσταλγικές νότες…

Στη φωτογράφηση των δημιουργιών του ο Άρης σπαταλά πολύ χρόνο γιατί θέλει να αντιμετωπίζει τη φωτογραφία όσο πιο «επαγγελματικά» γίνεται.«Κουράζομαι σε κάθε φωτογράφιση σε βαθμό να έχω στο τέλος πονοκέφαλο από την επιμονή μου ελέγξω τα πάντα στο σκηνικό και να μεταφέρω στο φακό αυτό που έχω στο μυαλό μου. Απαιτείται σίγουρα τεχνική γνώση, εξοπλισμός και πολλή εξάσκηση στην πράξη. Το styling είναι εξαιρετικά δύσκολο επίσης. Μου πήρε καιρό για να αποδεχτώ ότι πολλά αντικείμενα (ή και γλυκά) live στα δικά μου μάτια έγραφαν ωραία, ενώ ο φακός δεν τα ήθελε, είτε γιατί γυαλίζανε υπερβολικά, είτε γιατί τα χρώματα έγραφαν περίεργα στην οθόνη … Με τον καιρό, μέσα από τα λάθη, έμαθα να σκέφτομαι και να σχεδιάζω με βάση τις δυνατότητες που έχει το μέσο. Στη φωτογράφιση του φαγητού, πέρα από το storytelling, βασικό είναι το φαγητό να φαίνεται λαχταριστό. Πολλές φορές δεν το καταφέρνω, και δίνω περισσότερη σημασία στην συνολική εικόνα «αδιαφορώντας» λίγο για το κυρίως θέμα. Αυτό φυσικά δεν καλό».

Αυτό όμως που κλέβει την «παράσταση στις  φωτογραφίσεις του Άρη είναι το καμάρι του, το μικρό τυπογραφικό του πιεστήριο. Από τη στιγμή που συναντήθηκαν τα βλέμματα τους, έγιναν αχώριστοι συμπορευτές στο δημιουργικό αυτό ταξίδι.«Μέσα από τα blogs και το Instagram έβλεπα πως στην Αμερική υπάρχει ένα revival της κλασσικής τυπογραφίας, ειδικά από μικρά γραφεία που παράγουν κυρίως προσκλητήρια και ευχετήριες κάρτες. Παρακολουθώντας πιο στενά τη δουλειά τους διαπίστωσα πως η κλασσική τυπογραφία παράγει ένα αξεπέραστο αποτέλεσμα γιατί ζωηρά και αναλλοίωτα χρώματα μπορούν να εφαρμοστούν πάνω στα πιο δύσκολα χαρτόνια. Άρχισα, σιγά-σιγά, να πειραματίζομαι, χαράζοντας σφραγίδες πάνω σε λινόλεουμ και με το χέρι να τις σταμπάρω πάνω σε χαρτί. Παράλληλα έψαχνα στο Μοναστηράκι να βρω ένα παλιό πιεστήριο ώστε να μπορώ να παράξω με ευκολία πολλά αντίτυπα. Και με λίγο ψάξιμο το βρήκα και το συναίσθημα ήταν υπέροχο!!! Μετά βρήκα και άλλα παρατημένα εργαλεία και άρχισα να κατασκευάζω και να τυπώνω τετράδια, σημειωματάρια, στολίδια και ευχετήριες κάρτες! Νιώθω πολύ τυχερός που ανακάλυψα πως ανακυκλώνοντας παλιά εργαλεία και μικρά μηχανήματα μπορούμε να δημιουργήσουμε και να προωθήσουμε στην αγορά κανονικά προϊόντα».

Το τυπογραφείο που είναι το καμάρι του για τις κάρτες, τα τετράδια κι όλα τα ωραία που παράγει με προσωπική φροντίδα.

«Κάθε post είναι μια μικρή ιστορία αλλά όλες αποτελούν κομμάτι μια ευρύτερης ιστορίας», υποστηρίζει ο Άρης . Κι όλες αυτές τις μικρές – μεγάλες ιστορίες τις καταγράφει στο προσωπικό του blog Νεανικόν. Και συνεχίζει. «Το blog εξιστορεί την προσπάθεια μου να διδαχθώ και να εξασκήσω όλα όσα πιστεύω πως γεννήθηκα για να κάνω, να κάνω το παιδικό μου όνειρο μου πραγματικότητα, έστω και λίγο καθυστερημένα, έστω και παράλληλα με όλες τις άλλες υποχρεώσεις και δραστηριότητες μου».

Με την μαγειρική, ο Άρης δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σχέση. Στην καθημερινότητά του, τα γεύματά του είναι απλά στην παρασκευή τους. Με τη ζαχαροπλαστική όμως έχει μια ιδιαίτερη σχέση… «Αγαπώ τη φυσική διατροφή, οτιδήποτε έχει αναπτυχθεί οργανικά στην φύση, χωρίς επεξεργασία κι άλλες προσμίξεις. Πιστεύω πως οι φυσικές τροφές είναι πιο συμβατές με τον οργανισμό μας, άρα μας τρέφουν καλύτερα. Τα γλυκά τα αγαπάω κυρίως γιατί δημιουργούν μία όμορφη ατμόσφαιρα όταν προσφέρονται σε ένα γεύμα που μοιραζόμαστε με τους αγαπημένους μας. Στην αρχή προσπαθούσα να τροποποιήσω κλασσικές συνταγές αλλάζοντας τα υλικά με φυσικές επιλογές, στην πορεία όμως απελευθερώθηκα και πλέον μου έρχονται συνεχώς ιδέες για νέα θρεπτικά και αγνά γλυκάκια».

Οι ευχές για το 2018 μέσα από μια ιδιαίτερη γευστική δημιουργία…

Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας αποτελεί έμπνευση για τον Άρη όπως και το Παρίσι που αγαπά.«Με εμπνέει όλη η Ελλάδα και γενικότερα η Μεσόγειος αλλά και άλλα μέρη όπως το αγαπημένο μου Παρίσι. Επίσης μέσα από τα social media θαυμάζω και παρακολουθώ πολλούς υπέροχους δημιουργούς! Ένα από τα καλοκαιρινά μου projects φέτος ήταν να κατασκευάσω με την τεχνική του παπιέ μασέ 6 γάιδαρους ίδιους με έναν που είχα χρόνια στο δωμάτιό μου. Αποδείχθηκε μάλλον λάθος κίνηση γιατί δαπάνησα υπερβολικά πάρα πολύ χρόνο και τελικά δεν πουλήθηκε ακόμα κανείς. Σε αντίθεση με τις ευχετήριες κάρτες και τα τετραδιάκια που έχουν εντυπωσιακή ανταπόκριση».

Στα επόμενα καλλιτεχνικά βήματα του Άρη είναι το Νεανικόν να εξελιχθεί σε ένα μικροσκοπικό brand με προϊόντα κατασκευασμένα με εργαλεία εποχής. «Παράλληλα με την λειτουργία του μικρού «τυπογραφείου»,  σειρά έχει από το 2018 η αναβίωση ενός παλιού «ραφείου». Έχω ήδη βρει μια παλιά ποδοκίνητη βιοτεχνική ραπτομηχανή, την οποία επισκεύασα και λειτουργεί ρολόι! Από το καλοκαίρι που μας πέρασε ξεκίνησα να εργάζομαι σε δύο νέα προϊόντα, αρκετά δύσκολα σε σχέση με τα χαρτικά. Συγκεκριμένα στόχος είναι να διαθέτω χειροποίητες εσπαντρίγιες καθώς και ριγέ μπλούζες τύπου μαρινιέρες. Πιστεύω (ελπίζω) θα τα καταφέρω! Φυσικά δε σταματώ να μοιράζομαι και νέες συνταγές μέσα από το blog, ο κόσμος του Νεανικόν συνεχώς εμπλουτίζεται».

Το Blog Νεανικόν εξελίσσεται διαρκώς, παράγοντας νέα προϊόντα σε διαφορετικούς τομείς…

Σκοπός του Άρη είναι να δημιουργεί μέσα από τη δουλειά του όμορφα συναισθήματα. Κι αυτό το πετυχαίνει… Ο κόσμος ανταποκρίνεται θετικά και θαυμάζει τα μικρά του αριστουργήματα.«Κατά καιρούς έχω λάβει ιδιαίτερα όμορφα σχόλια και μηνύματα. Μη φανταστείς ότι γίνεται και χαμός, άλλωστε για να αναπτυχθεί οργανικά και φυσικά ένα μεγάλο κοινό θέλει υπομονή, επιμονή και πάρα πολλή και καλή δουλειά. ‘Εχω δρόμο μπροστά μου! Πάντως για να είμαι ειλικρινής περισσότερο με συγκινεί όταν νέα παιδιά (με το νέα εννοώ πάνω – κάτω γύρω στα 20) μου λένε πως αυτό που κάνω τους εμπνέει».

Σήμερα, τις χάρτινες δημιουργίες του Άρη μπορείτε να της βρείτε online στην πλατφόρμα jamjar (www.jamjar.gr/store/neanikon) καθώς και στα καταστήματα: Σπόρος, Tintinnabulum, Πολίτης, Itsohsosouvenirtome@TAF, Λοκάλι, Ergani, Zalo, Flaneur και FabricaArts&Crafts.

Θαυμάστε και περιηγηθείτε στο νοσταλγικό μονοπάτι μιας πιο «Νοσταλγικής εποχής».http://www.neanikon.gr/https://www.facebook.com/neanikon/

 

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin