Η Askada Farm μάς συστήνει έναν μοναδικό τόπο γευστικών αναμνήσεων!

Η Κύμη το καλοκαίρι έχει άρωμα Σύκου. Η καλλιέργεια των σύκων είναι ευρέως διαδεδομένη, καθώς κι η συγκομιδή τους. Τα σύκα αποτελούν μέρος του κυμιώτικου καλοκαιριού, αφού όλα τα σπίτια, απλώνουν τα δικά τους σύκα στις αυλές τους, λίγα ή πολλά. «Κάθε Φθινόπωρο λοιπόν, περιμέναμε το πολύτιμο πακετάκι με τον γαστρονομικό θησαυρό!», μας λέει η Ευαγγελία Μύταλα. Η Ευαγγελία κατάγεται από την Κύμη, είναι ο τόπος της μητέρας της. Ο τόπος των γευστικών της αναμνήσεων. Οι μνήμες , της γιαγιάς και του παππού με τις βαγιούλες και τα καζάνια…

Η Ευαγγελία έδωσε ζωή ξανά στα γευστικά-αρωματικά της καλοκαίρια. «Το όμορφο αυτό ταξίδι ξεκίνησε το 2013 με τη δημιουργία της Askada Farm, όταν αποφασίσαμε με τον σύζυγό μου, Στάθη Μηλιώτη, να πραγματοποιήσουμε μια δυνατή μας επιθυμία. Να διαδώσουμε αυτό το θησαυρό και να γίνει ευρέως γνωστό ότι πράγματι η Κύμη παράγει τα καλύτερα σύκα στον κόσμο!», λέει με καμάρι και συνεχίζει: «Είναι μεγάλη η τιμή που νιώθουμε. Γίναμε κομμάτι αυτής παράδοσης ώστε να προσφέρουμε στη διάδοσή της».

 

Τα κτήματα της Askada Farm στην Κύμη...

Τα βιολογικά κτήματα της Askada Farm στην Κύμη…

 

Η Ευαγγελία κι ο Στάθης διατηρούν και καλλιεργούν ένα βιολογικό αγρόκτημα με 500 και πλέον συκιές… «Ένας όμορφος τόπος για να αισθανθείς και να επικοινωνήσεις με ήχους κι αρώματα… Να νιώσεις αυτό που κάθε καλοκαίρι ζούμε… Τη χαρά δηλαδή του να προσφέρεις τροφή ξεκινώντας από το μηδέν. Εννοώντας την αρχή και τον καρπό που η γη σου προσφέρει».

Η ημέρα, κατά τη περίοδο της συγκομιδής, ξεκινά στις 5 το πρωί με τις πρώτες αχτίδες του ήλιου… «Ξεκινά με τη συγκομιδή, των πολύ ώριμων σύκων, συνεχίζεται με το «σχίσιμό» τους και το άνοιγμα των σύκων. Καθώς και με το λεγόμενο «κλείσιμο» των σύκων, όταν αυτά είναι έτοιμα να ενωθούν ανά δυο και να γίνουν «ασκάδες». Η μέρα τελειώνει με μια ακόμη βόλτα συγκομιδής λίγο πριν νυχτώσει. Είναι μια πολύ εντατική περίοδος!».

Έτσι κάπως προέκυψε κι η ονομασία του βιολογικού αγροκτήματος Askada Farm… «Στην περιοχή της Κύμης «ασκάδα» ονομάζουμε τα δύο ενωμένα σύκα, που προηγουμένως έχουν «σχιστεί» κι ανοιχτεί κατά τη διαδικασία της αποξήρανσης. Είναι μια διαδικασία με πολλά στάδια, η οποία συναντάται μόνο στην περιοχή της Κύμης, για αυτό και είναι ένα προϊόν αναγνωρισμένο ως ΠΟΠ. Αυτή η ιδιαιτερότητά του, αποτελεί για εμάς ένα γοητευτικό κίνητρο, που αντιπροσωπεύει την ένωση και το ταίριασμα, που γίνεται χειρωνακτικά σε κάθε ένα σύκο ξεχωριστά», μας εξηγεί η Ευαγγελία.

 

Βιολογικό συκόμελο - βραβευμένο με δύο χρυσά αστέρια στα Great Taste awards το 2016, Chutney σύκου - βραβευμένο με χρυσό αστέρι στα Great Taste awards το 2014, Βιολογικό spread σύκου, με ακατέργαστη ζάχαρη rapadura και πολλά ακόμη εξαιρετικά προϊόντα...

Βιολογικό συκόμελο – βραβευμένο με δύο χρυσά αστέρια στα Great Taste awards το 2016, Chutney σύκου – βραβευμένο με χρυσό αστέρι στα Great Taste awards το 2014, Βιολογικό spread σύκου, με ακατέργαστη ζάχαρη rapadura και πολλά ακόμη εξαιρετικά προϊόντα…

 

Για τους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου, το σύκο αποτελούσε είδος πρώτης ανάγκης. Το άφηναν συνήθως να ξεραθεί στον ήλιο ή σε κάποιο φούρνο και το θεωρούσαν αναπόσπαστο μέρος του τοπικού διαιτολογίου, αντικαθιστούσε μερικές φορές ακόμη και το ψωμί. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα σύκα και ως τροφή στους χοίρους και στις χήνες-ιδίως στις τελευταίες. Από τις χήνες που τάιζαν με σύκα γινόταν το φουαγκρά, ένας εκλεκτός μεζές τον οποίο γεύονταν από αρχαιοτάτων χρόνων…Ευλογημένος λοιπόν ο καρπός της Συκιάς. Οι Έλληνες το λάτρευαν…

Τι είναι όμως οι βαγιούλες και πόσο σημαντική είναι η παράδοση για την Askada Farm; «Η πλούσια διατροφική αξία κι η γεύση του, κάνει το σύκο ακόμη πιο ελκυστικό και μοναδικό. Μια μοναδικότητα, που στη Κύμη, είναι περισσότερο εμφανής λόγω της διαδικασίας που απαιτείται κατά τη διαδικασία της αποξήρανσης. Οι βαγιούλες είναι τα ξύλινα τελάρα ή τα σπάρτα-κατά τα προηγούμενα χρόνια- που εναποτίθενται επάνω τα νωπά σύκα για να αποξηραθούν στον ήλιο. Είναι ένας χειρωνακτικός και παραδοσιακός τρόπος που διατηρεί τη γνώση και τη ζωντάνια του παρελθόντος. Που διαπιστώνεις όλο και συχνότερα, την οικολογική και επαναχρηστική συνείδηση που είχαν οι πολύ παλαιότερες γενιές, οι οποίες δεν γνώρισαν καταναλωτικά πρότυπα και marketing».

 

Βιολογικά Ξηρά Σύκα Κύμης ΠΟΠ- βραβευμένα με χρυσό αστέρι στα Great Taste awards το 2015.

Βιολογικά Ξηρά Σύκα Κύμης ΠΟΠ- βραβευμένα με χρυσό αστέρι στα Great Taste awards το 2015.

 

Η παράδοση για την Ευαγγελία κρύβει μέσα της μεγάλη σοφία… Αφού ο άνθρωπος επιβίωσε με την βοήθεια της παράδοσης… «Για εμάς η τροφή, δεν είναι μόνο απαραίτητη για την λειτουργική μας επιβίωση, αλλά αποτελεί και θεραπεία, και έτσι αντιμετωπίζουμε το τρόφιμο. Σε κάθε βήμα μας στο βουνό και την εξοχή, υπάρχουν δίπλα μας άγνωστα βότανα, που είναι εκεί για να μας θεραπεύσουν, αρκεί να τα αναζητήσουμε…».

Στο αγρόκτημα Askada Farm πραγματοποιούνται οι διαδικασίες της διαλογής και της φυσικής αποξήρανσης ενώ ως μέλη και συνεργάτες του Συνεταιρισμού Κύμης πραγματοποιούν , στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, την τυποποίηση και μεταποίηση των προϊόντων της φάρμας.

Η Askada farm παράγει: Βιολογικά Ξηρά Σύκα Κύμης ΠΟΠ- βραβευμένα με χρυσό αστέρι στα Great Taste awards το 2015, Βιολογικό συκόμελο – βραβευμένο με δύο χρυσά αστέρια στα Great Taste awards το 2016, Chutney σύκου – βραβευμένο με χρυσό αστέρι στα Great Taste awards το 2014, Βιολογικό spread σύκου, με ακατέργαστη ζάχαρη rapadura, Συκολατάκια με ξηρά σύκα σε μαύρη σοκολάτα, με θυμάρι και ανθό άλατος και Συκολατάκια με ξηρά σύκα σε κρασί, βουτηγμένα σε μαύρη σοκολάτα…

 

Τα σοκολατάκια με ξηρά σύκα σε μαύρη σοκολάτα και σε κρασί αποτελούν προϊόντα μοναδικής γευστικής εμπειρίας.

Τα σοκολατάκια με ξηρά σύκα σε μαύρη σοκολάτα και σε κρασί αποτελούν προϊόντα μοναδικής γευστικής εμπειρίας.

 

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι ενθουσιώδης κι ιδιαίτερα θετική, αφού επαναπροσδιορίστηκε, ένα πολύ αγαπημένο του φρούτο κι οι κυριότερες αγορές που εξάγονται τα προϊόντα είναι οι ΗΠΑ, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Σλοβακία κ.α.

Τι γεύση έχουν όμως τα μελλοντικά όνειρα της Askada farm… «Έχουν γλυκιά γεύση για αυτά που πράττουμε και νιώθουμε από την ανθρώπινη επαφή, και με μάλλον πικάντικη επίγευση, αφού οι καταστάσεις που πρέπει να ξεπεραστούν, συχνά κάνουν την καθημερινότητα, μάλλον απρόβλεπτη! Όπως ακριβώς είναι και το chutney, γλυκό και πικάντικο…Ιδανικό για να συνδυαστεί με τυριά, κρέατα και αλλαντικά».

Για την Ευαγγελία και τον Στάθη δεν υπάρχουν μυστικά. Ούτε μυστικές συνταγές. Παρά μονάχα θέληση, όραμα, εργασία και πολύ αγάπη. «Εάν σέβεσαι και εκτιμάς αυτά που η φύση σου προσφέρει τότε καταφέρνεις να παράγεις ποιοτικά τρόφιμα. Πόσο μάλλον η ελληνική φύση, που με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, μας βοηθά στο να παράγουμε αγνά και μοναδικής ποιότητας προϊόντα …».

Γνωρίστε την ASKADA ΕΔΩ http://askada.gr/ www.facebook.com/askadafarm/?fref=ts

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin