Η χούντα της Ειδομένης!

Η Ειδομένη, ήταν είναι και θα είναι η ντροπή της Ευρώπης και η ντροπή της Ελλάδας.  Από σήμερα, ανοίχτηκε  και ένα νέο κεφάλαιο στην ντροπή αυτή.  Ένα κεφάλαιο που θυμίζει άλλες εποχές.  Όταν η Ελλάδα «ήταν στον γύψο» και οι εφημερίδες περνούσαν πρώτα από την λογοκρισία πριν να εκδοθούν.

Η αστυνομία απομάκρυνε τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ από την ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης, προκειμένου να εκτελέσει την επιχείρηση «σκούπα» με την οποία απομακρύνει  τους μετανάστες από τον σταθμό και τους μεταφέρει αυτή  τη στιγμή με λεωφορεία στην Αθήνα.  Από τον καταυλισμό έχουν απομακρυνθεί και όλες οι ΜΚΟ πλην των «γιατρών του κόσμου» και των «γιατρών χωρίς σύνορα».  Οι μαρτυρίες μέσα από τον καταυλισμό, λένε ότι οι περισσότεροι μετανάστες φεύγουν ήρεμα, ενώ όσοι αντιστέκονται μεταφέρονται σηκωτοί από τους αστυνομικούς.

Η αστυνομία, προκειμένου να κρατήσει μακριά τους εκπροσώπους του Τύπου και όλους τους Έλληνες και ξένους θεατές αναγνώστες και ακροατές από όσα γίνονται αυτή τη στιγμή  στην αποθήκη ψυχών της Ειδομένης,  προχώρησε στην προσαγωγή των τεσσάρων εκπροσώπων του Τύπου που βρίσκονται από τις 3 τα ξημερώματα στην  περιοχή της Ειδομένης, περιμένοντας την εξέλιξη της επιχείρησης  «σκούπα».

Εγώ, ο Κώστας Καντούρης (δημοσιογράφος associated press, Μακεδονία) και οι φωτορεπόρτερ Αλέξανδρος Αβραμίδης (Reuters, Μακεδονία), Γιάννης Παπανίκος (associated press) βρισκόμασταν στον χώρο από πολύ νωρίς.  Η αστυνομία μας είχε ζητήσει να παρκάρουμε τα αυτοκίνητα μας μακριά από τον καταυλισμό, προκειμένου να μπορούν να σταθμεύσουν τα λεωφορεία που θα μετέφεραν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Είχαμε κατέβει στον καταυλισμό και είχαμε καθίσει γύρω από την φωτιά που είχε ανάψει μια ομάδα προσφύγων από το Ιράν, προκειμένου να ζεσταθούμε.  Συζητούσαμε μαζί τους για την ζωή στον καταυλισμό, τα σχέδια τους και την ζωή πίσω στην πατρίδα τους.  Σε κάποια στιγμή κρυώσαμε και επιστρέψαμε στα αυτοκίνητα μας, προκειμένου να ζεσταθούμε.

Γύρω στις 6.00 τα ξημερώματα,  μεταφέραμε με το αυτοκίνητο τους δύο φωτορεπόρτερ στον καταυλισμό και επιστρέψαμε για να παρκάρουμε στο χωρίο της Ειδομένης, εκεί που μας είχαν υποδείξει οι αστυνομικοί νωρίτερα, προκειμένου  να κατευθυνθούμε στη συνέχεια με τα πόδια στον χώρο του ρεπορτάζ.  Μόλις παρκάραμε, λίγο έξω από το χωριό,  από πίσω μας ήρθαν οι δύο φωτορεπόρτερ με αυτοκίνητο της ασφάλειας.

Οι άνδρες της ασφάλειας μας είπαν ότι πρέπει να φύγουμε από τον χώρο, γιατί θα εξελίσσονταν μια επιχείρηση την οποία δεν έπρεπε να δούμε.  Εμείς αντιδράσαμε, είπαμε ότι αυτή είναι η δουλειά μας και ότι βρισκόμασταν τουλάχιστον 300 μέτρα μακριά από τον καταυλισμό με αποτέλεσμα να μην δυσχεραίνουμε το έργο της αστυνομίας.  Δέκα λεπτά αργότερα, ήρθε ένα άλλο αυτοκίνητο της ασφάλειας.  Μας ζήτησαν τις ταυτότητες μας και μας είπαν ότι θα προσαχθούμε στο αστυνομικό τμήμα Ευζώνων για εξακρίβωση στοιχείων.

Ο στόχος τους ήταν  να φύγουμε από τον χώρο.  Μας  πήγαν με συνοδεία δύο αυτοκινήτων στο αστυνομικό τμήμα Ευζώνων και  μας άφησαν να φύγουμε μισή ώρα μετά.  Ο στόχος τους είχε επιτευχθεί.  Είχαμε απομακρυνθεί από την Ειδομένη και δεν μπορούσαμε να επιστρέψουμε, αφού ο χώρος  είχε αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.  Ουσιαστικά αυτό που ήθελε να πετύχει η αστυνομία, ήταν η φίμωση του Τύπου και  η ΦΙΜΩΣΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΕΝ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ.

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin