Η «BerryLand» ταξιδεύει τον κόσμο με superfoods κι εξαιρετικές γεύσεις!

«Η ζωή είναι Όνειρο». Σύμφωνα με τον Σεφέρη. «Η ζωή αποτελείται από ανθρώπους πού ονειρεύονται. Και τα χτυπήματα είναι τα ανυπόστατα χτυπήματα των ονείρων…». Ο Βασίλης Δάφνης είναι ένας τολμηρός ονειροπόλος. Ακολούθησε το δύσκολο μονοπάτι της ζωής και κατάφερε με πολλή δουλειά και θράσος να δημιουργήσει σιγά, σιγά τη δική του φάρμα. Ενώ παράλληλα  βοηθάει τα ελληνικά προϊόντα να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο…

Ο Βασίλης κατάγεται από την Χαλκίδα όπου και μεγάλωσε. Κάποια στιγμή, ταξίδεψε μέχρι την πρωτεύουσα για να σπουδάσει στη θεολογική σχολή. Εκεί διαπίστωσε πως ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αποκατασταθεί  επαγγελματικά κι έτσι ξεκίνησε να εργάζεται  στον ιδιωτικό τομέα ως πωλητής αυτοκίνητων. Το 2012 παραιτήθηκε, επειδή του προτάθηκε μισθός 370 ευρώ τον μήνα! Για ένα διάστημα έψαξε για κάποια άλλη δουλειά, όμως δεν υπήρχε τίποτα ενδιαφέρον. Έτσι, αποφάσισε να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα. «…Ήταν η ιδανική λύση σε συγκριτικά με τη φυγή στο εξωτερικό!», μας λέει ο Βασίλης.

 

Ο Βασίλης Δάφνης κατά τη διάρκεια της φύτευσης γκότζι μπέρι…

 

Ο ίδιος δεν είχε σχέση με την καλλιέργεια. Ήταν παιδί της πόλης και μάλιστα καλομαθημένο. Ο πατέρας του ήταν ναυτικός και τον έχασε σε ηλικία εννιά ετών σε ναυάγιο. «Οπότε η μητέρα μου, μας είχε σε μια γυάλινη γυάλα θα έλεγα.  Να μην μας λείψει τίποτα. Ήταν μια δύσκολη και ριψοκίνδυνη απόφαση. καθώς δεν ήμουν μόνος. Είχα ήδη δημιουργήσει οικογένεια. Ο μικρός μας τότε ήταν μηνών. Κάποιοι μάλιστα από τον συγγενικό και φιλικό κύκλο θεώρησαν πως κάτι δεν πάει καλά με εμένα και πως γρήγορα θα μετάνιωνα για την απόφαση μου». Και συνεχίζει: «Στις αρχές του 2012 ξεκινήσαμε με την καλλιέργεια της αρώνιας. Γιατί αρώνια; Γιατί από όσα φυτά είδαμε ήταν το πιο ανθεκτικό και για έναν αρχάριο όπως εγώ,  ήταν το ιδανικό φυτό για να ξεκινήσω. Στην συνέχεια συνεχίσαμε με τα γκότζι μπέρι. Στην προσπάθεια μας αυτή είχαμε συχνά επισκέψεις από επίδοξους καλλιεργητές με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να έχουμε μια δυναμική 35 καλλιεργητών σε όλη την χώρα, όπου καλλιεργούμε Αρώνια, Γκότζι μπέρι, μύρτιλλο και ιπποφαές.  Ενώ έχουμε και μια συνεργασία με καλλιέργεια κρανιάς στο Κιλκίς».

Ο ονειροπόλος Βασίλης παραδέχεται ότι στην αρχή έκανε λάθη και μάλιστα σοβαρά. Όμως δεν το έβαλε κάτω …Τίποτα άλλωστε δεν είναι αδύνατο για κάποιον που προσπαθεί. «Καταρχήν ξεκίνησα παίρνοντας φυτά αρώνιας χωρίς να έχω χώρο για να φυτευτούν και χωρίς τα κατάλληλα μηχανήματα. Έτσι, λοιπόν αφού νοίκιασα μια έκταση 10 στρεμμάτων κι αφού έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες, κάναμε περίφραξη, χλοοκοπή και ξεκινήσαμε τη φύτευση. Τότε κατάλαβα πως το χωράφι δεν είχε νερό. Έτσι λοιπόν για δυο χρόνια τουλάχιστον ποτίζαμε με μπιτόνια. Ήταν φορές που λύγισα, δάκρυσα, μάτωσα όμως δεν το έβαλα κάτω. Ήμουν κι είμαι απίστευτα εγωιστής. Έλεγα μέσα μου, θα τα καταφέρεις. Μπορείς.  Τίποτα δεν είναι αδύνατο… Σε όλη αυτή την προσπάθεια είχα δίπλα μου την σύζυγο μου και τον μικρό μας. Υπήρχαν στιγμές που εμείς ποτίζαμε κι ο μικρός μπουσουλώντας έτρωγε αρώνια…».

 

Ορισμένα από τα πρωτότυπα προϊόντα της BerryLand…

 

«Στην πορεία ο παππούς μου, με είδε πως πάλευα. Έτσι μου άφησε μια έκταση στην οποία μεταφέραμε τα φυτά μας. Ήταν τέτοια η θέση του αγροτεμάχιου κι οι υποδομές του, που μπορούσαμε πέρα από τα φυτά να έχουμε και μια δική μας μικρή φάρμα.  Ουσιαστικά θέλαμε την επιστροφή στο χωριό και να εντρυφήσουμε σε αυτό τον τρόπο ζωής». Το όνομα αυτής της φάρμας «berryland» και βρίσκεται στους πρόποδες της Δίρφυς στην καρδιά της Εύβοιας. Η οροσειρά της Δίρφυος έχει έντονο ανάγλυφο κι αξιόλογη χλωρίδα αλλά κι ορνιθοπανίδα. Έλατα, δρύες, καστανιές, πλατάνια, φυλλοβόλα, σπάνια αγριολούλουδα, ρεματιές με τρεχούμενα νερά στολίζουν τις πλαγιές της Δίρφυος. Επίσης κατά την αρχαιότητα υπήρχε στην κορυφή της Δίρφυος ιερό της  Διρφύας Ήρας.

«Το όνομα, το έδωσε η σύζυγος. Μας άρεσε και το υιοθετήσαμε. Αργότερα βέβαια καταλάβαμε πως θα μπορούσε να γίνει και λογοπαίγνιο, καθώς η λέξη berryland αρχίζει και τελειώνει με τα αρχικά του ονόματος μου. Τίποτα τυχαίο σε αυτή τη ζωή. Έτσι λοιπόν η berryland ξεκίνησε ως μια ονομασία του χώρου κι έπειτα αποτέλεσε την ονομασία των προϊόντων μας».

 

Το Παντοπωλείο που με τόση αγάπη δημιούργησαν…

 

Στα τέλη του 2016 η berryland χρειαζότανε αποθήκες και γραφείο. Ο χώρος βρέθηκε στο κέντρο της Χαλκίδας, ενώ παράλληλα η οικογένεια του Βασίλη δημιούργησε και το δικό της Παντοπωλείο. Ένας κοινός χώρος όπου πέρα από τα δικά τους προϊόντα, θέση θα έβρισκαν προϊόντα ανθρώπων που μέσα στην κρίση δίνουν το δικό τους αγώνα. «Με όλους αυτούς τους ανθρώπους έχουμε μια κοινή πορεία μέχρι τώρα. Το παντοπωλείο βοήθησε πολύ στην προώθηση των δικών μας προϊόντων. Οι συντοπίτες μας γνωρίζουν τα berryland και τα γεύονται. Το εντυπωσιακό όμως είναι πως μέσω του παντοπωλείου μας οι παραγωγοί ξεκίνησαν την εξαγωγή των δικών τους  προϊόντων. Τα προϊόντα μας έφτασαν μέχρι την Νορβηγία. Παραγωγός εξάγει στη Σλοβακία, ενώ αυτήν τη στιγμή που μιλάμε ένας νέος παραγωγός από την Κρήτη τοποθετεί το μέλι του στην Γερμάνια. Χαρακτηριστική η περίπτωση μιας κυρίας που ήρθε από μακριά με μόνο στόχο να μπει στα ράφια μας. Θεωρώ πως έχει δημιουργηθεί ένας πυρήνας,ένα κέντρο από όπου τα ελληνικά προϊόντα ταξιδεύουν. Κι είμαστει διαίτερα χαρούμενοι που συμβάλλουμε σε αυτό».

Η berryland διαθέτει μέχρι και σήμερα 13 κωδικούς προϊόντων κι ενόψει foodexpo θα φτάσουν αισίως τους 15 κωδικούς. Τα προϊόντα μας κοσμούν επιλεγμένα σημεία σε όλη την Ελλάδα, στη Γερμάνια, στην  Αγγλία, στη Σουηδία, στη Νορβηγία, στη Σλοβακία, την  Ίμπιζα κ.α.  Ενώ την περίοδο αυτή ταξιδεύουν για Ιαπωνία και Μπαχρέιν. «Τα προϊόντα της Berryland είναι ιδιαίτερα,  με βάση τις υπερτραφές που καλλιεργούμε, χωρίς ωστόσο να απομακρυνόμαστε από την μεσογειακή διατροφή».

 

Υποβρύχιο μύρτιλο, σκέτη απόλαυση!

 

Στόχος της Berryland είναι όπως χαρακτηριστικά μας λέει ο Βασίλης… «Να ταράξουμε τα νερά και να δημιουργήσουμε πρωτότυπα – ιδιαίτερα προϊόντα. Όχι όμως ξένα προς τις ελληνικές γεύσεις. Παντρέψαμε τις νέες καλλιέργειες με την ελληνική κουζίνα. Το υποβρύχιο για παράδειγμα είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα που ξυπνά σε όλους αναμνήσεις…». Η berryland πρόσθεσε στο υποβρύχιο μύρτιλλο, αρώνια με πιπέρι και δυόσμο και απογείωσε τη γεύση…«Οταν ανακοίνωσα αυτά τα προϊόντα κάποιοι τα καταδίκασαν. Πως δε θα είχαν τύχη εκτός συνόρων. Τους διαψεύσαμε. Γιατί και βανίλια τρώνε όλοι σχεδόν οι Ευρωπαίοι με τη δική τους εκδοχή, είτε ως γλάσο, είτε ως τσίζκεικ αλλά και δοκιμάζουν νέες γεύσεις… Συνεχώς σκεπτόμαστε νέα προϊόντα. Τα καταγράφουμε  και κάποια μπαίνουν στη διαδικασία παραγωγής. Για τη μεταποίηση των προϊόντων μας συνεργαζόμαστε με κάποια εργαστήρια. Θα έλεγα πως είμαστε από το χωράφι στο ράφι».

Η καθημερινότητα του  Βασίλη είναι γεμάτη, ανάμεσα στη φάρμα και το παντοπωλείο. Ξυπνάει στις 5.30 το πρωί. «…Η πιο δυνατή στιγμή της ημέρας ξεκινά στο αγρόκτημα…». Όπως μας αναφέρει και συνεχίζει: «Ακούς μόνο τη ροή του ποταμού. Εκεί ηρεμείς – ταξιδεύεις». Τις μεσημεριανές όμως ώρες ο junior Δάφνης συντροφεύει τον Βασίλη στη φάρμα. Συμμετέχει σε όλες τις εργασίες του αγροκτήματος. Η καλύτερη στιγμή της ημέρας. Μπαμπάς και γιος χαίρονται τη φάρμα που με τόση αγάπη  δημιούργησαν… Στη φάρμα η οικογένεια πρόσθεσε και ζωάκια και με αυτόν τον τρόπο το ονειρικό σκηνικό της ζωής τους σχεδόν ολοκληρώνεται. «Τα άλογα ήταν απωθημένο από την παιδική μου ηλικία το οποίο πραγματοποιήθηκε, αποκτώντας ένα. Στη συνέχεια πήραμε άλλο ένα πουλάρι το οποίο μεγαλώνει μαζί με το μικρό μας. Είναι φορές που τους ακούω να συζητούν κρυφά και πραγματικά συγκινούμαι. Υπήρξε φορά που ο μικρός τάιζε καρότα το πουλάρι και του έλεγε: «Σιρόκο σε αγαπάω, δε θέλω να σε χάσω ποτέ». Ιδιαίτερες στιγμές που δεν αγοράζονται, αλλά αποκτώνται με τη σωστή επιλογή του τρόπου ζωής».

 

Η μεγάλη αγάπη του ΔΔάφνη – τζούνιορ, ο οποίος έχει δεθεί τόσο πολύ με τα ζώα της φάρμας…

 

Στα μελλοντικά πλάνα της οικογένειας είναι κι ο αγροτουρισμός στα χωριά της Δίρφυς, καθώς αποτελεί ένα παράδεισο. Ο Βασίλης μάλιστα πριν λίγο καιρό έκανε τα πρώτα βήματα για ενοικίαση ενός καταλύματος. Η πρόταση όμως δεν ευδοκίμησε. Τουλάχιστον προς το παρόν γιατί η ιδέα δεν εγκαταλείπεται από τον Βασίλη. «Ίσως κάποια στιγμή να συμβεί. Δεν αποκλείω τίποτα».

Ο Βασίλης είναι ένας μαχητής της ζωής. Παλεύει και κυνηγά τα όνειρα του. Η σκληρή δουλειά, τα εξαντλητικά ωράρια και το πολύ θράσος , μέχρι τώρα τον έχουν βοηθήσει. «Η Ελλάδα αποτελεί ένα παράδεισο όπου έχει απίστευτες δυνατότητες ανάπτυξης σε πάρα πολλούς τομείς. Η χώρα χρειάζεται νέους με τσαγανό, ονειροπόλους και τολμηρούς. Οι νέοι πρέπει να μάθουν να έχουν όνειρα και να ζουν για αυτά! Θεωρώ ότι η ελληνική ύπαιθρος θα αποτελέσει τον στυλοβάτη της οικονομίας για τα χρόνια που διανύουμε. Ο πρωτογενής τομέας μέσα στην κρίση αναδείχτηκε και θα αναδειχθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια».

Γνωρίστε τα προϊόντα της Berryland εδώ: https://www.facebook.com/farm.aronia/?fref=ts

http://berryland.gr/

Εάν πάλι θέλετε να ζήσετε τη φύση από κοντά, να γνωρίσετε την ελληνική ύπαιθρο και να γευτείτε τους καρπούς της berryland,  τότε μπορείτε να επισκεφτείτε τη φάρμα στον Πισσώνα Ευβοίας, κάθε Κυριακή πρωί από τις 9:00 έως και τις 13:00 (ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατόπιν ραντεβού). Τηλ. Επικοινωνίας : 6947128668.

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin