H Σίκινος μέσα από τα μάτια της Αναστασίας

«Πρώτα αγαπούσα στο Χωριό, τώρα αγαπώ στο Κάστρο και μες στη Λότζια θα σφαχτώ που βασιλεύει τ’ άστρο».

 «Ψηλά την ώρα που σε μέγα βάθος. Αφρίζοντας περνά μία Σίκινος».

Ο Οδυσσέας Ελύτης δεν βρέθηκε ποτέ του στη Σίκινο, ωστόσο την εξυμνεί μέσα από στίχους των ποιημάτων του γιατί του άρεσε η προφορά του ονόματος «Σίκινος», του άρεσε ακόμη η διαφάνεια, ο ασβέστης, το ελληνικό φως, το Αιγαίο. Η Σίκινος αγαπήθηκε πολύ από τον ποιητή ίσως γιατί περιτριγυρίζεται από κυκλαδονήσια και διαθέτει την καθαρότητα του Αιγαίου.

 

Η Αναστασία Κηπουρού γνώρισε τη Σίκινο πριν τριάντα τρία χρόνια. Η Σίκινος ήταν το νησί όπου περνούσε τις διακοπές της. Η Αναστασία ήταν παιδί της πόλης αλλά αυτό δεν ήταν απαγορευτικό για να κάνει πολύ αργότερα την επιλογή της. Η Σίκινος έγινε για την Αναστασία ο τόπος της. Το σπίτι της. «Στη Σίκινο, νιώθω πια ότι είμαι στο σπίτι μου, είναι το καταφύγιό μου. Τα τελευταία έξι χρόνια μένω χειμώνα-καλοκαίρι αλλάζοντας τελείως τον τρόπο ζωής μου, μιας και είμαι παιδί της πόλης. Μας λέει η Αναστασία στο humanstories.gr

 

 

Πρώτα γνωρίσαμε την Ομάδα SIKINOS GREECE και έπειτα την Αναστασία. Η Αναστασία είναι η διαχειρίστρια της σελίδας και κάθε μέρα μέσα από αυτήν ταξιδεύουμε στη Σίκινο που δεν έχουμε επισκεφτεί ποτέ. Ο φακός της είναι ένα μαγικό καθημερινό ανοιχτό παράθυρο. Μας ξεναγεί στα μονοπάτια της Σικίνου. Βλέπουμε τοπία και σκηνικά που ομορφαίνουν την ψυχή μας. Τελικά η καθαρότητα του Αιγαίου βρίσκεται στις γειτονιές της Σικίνου.

«Η ομάδα ξεκίνησε ως πεζοπορική ομάδα στην Σίκινο. Είχα συγκεντρώσει αρκετό υλικό από τα μονοπάτια του νησιού και είχα αρχίσει να εξερευνώ ακόμα και τα τελείως απάτητα μέρη. Σε αυτό με βοήθησαν πολύ οι ντόπιοι που τα γνώριζαν γιατί περνούσαν συχνά από αυτά λόγω εργασίας. Κάπως έτσι άρχισα να ανακαλύπτω μέρη στο νησί που μόνο αν περπατούσες πολύ θα είχες τη δυνατότητα να εξερευνήσεις..». Θυμάται η Αναστασία.

 

 

 

Ο σκοπός της ομάδας

Η ιδέα την εποχή εκείνη, γεννήθηκε επειδή η Αναστασία ήθελε να βοηθήσει με αυτόν τον απλό τρόπο όλους όσους επιθυμούσαν να γνωρίσουν την άλλη πλευρά της Σικίνου. Μέσα από τα πολυάριθμα άγνωστα μονοπάτια της. «Ήθελα οι περπατητές να δουν μέρη που δε θα έβρισκαν μόνοι τους. Καθώς όμως περνούσε ο καιρός και βλέποντας τη θετική αποδοχή από τον κόσμο,  κι επειδή με ρωτούσαν  αρκετά πράγματα για το νησί, η ομάδα μετονομάστηκε σε SIKINOS GREECE». Μας λέει η Αναστασία και συνεχίζει: «Στόχος μου είναι να δείξω τη Σίκινο μέσα από τα δικά μου μάτια, έτσι όπως την βλέπω. Όμορφη ,άγρια, γεμάτη χρώματα και υπέροχα αρώματα».

 

 

Ξενάγηση στη Σίκινο

«Όταν κάποιος μπει στην ομάδα σίγουρα βλέπει πως αυτό το αδικημένο νησάκι, ο μικρός βράχος, είναι καταπληκτικά όμορφο. Πέρα από τους οικισμούς Αλλοπρονοια, Κάστρο, Χωριό, η γνήσια αληθινή Σίκινος βρίσκεται εκεί έξω μακριά… Μέσα από θάμνους, κέδρους, ατσαχοπετρες, πέτρινες πεζούλες, μονοπάτια με πέτρινα σκαλοπάτια χαραγμένα με τα ονόματα των βοσκών που περνούσαν. Τα αλώνια που μένουν εκεί μακριά μόνα τους, τα ξωκλήσια που δίνουν μάχη με τον άγριο αέρα και την αλμύρα τον χειμώνα». Μας περιγράφει η Αναστασία και τελειώνει:

«Όταν ζεις κάπου, πρέπει να έχεις πάνω σου την μυρωδιά του, να έχεις νιώσει την αύρα του τόπου τούτου, να ξέρεις κάθε μέρος και κάθε κομμάτι του».

 

 

«ΕΙΜΑΙ ΤΟΥ ΟΛΙΓΟΥ και του ακριβούς. Δεν υπήρξα ποτέ του τρίτου προσώπου. Τρέφομαι από το δ υ σ και το ε υ που κατά περίσταση προσφέρω. Αρνούμαι όμως τροφή στους χορτάτους που ζητούν ολοένα κι άλλη, κι άλλη πείνα. Θα ‘τανε σα να επεδίωκα να ιδιοποιηθώ τα ίδια μου τα υπάρχοντα. Κατά τα άλλα, συχνάζω εκεί όπου κάθε θολούρα, ως κι ο καπνός του τσιγάρου μου ακόμη εξουδετερώνεται απ’ το θαλασσάκι που φυλάγει καλού-κακού για χάρη μου στο βορειοδυτικό της ντουλαπάκι η Παναγιά η Παντοχαρά».


Αυτά λέει ο Οδυσσέας Ελύτης στον Κήπο με τις αυταπάτες. Κι ακόμα λέει κάπου παρακάτω: «Έρχομαι …στην Παρθένο της Σικίνου πριν να υπάρξει…». Στο εκκλησάκι που ήταν το τάμα του ποιητή.  Η επιλογή του Οδυσσέα Ελύτη να ανεγερθεί το ξωκλήσι στη Σίκινο δεν ήταν τυχαία και το εκπλήρωσε με ευλάβεια η Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

 

Περιηγηθείτε: fb ομάδα SIKINOS GREECE 


 • φωτογραφίες: ομάδα SIKINOS GREECE. Αναστασία Κηπουρού

Καθόλου σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe To Our Newsletter
  Subscribe to our email newsletter today to receive the latest news!
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς να λαμβάνεις τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα του HumanStories και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα οποιαδήποτε στιγμή.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin
  Subscribe To Our Newsletter
  No Thanks
  Με την εγγραφή σου συμφωνείς με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
  Don't miss out. Subscribe today.
  ×
  ×
  WordPress Popup Plugin